A választási részvétel pozitív hatásai

A szabad választások nemcsak az ország politikai egészségét tartják karban, hanem a választópolgárok számára is egészségi előnyökkel járnak. Serdülők és fiatalok, akik civil önkéntesként dolgoztak, évekkel később is jobb egészségnek örvendenek.

A részvétel a választási feladatokban, de másfajta civil aktvitás is pozitív hatást gyakorol az emberek egészségére - idézi a Time magazin a Child Development című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányt. A kutatók 9 471 fiatalt vizsgáltak meg 11 és 20 éves kor között. Az első vizsgálatra 1994 és 1995 között került sor, amelynek alanyait majdnem 15 éve követték nyomon. Úgy találták, hogy három tevékenység közül -  önkéntesség, szavazás vagy civil aktivitás - bármelyikében vettek is részt a fiatalok, nagyobb valószínűséggel értek el nagyobb jövedelmet és magasabb végzettséget, mint akik kimaradtak ezekből. Ráadásul akik önkéntesként dolgoztak és szavaztak, nagyobb valószínűséggel jobb egészségben is éltek.

szavazófülke
A részvétel a választáson javítja az önértékelést és a társadalmi kapcsolatokat

Kimutatták, hogy a politikailag és társadalmilag aktív emberek - akik önkénteskednek és eljárnak szavazni - nagyobb valószínűséggel táplálkoznak egészségesen és kevesebb depressziós tünetet mutatnak, mint akik nem foglalkoznak ilyesmivel. Az aktív karakterek azonban hajlamosabbak egyben a kockázatosabb életvitelre, például a drogfogyasztásra is.

A fiatalok és a civil szerepvállalás

"A civil szerepvállalás a fiatalok számára produktív élmény. Az önkéntességről és a szavazásban való részvételről szóló megállapítások egységesen pozitívak" - mondta Parissa Ballard, a Wake Forest Egyetem orvosi karának családi és közösségi orvostudománnyal foglalkozó professzora a tanulmányról, amely az elsők között vizsgálja a választásokkal kapcsolatos egészségügyi előnyöket.


Más tanulmányok már összekapcsolták az önkéntességet például a kevesebb depressziós tünettel, a jobb önismereti állapottal vagy a korai halálozás kisebb kockázatával. A tanulmány szerzői szerint az önkéntesség oly módon lehet hatással az egészségre, hogy az emberek jól érzik magukat tőle, mert számítanak, társadalmi kapcsolatot érezhetnek, csökkenthetik a magányukat, és elégedettséget érezhetnek a mások érdekében végzett munka következtében.

Az aktivizmus - mondja Ballard - kissé ellentmondásosabb. A kutatók úgy határozták meg ezt a fogalmat, hogy valaki részt vesz felvonuláson vagy gyűlésen, és megjegyezték, hogy míg az önkéntesség és a szavazás széles körben elfogadott normák, az aktivizmust gyakran valami ellen vagy a társadalmi változás előmozdítása érdekében végzik, és lehet, hogy ezért nem kapcsolódik össze a jobb egészséggel.

A protestálás pozitív tapasztalatai

Lehetőség van azonban arra is, hogy tiltakozás közben pozitívabb tapasztalatot szerezzünk - állítja Ballard, és ezért fel is szólít erre. "Segíts a fiataloknak, hogy megfelelő lehetőségeket, közösségeket találjanak, és aktívan fejezzék ki elvárásaikat, valamint bízzanak benne, hogy a változás tartós maradhat. Segíts az embereknek felismerni a kis győzelmeket az útjuk során, nehogy kiégjenek!"

A vizsgálatok szerint már fiatalabb korban is kimutatható, hogy az önkéntes munkát végzőknek egészségesebb az érrendszere, ami segíthet a szívbetegségek megelőzésében. Általában már 10 hét közösségi munka is elegendő a szívfunkciók javulásához. Részletek!

Ballard elmondta, hogy folytatni akarja a civil szerepvállalás egészségi előnyeinek feltárását, különösen, hogy egyre több ember válik érdeklődővé a politikai és társadalmi kérdések iránt. "Az motivál, hogy kiderítsük, hogy ez milyen módon válik előnyössé az egyének és a közösség számára. Támogathatjuk a serdülők egészségét, ha bevonjuk őket, ami visszahat a közösségekre" - jelentette ki a professzor.
Az amerikai és a magyar politikai és társadalmi élet között ugyan jelentős különbségek vannak, de abban nagy valószínűséggel nincsenek eltérések, hogy a közösségi szerepvállalás javuló önértékeléshez vezet. Mivel nálunk is közelegnek a választások, növekszik a politikai és társadalmi témák iránti érdeklődés, adott a lehetőség, hogy a részvétellel bárki kipróbálja, vajon pozitívan hat-e az életére és az egészségére

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag