+7° - +22°
Kettős front

Az európaiak egészsége - infografika

Európa a világon a legegészségesebb és leghosszabb életet kínáló régió. Infografikánk a cikkünk végén megmutatja, hogy a jó is tovább javítható.

A WHO szerint az európai régióban igen nagyok az egészségügyi ellátásban és annak következtében az életkilátásokban mérhető különbségek. A kontinensnek emellett nagy problémája a népesség elöregedése, ami viszont egyre több egészségi problémát és egészségügyi, ellátási kiadást vetít előre. Az európaiaknak egészségesebben kellene élniük, ha javítani akarnak az életminőségükön és csökkenteni kívánják az előreláthatólag egyre nagyobbra duzzadó kiadásaikat. Magyarországon, ahol néhány mutató kifejezetten rossz (különösen a nem fertőző krónikus betegségek előfordulása és a miattuk való halálozás tűrhetetlenül magas), még komolyabban kellene venni az egészségmegőrzést.

bor

Az európaiaknak többek között kevesebb alkoholt kellene fogyasztaniuk az egészséges idős korhoz

1. Az élettartam folyamatos növekedése a társadalmak soha nem látott sikere.
A WHO európai régiójába tartozó 53 országban a világon a legmagasabb a medián életkor, és a leghosszabb várható élettartamot produkáló 10 ország közül 9 itt található. A férfiak átlagosan 72 évnél is hosszabb életet várhatnak, a nők pedig mintegy 80 évet.

2. Az országok között azonban nagyok az egészség és a várható élettartam egyenlőtlenségei.
Például a születéskor várható élettartam a teljes lakosság körében 69,1 év a Moldovai Köztársaságban, Svédországban pedig 81,8 év. (A magyar adatok itt találhatók.)

3. Az egyenlőtlenségek az idősebb korosztályokat is érintik.
A Moldovai Köztársaságban 62,3 éves korukban, Franciaországban pedig 72,2 évesen várják az emberek, hogy még 15 évet élnek.

4. A nők sokkal hosszabb ideig élnek, mint a férfiak, de a különbség csökken.
A születéskor várható élettartamban a legkisebb különbség Izlandon (3 év), a legnagyobb Oroszországban (12 év felett) van.

5. A népesség elöregszik.
Az elmúlt két évtizedben Európában a 65 évesnél idősebbek aránya a 20-64 évesekhez képest növekedett Európában, a következő 20 évben pedig ez a tendencia folytatódik: akár több mint 50 százalékkal magasabb lesz az arányszám. (Ez a folyamat Magyarországot sem kíméli.)

6. A nemfertőző betegségekkezelése az egészséges idősödés miatt kulcsfontosságúvá válik.
A népesség elöregedésével ezek a betegségek egyre nagyobb terhet jelentenek. A 60 évnél idősebbek körében az elvesző életévek 94%-a ilyen betegségekhez kötődik. Az ischaemiás szívbetegség, a cerebrovascularis betegség (stroke) és a tüdőrák vezeti a listát.

7. Az egészségügy és a szociális gondozás fontos szerepet játszik a fogyatékosságok miatt.
A fogyatékosság terhe a korral nő: 3-4 évvel nagyobb a 75 évnél idősebb embereknél, mint a 45-55 éveseknél. A demencia az idősek számára a fogyatékosság legfőbb oka, amelyet a hallásvesztés és az osteoarthritis követ.

8. Az egészséges és aktív öregedés segíteni fogja az egészségügyi költségek kezelhetőségét.
A népesség elöregedése az egyik olyan tényező, amely hozzájárul a közegészségügyi és a hosszú távú gondozási kiadások növekedéséhez. Ezek a tényezők 2035-re várhatóan a GDP mintegy 1,5 százalékával növelik meg a nemzetgazdasági kiadásokat. A technológiai haladás és az egészségpolitika segíthet az egészségmegőrzésében és a költségek kézben tartásában. Elég nagy a lemaradásunk.

9. Hatékonyak lehetnek az informális gondozáshoz nyújtott állami támogatások.
A gondozás, amelyet gyakran a családtagok végeznek el a nagyrészt a fogyatékossággal élő idősebbek támogatására, főleg a nőket terheli, akik közül sokan munkaképes korban vannak. Ezért a támogatásuk nélkülözhetetlen, hogy ne szenvedjenek hátrányt.

10. A helyi szintű fellépés az idősebbek számára is különbséget tehet.
Az európai WHO régióban mintegy 1500 város csatlakozott az Egészséges Városok mozgalomhoz. Ennek része az életkor-barát környezet kialakítása, például az akadálymentesítés, a közlekedés, a nemzedékek közötti kapcsolatok és szolgáltatások.

europa egeszseg

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag