+10° - +26°
Nincs front

A szegénység legfájóbb következménye

Ha egy szegénynek orvosi ellátásra van szüksége, az még szegényebbé teszi, és ennek következtében még korábban meghalhat, mert a kiadások csak tetézik a problémáit. Ha mindez nem lenne elég: a szegénység a génekbe is beleég. Az erről szóló kutatások Dániában és Illinoisban jelentek meg, de akár nálunk is készülhettek volna.

A genetika, az életmód és a környezet mind olyan tényezők, amelyek valamilyen módon befolyásolják, hogy mikorra és hogyan öregszünk meg. Ám, jó, ha tudjuk, hogy a pénzügyi helyzet is fontos. A Koppenhágai Egyetem Egészséges Öregedés Központja és a dán közegészségügyi minisztérium kutatói megállapították, hogy a felnőtt élet során a relatív szegénységi küszöb alatt töltött négy vagy annál több év jelentősen befolyásolja, hogy a testünkön mikor kezdenek megjelenni az öregedés jelei.

szegény ember
Hány évet töltött eddig a szegénységi küszöb alatt? Fotó: iStock

A körülmények megismerése érdekében a kutatók 5500 középkorú személyt vizsgáltak meg, különböző öregedési tényezők (fizikai képességek, kognitív funkció és gyulladásos szint) mérésének segítségével. Az eredményeket ezután összehasonlították a felmérésben résztvevők jövedelmével a teszt elvégzése előtti 22 év során. A medián jövedelem 60 százaléka alatti éves jövedelmet tekintették a kutatók a relatív szegénység határának.

(Ha Magyarországon is elfogadnánk a dán kutatók szegénységre vonatkozó a mutatóját, akkor a következőket kellene figyelembe vennünk. A létminimummal kapcsolatos méréseit a KSH megszüntette, de a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Policy Agenda kutatóintézet adataiból tudjuk, hogy a magyar munkavállalók bruttó medián bére jelenleg 229 636 forint, azaz a dán mutatóval mindenki szegény, aki nem keres havonta legalább bruttó 137 782 forintot, ami valamivel kevesebb a 149 000 forintos minimálbérnél.)

Észre sem veszik a leromlásukat

A kutatók rájöttek, hogy szignifikáns kapcsolat van a pénzügyi nehézségek és a korai öregedés között. Ami azért fontos, hogy megelőző intézkedéseket lehessen kezdeményezni - közölte Rikke Lund, az egyetem professzora, a tanulmány társszerzője. Megállapította, a korai öregedés azt is jelenti, hogy a korábbi életkorban több kezelést kell elvégezni, és ez mind az egyén, mind a társadalom számára terhet jelent. A kutatás eredményei megmutatták, hogy sok ember nem feltétlenül veszi észre a fizikai képességei romlását, így azt sem konstatálja, hogy a teste idő előtt kezdett el megöregedni. Ezért gyakorta nem is koncentrálnak a megelőző lépésekre, csak akkor, ha már túl késő.

A résztvevők mind fizikai, mind kognitív teszteken részt vettek, amelyek mindegyike az általános erő és képességek kifejtését vizsgálta. A kutatók többek között megmérték a résztvevők markolási erejét, illetve hányszor tudtak felállni és leülni egy székre 30 másodpercen belül, és milyen magasra tudtak ugrani. A kognitív tesztek különféle sorozatok memorizálásáról szóló feladatok voltak.


Azok, akik felnőtt korukban négy vagy annál több éven át éltek a relatív szegénységi küszöb alatt, szignifikánsan rosszabb teljesítményt mutattak, mint azok, akik soha nem voltak szegények. Kiderült, hogy a pénzügyi szempontból nehéz helyzetben lévők a kontrollcsoporthoz képest 30 másodpercenként kettővel kevesebbszer tudtak felállni és leülni, illetve a markolási erejük 1,2 kilóval volt alacsonyabb. Megmérték a résztvevők gyulladásos szintjét is. A magas gyulladásos szint azt jelzi, hogy a test éber állapotban van, és ez mind a betegség mind az öregedés jelzésként értelmezhető. A tanulmány azt mutatja, hogy a rossz pénzügyi helyzetben lévők gyulladásos szintje magasabb volt. Azok a felnőttek, akik az életük során többször is komoly pénzügyi kihívásokkal szembesültek, korábban kezdenek el öregedni azoknál, akiknek nem voltak ilyen problémáik - szögezte le Rikke Lund.

A génjeink sincsenek biztonságban a szegénységtől

Nemrégiben jelent meg egy másik, a szegénység aggasztó hatásaival foglalkozó tanulmány is. A Northwestern Egyetem kutatói ugyanis kimutatták, hogy a szegénység a génekben is nyomot hagy. Az eddig is világos volt, hogy a társadalmi-gazdasági státusz erőteljesen befolyásolja az egészséget és betegséget, a társadalmi egyenlőtlenség pedig mindenütt megjelenő stresszfaktor az emberek számára. (Az Amerikai Pszichológiai Társaság meghatározása szerint a társadalmi-gazdasági státusz nemcsak a jövedelmet, hanem az iskolai végzettséget, a pénzügyi biztonságot továbbá a társadalmi státusz és a társadalmi osztály szubjektív felfogását is magában foglalja. Hordozza továbbá az életminőséget meghatározó elemeket, beleértve a lehetőségeket és kiváltságokat. Például a szegénységet nem egyetlen tényező, hanem összetett fizikai és pszichoszociális stresszorok jellemzik.) Így aztán nem csoda, hogy az alacsony képzettség és jövedelem megjósolhatóan együtt jár a szívbetegségek, a cukorbetegség, többféle rákbetegség és afertőző betegségekkockázatának növekedésével.

A pénzügyi problémákat gyakran szokás összefüggésbe hozni az életünket érintő rossz döntésekkel. Jól ismert felvetések ezek: Miért nem tanult jobban? Miért nem választott jövedelmezőbb szakmát? Miért vállalt ilyen sok gyereket? És így tovább. De a közelmúltban készült tanulmányok azt sugallják, hogy a kevesebb pénz megszerzése valójában a gondolkodásra és a memóriára gyakorolja a legrosszabb hatást. A tudósok legutóbb pedig kapcsolatot találtak a társadalmi-gazdasági létrán elfoglalt pozíció és az agy változásai között. Részletek!

A tanulmányról a ScienceDaily tudományos portál nyomán az MTI is beszámolt, azt írva, hogy az alacsony társadalmi-gazdasági státusz kapcsolatba hozható olyan fiziológiai folyamatokkal, amelyek hozzájárulnak a betegségek, például krónikus gyulladások, inzulin-rezisztencia és a kortizol diszreguláció kialakulásához. A legfontosabb azonban az a megállapítás, hogy sikerült bizonyítékot találni a szegénység beágyazódására a genomba, ugyanis az alacsony társadalmi-gazdasági státusz összefüggésben áll a DNS-metilációval, az örökítőanyag kémiai módosulásával több mint 1500 génben, és több mint 2500 helyen. Azaz a szegénység a teljes genom mintegy tíz százalékán ott hagyja a nyomát.

A tanulmány vezető szerzője, Thomas McDade az egyetem antropológusa ezt két okból is fontosnak tartja. Egyrészt a társadalmi-gazdasági státusz az egészség fontos meghatározója, de nem tudjuk, hogy milyen alapmechanizmusok révén emlékezik a testünk a szegénység élményére. A DNS-metiláció ebben játszhat fontos szerepet. Másrészt a fejlődés során szerzett tapasztalatok befolyásolják a genomot, szó szerint formálják szerkezetét és funkcióit. A kutató nem titkolta, hogy meglepődött milyen széleskörű a kapcsolat a társadalmi-gazdasági státusz és a DNS-metiláció között, ilyen nagyszámú génben. Rámutatott, hogy ez a mintázat figyelmeztet egy potenciális mechanizmusra, amely által a szegénységnek hosszantartó hatása lehet a fiziológiai rendszerek és folyamatok széles körére.

Annak érdekében, hogy érzékeljük e problémák súlyát Magyarországon is, vessünk egyetlen pillantást a hazai adatokra. A KSH szerint 2017-ben a szegénységnek vagy társadalmi kirekesztésnek kitett emberek száma elérte az 1 millió 887 ezret

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag