Blokkláncok védik majd a betegeket?

Talán máris van olyan egészségügyi szolgáltató, amely elfogadja a digitális pénzt. Ennél sokkal fontosabb, hogy miféle védelmet építhet körénk az új technológia, amely a digitális valuták - például a Bitcoin vagy az Ethereum - mögött is áll.

Az egészségügyi és egészségi adatok nagyon értékesek (ahogy erről nemrégiben írtunk is). Értéküket jól mutatja, hogy védelmükről nemcsak az adattulajdonos polgárok és az egészségügyi szolgáltatók kezdtek gondolkodni. A pénzügyi szektor szolgáltatóinak, különösen a biztosítóknak, de a velük együttműködő bankoknak is mind fontosabb, hogy ezeket az adatokat kizárólag az arra jogosultak érhessék el. Elég csak arra gondolni, hogy ha egy biztosítótársaság ügyfeleinek egészségi adatai ismertté válnának, akkor ez a biztosítások kockázatairól is sokat elárulna. Ez pedig nem csupán a betegnek, hanem a biztosítóknak is fájna.

blokklánc
Az egészségügy következő nagy dobása a blokkláncok alkalmazása lehet

Magyarországon is mind digitalizáltabb lesz az egészségügy, és nemcsak a gyógyítás, hanem a mögötte álló adminisztrációs rendszer is. Hamarosan az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) határozza majd meg teljesen az egészségügyi kommunikációt; ezen keresztül az arra illetékesek egy rendszeren belül hozzáférhetnek orvosi kezeléseink adataihoz, de még gyógyszereinket is így válthatjuk ki. Hasonló adatbázisok szerte a világon léteznek, hogy összehangolják az egészségügyben megjelenő különböző szereplők által létrehozott és használt információkat.


Ahol ennyi digitális információ van, ott megjelennek azok is, akik megpróbálják kiaknázni a bennük rejlő lehetőséget. Például (és ez a legenyhébb eset) más identitását ellopva megpróbálkozhatnak drága szolgáltatásokat jogosulatlanul igénybe venni. Csoda-e, ha az egészségügyi szolgáltatók igyekeznek olyan technikai megoldásokat keresni, amelyek csökkenthetik a biztonsági terheiket? Az egyik legígéretesebb lehetőség a blockchain (blokklánc) technológia. Pontosan az, amelyet a Bitcoin is használ. Szuperbiztonságos, és filozófiájából következően szinte sérthetetlen.

Így működik a blokklánc - egy kis technológia

A jelenleg általánosan használt, központosított vagy központi feldolgozórendszeren keresztül dolgozó adatbázisokkal az a probléma, hogy ha a védelmüket és a titkosítási rendszerüket sikerül megkerülni, akkor az adatok már elérhetőek. A blokklánc viszont olyan általános eszköz, amely lehetővé teszi az adatok rögzítését és tárolását hiteles, elosztott, titkosított és biztonságos nyilvántartás mellett. Sőt annak állandó ellenőrzése is megoldott, hogy ki férhet hozzá a megosztott nyilvános főkönyvhöz. Mivel egyetlen központ sincs, a rendszert lehetetlen korrumpálni. A blokkláncot ugyanis arra találták ki a 2008-as pénzügyi válság után (a Bitcoin kibocsátójának személye ma sem ismert), hogy megakadályozzon bármilyen hatósági beavatkozást vagy befolyást a forgalomban levő pénzmennyiségre és tranzakciókra, ami kizárja, hogy inflációt gerjesszenek ebben a rendszerben.

A blokklánc egyszer írható rendszer, ami azt jelenti, hogy adatbázisba való feltöltésük és elfogadásuk után az információk nem változtathatóak meg: információkat (rekordokat) csak a főkönyvhöz lehet hozzáadni. A blokkláncokat, amelyek a tranzakciókat tartalmazzák, sehol sem tárolják tartósan, de akár milliónyi számítógépen is jelen lehetnek egy időben, ezekhez az adatokhoz pedig bárki hozzáférhet az interneten keresztül, akinek joga van hozzá. A jogosultságot egyéni kulcsok és igen erős titkosítás garantálja. Ráadásul ha valaki megpróbálna megváltoztatni egyetlen adatot is, akkor az egész blokkláncot újra kellene írnia, ami irdatlan számítási kapacitást kívánna. Végül az egész hálózat 10 percenként ellenőrzi önmagát, és feldolgozza az időközben rögzített tranzakciókat.

Hogyan segíthet a blokklánc az egészségügyben?

A blokklánc-technológiát számos módon hasznosíthatja az egészségügy. Néhány példa:

- Azonosításkezelés: mivel a lánc minden tagjának minden tranzakciót igazolnia kell a jóváhagyás előtt, illetéktelenek nem férhetnek hozzá a tranzakciókhoz.

- Engedélyek kezelése: a betegek engedélyezhetik az összes adatmegosztást, ami lehetővé teszi számukra, hogy meghatározzák, ki férhet hozzá a róluk szóló információkhoz.

- Adatmegőrzés: több egészségügyi szolgáltató is megtekintheti, szerkesztheti és megoszthatja az adatokat, miközben biztonságban megőrzi a diagnózisok, a gyógyszerek és a nyújtott szolgáltatások nyilvántartását.

- Adatvédelem: könnyen megakadályozható a jogosulatlan személyek hozzáférése a beteg nyilvántartásaihoz.

- Információcsere: a cserében résztvevők ahelyett, hogy nyilvános hálózatokra vagy privát szolgáltatói hálózatokra támaszkodnának, kapcsolatba léphetnek konkrét kapcsolódási felületek, interfészek létrehozása nélkül.

- Közegészségügy: a személytelenített betegadatokon alapuló megosztott információfolyamok létrehozásával a hatóságok könnyebben azonosíthatnák az epidemiológiai folyamatokat vagy fenyegetéseket, például a járványokat.

- Páciensek által generált adatok: az adatok, amelyeket betegek hoznak létre (például vérnyomásmérők vagy fitneszeszközök révén) könnyen feltölthetőek és biztonságosan tárolhatóak más orvosi adatokkal együtt.

A blokklánc-technológia felhasználása jelenleg még gyermekcipőben jár. A benne rejlő lehetőségekre először a pénzügyi szektor figyelt fel, de mára valóságos forradalomról beszélnek. Ami indokoltnak látszik, hiszen a kriptovaluták (Bitcoin, Ethereum és további mintegy 800, nyilvános kereskedésben használt elektronikus pénzfajta) piaci összértéke az év eleji 10 milliárd dollárról augusztus végére 160 milliárd dollárra emelkedett. Ez hatalmas összeg, és az 1600 százalékos növekedés is impozáns - de elenyésző a globális gazdaság pénzóceánjában. A fejlődés azonban arra mutat, hogy a technológiának sikerült kitörnie rajongói körének szűk határai közül.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) próbaidőszaka hibátlanul zajlott le, a rendszerhez november 1-jével valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kell - közölte az e-health koordinációért felelős miniszteri biztos. Vartus Gergely elmondta, hogy a rendszer március 15. és augusztus 15. között tartó pilotidőszaka alatt nyolcvan intézményt vontak be, 400 ezer egészségügyi adat és ennél is több e-recept keletkezett. Részletek!

Mivel minden emberek és szervezetek közötti kapcsolatban létrejönnek tranzakciók, a blokklánc-technológia ideális ezek kezelésére. Az egészségügyben, ahol oly sok érzékeny információ kering, éppen annyira vonzó lehet felhasználása, mint a pénzvilágban. Perspektívái pedig elég komolyak. Ezek betöltéséhez ugyanakkor a rendszernek felhasználóbaráttá kell válnia: használhatóvá kell például alakítani mobiltelefonos alkalmazáson keresztül. Ettől pedig még mesze vagyunk, de gondoljunk bele, hogy 1995-ben az internet gyakorlatilag csak az e-mail-szolgáltatást jelentette a szélesebb közönség és a professzionális felhasználók számára is. Ma pedig a globális gazdaság 10 százalékát adja.

Forrás: rgare.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag