+10° - +25°
Nincs front

A szülési rémtörténetek így rombolnak

A terhesség és a szülés a nők életének egyik legfontosabb eseménye, ami lehet nagy öröm, de stressz és a szorongás forrása is. A várandós kismamák gyakran aggódnak a szüléssel járó fájdalom miatt, és azért is, hogy valami baj történik a magzatukkal vagy velük magukkal. Az aggályokat szinte minden terhes nő megtapasztalja bizonyos mértékben. De vannak, akiknél ez a helyzet fóbiává növekszik.

"Csak a várandósság alatt több százezer forintos költsége keletkezhet a családoknak, és ez még csak a kötelező vizsgálatokat fedezi. Ha az ajánlott, válaszható vizsgálatok árait is számbavesszük, milliós kiadás is lehet a terhesség" - írja minap megjelent cikkében a Pénzcentrum.hu. Persze vannak az "elvben ingyenes" állami szolgáltatások is, de azok hozzáférhetősége és színvonala korántsem egyenletes. Aki biztosra akar menni egyre gyakrabban választja a magánegészségügyet, ha van rá lehetősége. Könnyen lehet, az amúgy sem magas magyarországi szülési kedvet csak rontja, hogy a leendő kismamák nem érzik elég biztonságosnak az ellátási hátteret, s az emiatt megjelenő félelmek, szorongások a gyermekvállalás ellen döntenek.

A gyermek világrahozatalát kísérő normális aggodalmak kézben tartása is gyakran kíván orvosi segítséget, ahogy oktatást, közösség támogatását és önsegítő stratégiák alkalmazását is. Néha azonban ez afélelempatológiássá és annyira súlyossá válhat, hogy a nők elkerülik a terhességet vagy a szülést. Ez a tokofóbia, a gyermekvárás és a szülés miatti félelem, ami akár arra készteti az érintetteket, hogy elkerüljék a terhességet, még akkor is, ha gyermeket akarnak, vagy jobb esetben a császármetszést választják a hüvelyi szülés helyett. A tokofóbia tipikusan olyan nőknél fordulhat elő, akik még nem szültek gyermeket, vagy akik korábban traumás születési tapasztalatokat szereztek - írja a Verywellmind.com.

tokofóbia

A terhes nők négyötöde tapasztal szorongásos tüneteket, de vannak akiken ez elhatalmasodik.

Fotó: 123rf

Pusztán az orvosi tényeket nézve, a tokofóbia egy speciális szorongásos zavar, amelyben az emberek irracionális mértékű félelemmel telnek el az utódok világrahozatalával kapcsolatban. A rendellenesség tünetei magukban foglalhatják az alvászavarokat, a pánikrohamokat, a rémálmokat és az elkerülő viselkedést. A szorongásnak sokféle megjelenési formája lehet, a már említetteken kívül megjelenhet a rettegés a születési rendellenességek, a halvaszületés, a gyermekágyi halál és egy sor hasonló nem kívánatos esemény vagy körülmény miatt. A félelmeik hatására a tokofóbiás nők elutasíthatják a szexualitást, vagy abortuszra mehetnek, esetleg nehezen hordják ki a gyermeküket, akihez a megszületése után egyes esetekben nehezen alakítanak ki megfelelő kötődést.

Talán meglepő, de a férfiak is lehetnek tokofóbiásak. A kutatások azt mutatják, hogy közöttük gyakori a partnerük és a gyermekük egészsége, biztonsága miatti túlzott aggodalom. Az ilyenfajta félelem középpontjában a gyermek kihordása, az orvosi kezelések, a döntéshozatal, a pénzügyi kérdések a szülői képességek állnak.

Két típus, más okok

A tokofóbia számos ok miatt kialakulhat. Van néhány jellegzetes tényező, amely elősegíti a fejlődését, beleértve az ismeretlentől való félelmet, az érintett élete és magánélete feletti kontroll elvesztését, a korábbi szexuális bántalmazást, a fájdalomtól való félelmet, a csecsemő életéért való aggodalmat vagy az orvosok iránti bizalom hiányát. A terhességgel és a szülés folyamatával kapcsolatos bizonytalanság, a születéshez kapcsolódó szövődmények, például a potenciálisan halálos preeklampszia miatt érzett stressz, továbbá a gyenge közösségi és családi támogatás is hozzájárulhat a gyermekszüléstől való félelemhez, vagy fokozhatja azt.


Az elsődleges tokofóbia olyan nőknél fordul elő, akiknek még nincs szülési tapasztalatuk. Különösen azoknál jelentkezhet, akik nagyon fiatalon esnek teherbe. Ez a fajta félelem figyelhető meg a szexuálisan bántalmazott vagy megerőszakolt lányok és nők esetében. Az orvosi vizsgálatok a terhesség, illetve a szülés során elvégzett vizsgálatok, műveletek is felidézhetik az eredeti traumát. A másodlagos tokofóbia olyan nőknél fordul elő, akik korábban már voltak várandósak és vannak tapasztalataik a szülésről. A szorongás gyakran a traumás terhesség és születés következménye. Ugyanakkor előfordulhat olyan nőknél is, akiknek normális, nem traumás szülésük volt, valamint akik elvetéltek, halott gyermeket hoztak világra, terhességmegszakításon estek át vagy eredménytelen volt a termékenységi kezelésük.

A kutatók sokféle magyarázatot adtak a tokfóbia kifejlődésére, de ezek közül a leggyakoribb, hogy más nők szülési tapasztalatainak megismerése, beszámolóik meghallgatása traumatizáló volt, illetve a nem megfelelő fájdalomkezelés miatti félelem, és a már meglévő pszichiátriai problémák (elsősorban a szorongás és a depresszió) szintén hatással vannak az állapot kialakulására.

Milyen gyakori a tokofóbia?

Teljesen normális a terhesség és szülés miatti félelem, aggodalom. Ez egy határig még hasznos is lehet, hiszen a kismamákat arra készteti, hogy megfelelő életvitelt folytassanak, illetve kérjenek gondozást és tanácsot, hogy megbirkózzanak az aggodalommal. Az ilyen félelem meglehetősen gyakori, a várandós nők 80 százaléka érez bizonyos fokú szorongást, és aggódik olyan szüléssel kapcsolatos dolgok miatt, mint a fájdalom, az egészség és a biztonság. A nők többsége képes megbirkózni ezzel a helyzettel, s ha többet szeretne megtudni a terhesség és szülés folyamatáról, akkor elbeszélget más nőkkel, és tanácsadásra megy a terhesgondozókhoz.

Bizonyos esetekben azonban a félelem annyira súlyos és elgyengítő lehet, hogy már tokofóbiaként diagnosztizálható. De ennek az állapotnak a gyakorisága nem világos. Egyes kutatások arra utalnak, hogy az arányok 2 és 15 százalék között mozognak, bár de arra is vannak bizonyítékok, hogy a nők 20-25 százaléka tapasztal a szüléssel kapcsolatos félelmek miatti súlyos és eluralkodó tüneteket. Egy másik becslés szerint a nők körülbelül 0,032 százaléka tapasztalja meg a tokofóbiát. De ebben az értelmezésben fontos különbségek vannak a szüléshez kötődő félelem és a tokofóbia félelme között, bár a kettőt gyakran összekeverik. A szüléstől való félelem a szüléssel kapcsolatos félelmetes érzések és gondolatok folytonosságát jelenti. E félelem normális szintje általában viszonylag alacsony, míg a súlyos szintek befolyásolhatják a nők napi életét, tevékenységét.

Minden újdonsült anya aggódik a gyermeke miatt, de ha valaki attól tart, hogy gyerekét elrabolják tőle, vagy esetleg olyan baja esik, amire nincs reális esély, akkor valószínűsíthető a gyermekágyi pszichózis. Részletek!

Felmérések szerint a nők 3 százalékánál szülés utáni posztraumatikus stressz-rendellenesség (PTSD) alakul ki. Ez az arány a magas szülési kockázatú nők körében még magasabb is lehet. A születés utáni PTSD tünetei közé tartozhatnak az eseményre vonatkozó visszacsatolások, rémálmok és a hipervigilancia. Utóbbi esetében az érintett súlyos kockázatot észlel, ami miatt hatalmas a rá nehezedő nyomás, különösen, mert úgy érzi, hogy nincs elég idő a megoldáshoz, amiatt kapkodó, pillanatnyi enyhülést ígérő lépést tesz. A nőket néha másodlagos tokofóbiával diagnosztizálják egy traumatikus szülés után, pedig valójában a PTSD tünetei jelennek meg. Az sem szokatlan, hogy a posztnatális PTSD-t vagy tokofóbiát helytelenül szülés utáni depressziónak diagnosztizálják. Pedig ezeknek a diagnózisoknak a megkülönböztetése fontos a megfelelő és hatékony kezelés érdekében.

Hogyan lehet segíteni a tokofóbiásokon?

Fontos, hogy a tokofóbiás nők kezelést kapjanak annak érdekében, hogy mind az anya, mind a gyermek egészséges legyen. Ez magában foglalhatja a nő szülésze által nyújtott támogatást pszichológus vagy pszichiáter bevonásával. A mentális egészségért dolgozó szakemberek segíthetnek feltárni néhány olyan problémát, amely miatt előfordulhat a rendellenesség, beleértve a már meglévő depressziót vagy szorongást. De jó eredményt csak a sokoldalú támogatás hozhat, amelyben részt vesznek a professzionális szakemberek, de a család és a közösség is. Azaz olyan körülményeket kell teremteni már a gyermekvállalás megtervezésétől kezdve, hogy a szorongás és a stressz minél alacsonyabb szintre szoruljon vissza.

A megelőző lépések skálája széles, a megfelelő orvosi ellátás megszervezésétől kezdve a szülési rémtörténetek távoltartásáig. Szükség van arra is, hogy a gyermekvállalásra való felkészülés a terhességről és a szülésről, illetve a csecsemőgondozásról szóló ismeretek megismerését, azaz tanulást is magába foglaljon, hiszen ez jelentősen csökkenti az ismeretlentől való félelmet. A már kialakult tokofóbia kezelésében pedig a kognitív viselkedésterápia és a pszichoterápia is hatékony lehet. Gyógyszeres kezelésre csak a legvégső esetben lehet szükség.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag