COVID-19: az immunrendszer is mutálódik

Ahogy egyre több a COVID-19-ből felgyógyult ember, úgy válik egyre fontosabbá annak megválaszolása, hogy vajon meddig tart az immunitás a SARS-CoV-2-vel szemben.

Egy új tanulmány meglepő eredményeket hozott a SARS-CoV-2 vírusfertőzésből felépült emberek immunrendszerének változásairól. A kutatók ugyanis azt találták, hogy a COVID-19-ből felgyógyulók legalább hat hónapig, sőt, valószínűleg sokkal tovább is védetteké váltak a vírussal szemben - számolt be a Knowridge tudományos portál.

COVID-19 immunitás
A COVID-19 elleni immunitás a szervezet alkalmazkodóképessége miatt marad tartós. Fotó: Getty Images

Ez még önmagában nem nagy meglepetés, hiszen korábban már több kutatócsapat is hasonló eredményekre jutott. A La Jolla Immunológiai Intézet kutatása például 188 koronavírusos beteg vérmintáinak elemzése alapján nemrégiben az mutatta ki, hogy a SARS-CoV-2-re az adaptívimmunrendszerminden fontos szereplőjétől érkeznek válaszok, azaz a szervezet megtanul küzdeni a specifikus kórokozók ellen, és a védelem a kezdetifertőzéstüneteinek megjelenése után legalább nyolc hónapig tart. A New York-i Rockefeller Egyetem csapata azonban felfedezte, hogy hónapokkal a fertőzés után termelődött antitesteknek erősebb a SARS-CoV-2-t blokkoló képességük, ráadásul a vírus mutált változatai, például a dél-afrikai variáns ellen is eredményesen veszik fel a harcot.

Az immunrendszer éber, de nincs mindig teljes harci készültségben

A kutatók szerint az eredményeik a lehető legerősebb bizonyítékot szolgáltatják arra, hogy az immunrendszer emlékszik a vírusra, és figyelemre méltó módon tovább javítja az antitestek minőségét a fertőzés leküzdése után is. Azt állítják, hogy amikor a felépült beteg legközelebb találkozik a vírussal, szervezetének immunválasza gyorsabb és hatékonyabb lesz, megakadályozva az újrafertőződést.

A csapat a járvány New York-i megjelenése óta követi és karakterizálja a Covid-19-en átesett betegek antitest-válaszait. Az antitestek, amelyeket a szervezet a fertőzésre reagálva hoz létre, több hétig vagy hónapig elidőznek a vérplazmában, de szintjük idővel jelentősen csökken. Az immunrendszernek nincs rá szüksége, hogy folyamatosan teljes készültségben várja a kórokozókat. Ahelyett, hogy folyamatosan antitesteket termelne, memória B-sejteket hoz létre, amelyek felismerik a kórokozót, és gyorsan képesek felszabadítani az antitestek új generációját, amikor másodszor találkoznak a betolakodóval.

A vizsgálat során a csapat 87 ember antitest-válaszait tesztelte két időpontban: egy hónappal a fertőzés után, majd hat hónappal később. A várakozásoknak megfelelően azt találták, hogy bár az antitestek hat hónapig még kimutathatók voltak, számuk jelentősen csökkent. A laboratóriumi kísérletek azt mutatták ki, hogy a résztvevők plazmamintáinak a vírus semlegesítésére való képessége ötödére csökkent.

Ezzel szemben a betegek memória B-sejtjeinek száma, különösen azok, amelyek antitesteket termelnek a SARS-CoV-2 ellen, nem csökkent, sőt egyes esetekben kissé növekedett. A B-memória sejtek alaposabb tanulmányozása aztán meglepő dolgokat tárt fel: ezek a sejtek számos mutáción mentek keresztül, és ennek eredményeként az általuk termelt antitestek sokkal hatékonyabbak voltak, mint az eredetiek. A későbbi laboratóriumi kísérletek pedig azt mutatták, hogy ez az új antitestkészlet jobban képes szorosan kötődni a vírushoz, és még mutált a változatát is képes felismerni. 


A csoport megvizsgálta a koronavírusból átlagosan három hónappal korábban felépült emberek bélszövetének biopsziáját is. A 14 vizsgált személy közül hétnél a tesztek kimutatták a SARS-CoV-2 genetikai anyagának és fehérjeinek jelenlétét a beleket szegélyező sejtekben. Ugyanakkor azt nem tudták megállapítani, hogy ezek a vírusmaradványok továbbra is fertőzőek-e, vagy egyszerűen csak az elhalt vírusokból származnak. Ezért Michel C. Nussenzweig, az egyetem molekuláris immunológiai laboratóriumának vezetője, a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője további vizsgálatokat tart szükségesnek a SARS-CoV-2 elleni védekezés részleteinek tisztázására.

Az immunrendszer komponensei együttműködnek a vírus ellen

A La Jolla Immunológiai Intézet kutatása ebben előttük jár. Egyszerre mérték ugyanis az antitesteket, a memória B-sejteket, a segítő T-sejteket és a gyilkos T-sejteket az eddigi legnagyobb bármely akut fertőzésre vonatkozó vizsgálatban, amely az immunmemória e négy összetevőjét mérte - írja a Science Daily.

A Science folyóirat online kiadásában nemrégiben közzétett eredmények azt jelenthetik, hogy a COVID-19-ből kigyógyulók hónapokkal, esetleg évekkel a fertőzés után is immunvédettséget élveznek a SARS-CoV-2 -vel szemben, de a vírus okozta súlyos betegségek ellen mindenképpen. A tanulmány segít tisztázni, hogy mit jelentenek más laboratóriumok COVID-19-cel kapcsolatos adatai, amelyek a fertőzést követő hónapokban a koronavírus elleni harcban résztvevő immunsejtek drámai csökkenését mutatták. Néhányan attól tartottak ugyanis, hogy az antitestek csökkenése miatt a szervezet nem lesz képes megvédeni magát az újrafertőzéstől.

A La Jolla kutatói a Rockefeller Egyetem szakembereivel szinkronban azt mutatták ki, hogy a vírusspecifikus antitestek a fertőzés után hónapokig fennmaradnak a véráramban. A szervezet készenlétéről pedig a memória B-sejtek gondoskodnak, amelyek a SARS-CoV-2 ismételt megjelenése esetén az ismertetett módon aktiválódhatnak és antitesteket termelnek az újbóli fertőzés leküzdése érdekében. Azt is megállapították, hogy a tüske-specifikus memória B-sejtek száma a fertőzés után hat hónappal növekedett a vérben.

A PHE (a brit közegészségügy végrehajtó ügynöksége) által közzétett tanulmány szerint az Egyesült Királyságban több mint húszezer egészségügyi dolgozó adatait vizsgálták át, hogy információt kapjanak a SARS-CoV-2 fertőzések következményeiről. A 21 ezer résztvevő közül 6614-nél volt antitest, de az érintettek közül csak 44-nél alakult ki újrafertőződés, ami azt mutatja, hogyha valaki átesett a COVID-19-en, körülbelül 83 százalékos védelmet szerzett az újrafertőződés ellen. Részletek!

Emellett a COVID-19-ből felgyógyultak szervezetében a T-sejtek serege is felkészült az újrafertőzés elleni harcra. A memória CD4 + segítő T-sejtek arra várakoznak, hogy kiváltsák az immunválaszt, ha újra látják a SARS-CoV-2-t. Sok memória CB8 + gyilkos-T-sejt is készen áll a fertőzött sejtek elpusztítására és az újrafertőzés leállítására. Az adaptív immunrendszer különböző részei együttműködnek, ezért a fertőzés után nyolc hónappal a COVID-19 elleni antitesteket, memória B sejteket, a memória CD4 + T sejteket és a memória CD8 + T sejteket is látni a vérben. Ez azt jelenti, hogy jó esély van arra, hogy a gyógyult embereknek védelmi immunitásuk legyen, legalábbis a súlyos betegségek ellen erre az időtartamra, és valószínűleg még azon is túl - szögezte le Shane Crotty, a tanulmány társszerzője.

A csapat azonban arra figyelmeztet, hogy az immunrendszer védelmi képessége személyenként változik. A kutatók az immunmemória nagyságrendjében százszoros eltéréseket is láttak. Akiknek gyenge az immunmemóriájuk, a jövőben ki lesznek téve a visszatérő COVID-19-nek, vagy nagyobb valószínűséggel fertőzhetnek meg másokat. Ám az a tény, hogy a SARS-CoV-2 elleni tartós immunmemória lehetséges, jó jel az oltóanyag-fejlesztők számára. Az is elképzelhető, hogy hasonlóan tartósan lesz az oltás után, mint a természetes fertőzést követően, de ahhoz, hogy a kutatók biztosat tudjanak mondani, meg kell várni az adatok beérkezését.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag