Az emberi test alulértékelt szuperanyaga

A testünk által termelt váladékokat szükségesnek, de viszolyogtatónak vagy egyenesen undorítónak tartják a legtöbben. Pedig valójában szuperanyagokkal állunk szemben, amelyek fontos szerepet töltenek be a szervezetünk jó működésében és a külső támadások elleni védekezésben.

A váladék vagy nyák rossz megítélés valószínűleg abból fakad, hogy a legtöbbször akkor találkozunk vele, ha megfázunk és folyik az orrunk vagy elszíneződött viszkózus anyagot köhögünk fel. A magyar nyelvben nincs is megfelelő semleges szó erre. A legszélesebb körben használt takony kifejezetten profán, vulgáris és szalonképtelen, a váladék pedig túl hivatalos, a nyák túl orvosi. Még a gyerekek körében használt cicakaka sem egy épületes kifejezés. Azaz úgy növünk fel, hogy nincs szavunk, amely segítené ennek a dolognak az elfogadását. A "takony" aztán általában is megalapozza a váladékhoz való viszonyunkat, amely pedig mindenütt előfordul a testünkben, így a belekben, a szemben, a szájban, a fülben a szaporítószervekben és még egy sor más helyen. A nyálka a különféle felületek bevonása révén fontos fiziológiai szerepet játszik, mert részt vesz a hidratálásban, a tisztításban, a jó mikrobák támogatásában és az idegen betolakodók megfékezésében.

mucus
A szervezetünk váladékai meglepően fontosak. Fotó: 123rf

"Szeretem a test meg nem énekelt hősének nevezni - mert ez olyasmi, amely hatalmas hatással van az egészségünkre" - mondta a Knowable magazinnak Katharina Ribbeck, a MIT biofizikusa, aki kollégáival a 2018. Annual Review of Cell and Developmental Biology évkönyvben fejtette ki részletesen a váladékok szerepét. Ezeknek az anyagoknak a 95 százaléka víz, de a funkcióinak többsége a maradék 5 százalékból származik. Tartalmaznak különféle sókat, lipideket és fehérjéket (különösen a mucinokat, amelyek a nyálka gélszerű tulajdonságait adják) és hosszú szálakhoz hasonló polipeptideket, amelyek kovalensen kötődő cukrokkal, az úgynevezett glikánokkal vannak bevonva.

A sokszínű mucin

A szervezetben fellelhető nyálkabevonatok nagymértékben változnak a szükséges funkciókkal összhangban. A szemet például vékony, nem különösebben viszkózus nyálka borítja, amely elegendő a hidratáláshoz. A vastagbél belsejében ezzel szemben vastag, gumiszerű bevonat található, amely megakadályozza a baktériumok áthatolását. E fizikai tulajdonságoknak a kulcsát a mucinok adják. Ezek a legnagyobb molekulák, amelyeket a szervezetünk előállít, méghozzá speciális sejtek segítségével. Két fő fajtájuk van: a szekretált (kiválasztott) mucinok, amelyek nagyméretű, hálószerű képződményeket hoznak létre, és a rögzített mucinok, amelyek a sejtekhez tapadnak.


A mucin előállítása a helytől és a körülményektől függően változik. Jól mutatja ezt, hogy az a gélszerű nyálka, amely tisztítja a légutakat, szekretált MUC5B és MUC5AC mucinokból áll. Általában a MUC5B a domináns, a New England Journal of Medicine elemzése szerint körülbelül tízszer bőségesebb, mint például a MUC5AC. Ha azonbanfertőzéslép fel, vagy másfajta normálistól eltérő egészségi állapot jelentkezik, a MUC5AC szintje meredeken megemelkedik, így sokkal tartósabb, ragasztósabb nyálka jön létre, amelyet nehezebb kitisztítani a légutakból. Ugyanakkor a MUC5AC miatt sűrűbbé váló váladék megakadályozza, hogy a baktériumok a testünk sejtjeivel érintkezzenek vagy hozzájuk tapadjanak és kárt okozzanak. De például asztma, cisztás fibrózis vagy krónikus obstruktív tüdőbetegség esetén a MUC5AC túltermelése a váladék káros felszaporodását okozhatja a légutakban.

A test más részeiben, például a gyomorban, a magas MUC5AC-szint normális, és segít megvédeni a bélést a savas emésztőnedvek ellen. A bélben aztán egy újabb mucin, a MUC2 a főszereplő. A vastagbélben a MUC2 két réteg nyálkát képez, egy laza külső bélést, amelyben baktériumok élnek, és egy sűrű belső gátat, amely megakadályozza, hogy ezek a mikroorganizmusok behatoljanak az alatta lévő szövet sejtjeibe. A légutakkal ellentétben, "a bélben, valójában a túl sok nyák miatt nincs probléma. Inkább legyen sok, mint kevés" - mondja Gunnar Hansson, a Göteborgi Egyetem mucinbiológusa.

A nyálka a jó mikrobák tápláléka

Manapság a bél mikrobiomja egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, mert a szervezetünkben élő mikrobák milliárdjai létfontosságú szerepet játszanak az egészségünk fenntartásában és a betegségek kialakulásában. A mikrobák pedig a nyálka rétegeiben élnek. Valójában világossá vált, hogy e baktériumok közül több is a mucin molekulákat hordozó glikánokat használja primer energiaforrásként

A baktériumok ráadásul olyan metabolitokat is felszabadítanak, mint például a rövid szénláncú zsírsav-butirát, amelyet a bélsejtek arra használnak, hogy még több mucint termeljenek. A bélrendszerünk természetes lakóival ellentétben a bakteriális kórokozókból általában hiányzik a a mucinok glikánjainak felhasználásához szükséges mechanizmus.

A mikrobák viselkedésének irányítása

A mucinok nem csupán fizikai akadályokat és táplálékot jelentenek a mikrobák számára. A tudósok felfedezték, hogy ezeknek a molekuláknak a felületén lévő glikánok befolyásolhatják a kórokozók viselkedését és fiziológiáját, csökkenthetik terjedési képességüket és kárt okozhatnak bennük. Kimutatták például, hogy a Pseudomonas aeruginosa baktérium, amely számos veszélyes kórházi fertőzés okozója, biofilmet, azaz szorosan kötődő és nehezen felszámolható mikrobiális közösséget hoz létre.

A mucinok azonban megakadályozhatják a biofilm kialakulását, méghozzá sokféle kórokozónál, ideértve a Streptococcus mutans baktériumokat is, amelyek a fogszuvasodásért felelősek. Amellett, hogy a mucinok segíthetnek legyűrni az idegen betolakodókat, testünk rezidens mikrobáinak ellenőrzésében is részt vesznek. Kimutatták például, hogy meggátolják a Candida albicanst, egy általában a mikrobiomban békésen élő gombát abban, hogy patogénné változzon. Ehhez elnyomják a Candida azon képességét, hogy fonalakat képezzen, felületekhez tapadjon, és olyan egyéb tulajdonságokat fejlesszen ki, amelyek lehetővé teszik a károsító hatását.

Betegségek, fertőzések, gyulladások vagy egy egyszerű megfázás hatására megváltozik a nyálkahártya felszínét borító nyák mennyisége és összetétele: a nyálkahártya általában megduzzad, sokkal több váladékot kezd termelni. Ez a váladék be is sűrűsödhet amiatt, hogy nagyobb mennyiségben tartalmaz baktériumokat, vírusokat, valamint az ellenük fellépő sejteket is. A felgyülemlett, sűrű váladékot mindenképpen el kell távolítani, hiszen annak pangása károsíthatja, irritálhatja a légutakat, és elősegítheti a baktériumok szaporodását is. Részletek!

A mucinok megakadályozhatják a fertőzéseket is. Mike McGuckin, a Melbourne-i Egyetem molekuláris biológusa és kollégái beszámoltak arról, hogy amikor a Helicobacter pylori baktérium, amely gyomorfekélyt és -rákot okozhat, megkísérel hozzátapadni egy sejthez a gyomorban, akkor egy mucin rácsatlakozhat. A mucin ezután leválasztja a sejt membránját, és magával viszi a betolakodót a savas gyomornedvbe.

A tudósok abban reménykednek, hogy egyszer mesterségesen is előállíthatják a mucinokat, segítségükkel pedig ellenőrizhetik a mikrobákat. Alkalmazásuk amúgy messze túlmutathat az egészségügyi felhasználáson is.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag