A nemi egyenlőség a férfiaknak is jó

A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a férfiak és a nők között nemcsak személyiségbeli különbségek vannak, hanem ezek a különbségek olyan országokban a legerősebbek, ahol a legnagyobb a nemek közötti egyenlőség.

Régi vita a közbeszédben és szakmai fórumokon is, hogy vannak-e alapvető különbségek a férfi és a női személyiség között. Számos tanulmány kimutatta, hogy egyes személyiségjegyek jobban megfelelnek az egyik nemnek, mint a másiknak, ugyanakkor más kutatások szerint a különbségek elhanyagolhatóak, sőt vannak, amelyek szerint nem léteznek különbségek. Egy új tanulmány fordít a vitán.

férfiak és nők
A nemek közötti különbségeket nem szabad az egyenlőtlen bánásmód következményeiként értékelni

A kutatás - amelyről a The Antlantic számolt be - a személyiségmérés olyan változatát alkalmazta, amely az "Öt nagy" személyiségjegy (extraverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás, kultúra vagy intellektus) elméletén alapul. A tanulmány két már létező (70 országból, több mint egymillió embertől összegyűjtött) adatkészletet használt. A vizsgálat úgy találta, hogy a nemek között a legnagyobb különbség az volt, hogy a nők nagyobb valószínűséggel voltak barátságosak, nyitottak és érzelmileg érzékenyebbek.

Mit mutat az index?

A tanulmány a nemek közötti egyenlőséget is szemléltette a globális nemi hovatartozás-mutató alapján, amely több mint 100 országban az egyenlőség felé vezető előrehaladást követi nyomon olyan tényezők értékelésekével, mint a gazdasági lehetőségek, az iskolai végzettség és a magas szintű kormányzati pozíciók a férfiak és a nők számára. Az eredmények azt mutatták, hogy a nemek közötti egyenlőség nagyobb foka a nemi különbségek erőteljesebb megnyilvánulásaival jár. Tim Kaiser, a Salzburgi Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője kifejtette, hogy a nemek közötti különbségeket nem szabad az egyenlőtlen bánásmód következményeiként értékelni, hanem érdemes inkább a sikeres nemek közötti esélyegyenlőségi politikák mutatójának tekinteni.

"Fontos megjegyezni, hogy a különbségek nemcsak a nőknek tulajdonított sztereotipikus személyiségjegyek - például az érzelmesség vagy az együttérzés - esetében nőnek. Az egalitárius országokban a nők magasabb pontszámot érnek el a férfiaknál olyan vonásokban is, mint az asszertivitás vagy az ambiciózusság." Ugyanakkor Kaiser az is megállapította, hogy a férfiak öntudatosabbak azokban az országokban, ahol a nők az egyenlőség magasabb fokát érték el - valószínűleg annak következtében, hogy személyiségük jól alkalmazkodik a változó társadalmi körülményekhez.


E megállapítások azonban nem csendesítették le a vitát, sőt! Andrew Gelman, a Columbia Egyetem statisztika professzora kifejezte: aggódik, hogy a felmérés kérdéseire adott válaszok eltérő jelentést kapnak a különböző országokban. Például a résztvevőket felkérték, hogy értékeljék az asszertivitásukat, ám eltérő módon értelmezhetik saját képességeiket, ha például Iránban vagy Finnországban élnek. "El tudtam képzelni, hogy ezek a válaszok különböző értelmezésekben jelennének meg Lettországban, Izlandon és Finnországban, vagy Iránban, Mexikóban, Jamaicában."

Markus Brauer, a Wisconsini Egyetem pszichológia professzora egyetért a tanulmány ismert korlátaival a túlzott tárgyi sokféleség miatt. Bár hisz abban, hogy a tanulmány fontos dolgokat feszeget, "az eredményt befolyásolja, hogy a minták valószínűleg nem megfelelően reprezentatívak az alacsony nemi esélyegyenlőségű országokban".

A nők megítélése világszerte nagyon széles skálán mozog, Kínában, Oroszországban és Indiában minden második megkérdezett szerint a férfiak felsőbbrendűbbek, jobbak a pénzkeresetben és a tanulásban is. Az egyenlőtlenség még legalább 170 évig fennállhat. Részletek!

Brauer rámutat arra is, hogy a tanulmány magában foglalja Svédországot, Finnországot, Norvégiát és Izlandot, amelyek rendkívül magas pontszámokkal értek el a Globális Nemi Különbség Indexen. "Lehetséges, hogy a négy skandináv országban a regionális társadalmi normák miatt a nők másképpen reagálnak, mint a férfiak. Ez azt jelenti, hogy az eredménynek semmi köze a nemek közötti egyenlőséghez. Meglepődtem, hogy a szerző nem végez további elemzéseket" - mondta.

Mi okozza a paradoxont?

Kaiser azonban a tanulmány végleges változatában szeretne további részleteket is megosztani. Kutatásának célja ugyanis az volt, hogy segítsen kibontani a "nemek közötti egyenlőség paradoxonát", azt az ellentmondásos megállapítást, hogy a kisebb nemi esélyegyenlőségű országokban a nők többen mennek tudományos és matematikai pályára - hagyományosan férfiak által dominált szakmákba -, mint a nagyobb nemi egyenlőséggel működő országokban. Kaiser szerint a személyiség alulbecsült szerepet játszhat e paradoxon kialakulásában, de ennek kimondásához vagy bármilyen végleges válaszhoz még sokkal több kutatásra van szükség.

A tanulmány nem tér ki külön Magyarországra, de az biztos, hogy hazánk a Világgazdasági Fórum által fenntartott Globális Nemi Különbség Indexen az európai országok között messze a legrosszabb helyen szerepel. A nemi egyenlőség kialakításában előttünk jár Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Macedónia és persze az összes szomszédunk. Ráadásul az index 2006-os létrehozása óta szinte semmiféle fejlődést nem mutatunk ebben. Kaiser tanulmánya után sem világos azonban, hogy emiatt a magyar férfiak kevésbé lennének öntudatosak, netán több nő igyekszik-e tudományos területekre. Habár az index nem reflektál pontosan egy ország egyedi helyzetére, azt a kérdést feltehetjük magunknak, hogy jó-e a magyaroknak a férfiak által leginkább dominált európai országban élniük?

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag