COVID-19: így kerülhetjük el, hogy elkapjuk a fertőző rokonoktól

Egy német fizikusokból és más specialistákból álló tudományos team nemrégiben közzétette azokat az ajánlásokat, amelyek betartásával jelentősen mérsékelhető a beltéri koronavírus-fertőzés veszélye. Ezek megfontolása az ünnepek alatt szó szerint életmentő lehet.

A lipcsei Leibniz Troposzférikus Kutató Intézet honlapján jelent meg az a tanulmánynak is beillő felhívás, amelyben több német tudományos intézet kutatói (a Finom Részecske Munkacsoport tagjai) foglalták össze álláspontjukat a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásához szükséges lépésekről

karácsony család COVID-19
Érdemes megfontolni, hogy több kicsi családi találkozó legyen egy nagy helyett. Fotó: Getty Images

A német tudósok szerint a SARS-CoV-2 vírus háromféle módon terjed: először a bőr és a fertőzött felületek közötti érintkezés útján. Másodszor nagyobb cseppek révén, amelyeket köhögéssel, tüsszentéssel, hangos énekléssel vagy beszéddel a fertőzött személyek bocsátanak ki, majd e cseppek felszívódnak a száj, az orr és a szem nyálkahártyáján keresztül. Harmadszor pedig az aeroszolban szétszóródó úgynevezett szuszpendált részecskék belélegzésével. A közepes méretű és a nagyobb cseppektől eltérően az aeroszolokatalvásközben is kilélegzik az emberek. Ha a közepes és nagyobb méretű részecskék behatolnak a tüdő legmélyebb területeire, és ott szívódnak fel, a térfogatuk, vírustárló képességük miatt elősegíthetik a fertőzést. De éppen a méretük matt kiszűrhetők az N95, FFP vagy KN95 jelű maszkokkal - számolt be róla a BGR portál.

A fizika hatása a fertőzésekre 

Ha meg akarjuk előzni a fertőzést, akkor mind a három útját el kell zárnunk - szögezik le a német kutatók. A közismert óvintézkedések: a gondos kézmosás, az orrot és szájat is fedő maszk viselése, valamint a távolságtartás éppen ezt a célt szolgálja. Ezek közül a maszk viselésével kapcsolatban van a félreértés. Az egyik kevéssé ismert pozitívumuk az, hogy száraz levegőben és túlmelegedett helyiségben segítik a légnedvesség megtartását. Mivel nedvesen tartják a nyálkahártyákat, azáltal csökkentik az aeroszolok behatolási mélységét a légutakba. A textilmaszkok a kifröccsenő cseppek ellen hasznosak igazán. Az aeroszol részecskék belégzése ellen csak az N95, FFP2 és KN95 maszkok nyújtanak jobb védelmet, de csak akkor, ha a maszk az optimális helyzetben van, és a fémerősítésű tömítés tökéletesen illeszkedik az orrnyereghez.

A tapasztalatok szerint a jelenlegi pandémiában a bőrrel való érintkezés nem okoz jelentős számú fertőzést: a cseppfertőzés az igazi veszélyforrás. Mivel a nagyobb, 0,5-2 µm átmérőjű cseppek ballisztikusan viselkednek, a levegőben tartózkodásuk időtartama rövid, térbeli mozgási tartományuk pedig nagyon korlátozott. A mozgási energiájuk és a gravitáció gondoskodik róla, hogy például a 0,1 mm = 100 µm sugarú cseppek 10 másodpercen belül álló levegőben a földre süllyedjenek. Ilyen cseppek képződnek kiabálás, ének vagy hangos beszéd során, különösen pedig köhögés vagy tüsszentés esetén. A cseppeknek ez a valószínű pályája adja az alapját az 1,5-2 m-es közösségi távolságtartási szabálynak. Beltérben a nagyobb részecskék süllyedése kissé lassabb a kilégzett meleg levegő felhajtóereje miatt. A kicsiny aeroszolrészecskékre ható emelőerő azonban olyan erős, hogy először a mennyezet felé emelkednek, majd onnan terjednek szét.

Az aeroszol részecskék terjedési viselkedése komolyan eltér a nagyobb cseppekétől. Az aeroszol részecskék (szuszpendált részecskék) nem azonnal ereszkednek le, hanem hosszabb ideig lebegnek a levegőben, és az áramlás, illetve turbulencia révén elkeverednek a levegővel, majd szétterjednek.


A cseppecskékkel ellentétben a legfinomabb részecskék normális légzéskor is keletkeznek, mivel az alsó légutakban képződnek az alveolusok (a tüdő léghólyagocskák) régiójában. Nem csak a kényszerített légzés (például sportolás vagy éneklés) közben nő meg rendkívüli mértékben a kibocsátás, ennek az aeroszol-emissziónak az egyéni ingadozási margója is magas. A különbségek személyenként akár százszorosak is lehetnek az alaplégzés vagy a beszéd esetén, tekintet nélkül a tüdő térfogatára, a mély lélegzetekre, az életkorra és a kórtörténetre. Ezért van az, hogy néhányan "szuperkibocsátók" anélkül, hogy ennek tudatában lennének. Ha elkapják a betegséget, akkor pedig szuperterjesztőkké válnak. A szájon át kijutó aeroszol részecskék koncentrációja lineárisan növekszik a kiengedett levegő térfogatának növekedésével éneklés és beszéd közben. Az egyes emberek között itt is nagy, akár tízszeres lehet a különbség. Ezért van, hogy a fertőzöttek kisebb része okozza a fertőzések nagyobb részét.

A COVID-19 fertőzés kockázata beltérben a legnagyobb, amikor több vagy sok ember hosszabb ideig egy légtérben tartózkodik és az ablakon keresztül történő szellőztetés nem megfelelő. Ilyenkor a vírussal fertőzött aeroszolok koncentrálódnak és növelik afertőzéskockázatát, még akkor is, ha az emberek megfelelően felhelyezett maszkot viselnek.

A munkacsoport legfontosabb ajánlásai a fertőzés elkerülésére:

- Az FFP2, N95, KN95 maszkokat számos ágazatban kötelezővé kell tenni, az egyszerű higiéniai maszkok helyett.

- Ablakon át történő szellőztetésnek (minél több, annál jobb) rendszeressé és általánossá kell válnia, mert hatékony és olcsó.

- Az elszívó szellőző rendszereket, ha lehet a biztonságnak megfelelően kell üzemeltetni vagy átalakítani. Ez azt jelenti, hogy a levegőt felfelé kell elszívni, és csak megfelelő szűrés után visszajuttatni a beltérbe. A csoport azt tanácsolja, hogy ezeket a szellőzőrendszereket azonnal telepítsék olyan helyiségekbe, mint tantermek, éttermek, kórházak, buszok és vonatok.

- A méret és a tér szempontjából megfelelő légtisztítószerek használata kritikus fontosságú. A hordozható megoldás is elfogadható.

- Monitorozni kell a levegő CO2-tartalmát, mert az eredmények megmutatják, hogy mennyire hatékony a szellőzés.

- Nem szabad ventilátorokat használni, különösen a mennyezeti légkeverés vezeti vissza a levegőt abba a régióba, ahol az emberek tartózkodnak, és valószínűleg hosszabb ideig tartják a vírusrészecskéket a levegőben.

Amennyiben az egyik családtag koronavírusos, az egy háztartásban élőknek körülbelül 50 százalék az esélyük a megfertőződésre - hívta fel a figyelmet a megfelelő szabályok betartásának fontosságára David Hirschwerk belgyógyász. A negatív teszt sem jelenti feltétlenül azt, hogy valaki nem fertőzött és nem képes fertőzni. Előfordulhat, hogy valaki a tesztelés pillanatában a fertőzés korai szakaszában jár: szervezetében a vírusterhelés a teszt által kimutatott szint alatt van. Friss kutatások szerint a koronavírusos betegek a tünetek megjelenése előtt két nappal, és a tünetek megjelenését követő 5 napig a legfertőzőbbek. Részletek!

Mire kell figyelni a családi, baráti összejöveteleken?

Mi következik ebből családi karácsonyozáskor vagy a szilveszteri évbúcsúztatóknál? Ha sok ember van együtt egy kis légtérben, akkor a lebegő cseppek mennyisége gyorsan felszaporodik. Ezért muszáj rendszeresen szellőztetni, kereszthuzatot csinálni. Lehetőleg mindenki, de a veszélyeztetettek feltétlenül viseljenek maszkot. Nem szabad ventilátort használni, mert az csak ront a helyzeten azzal, hogy lebegésben tartja a fertőző cseppeket. Bármilyen jó is a hangulat, az éneklést, kiabálást, hangos beszédet (amire egy nagy családi összejövetelen sokkal nagyobb az esély, mint normálisan) felejtsük el, és ha kell, ennek veszélyére figyelmeztessük egymást. Ha az idősebbeket féltjük, hogy esetleg megfáznak a szellőztetések miatt, takarjuk be őket az ablaknyitás idejére. Szilveszterkor pedig az lesz a legjobb, ha mindenki otthon marad. Ha éjfélkor kimegyünk a szabadba (amennyiben ezt az érvényes kijárási rendelkezések lehetővé teszik majd), ott ki lehet engedni a gőzt a távolságtartás és a többi szabály betartása mellett.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag