+10° - +26°
Nincs front

A kutya mint gyógyszer

Mivel igazolt tény, hogy a kutyatulajdonosok 23 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegség miatt, mint a többi ember, a négylábú pajtásokat igazán tekinthetjük egyfajta speciális gyógyszernek is. Ám ennek okai nem egyértelműek.

A legkiterjedtebb kutatás, amely a kutyatartás és az egészség kapcsolatát vizsgálta egy olyan országban zajlott, ahol a legalacsonyabbak között van a háztartásokban élő ebek aránya Európában. Az igen pozitív eredményeket hozó, 12 éven át folytatott és tavaly lezárt vizsgálatokból a közegészségügyi szakemberek le is vonták a következtetést, hogy bizony a svédek is jobban tennék, ha nagyobb hajlandóságot mutatnának a négylábúak befogadására. A 3,4 millió 40 és 80 év közötti embert, azaz a lakosság kicsivel több mint harmadát érintő kutatás feltárta, hogy a kutyatartók esetében a teljes lakossághoz mérten 23 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség miatti halálozás, és ha az összes halálokot nézzük, ez a pozitív hatás akkor is 20-százalékos volt a vizsgálat 12 éve alatt. Ami még akkor is igaz, ha olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a dohányzás, atesttömegindexés a társadalmi-gazdasági helyzet. Más tanulmányok viszont azt állapították meg, hogy a kutyák enyhítik a társadalmi elszigeteltséget és a depressziót, azaz két olyan fontos tényezőt, amely a szívbetegségek és a korai halálozás fokozott kockázatával jár.

kutyasétáltatás
Kutyasétáltatás: akár évi hét kilót lehet vele fogyni

Az is világos ma már, hogy a kutyatulajdonosok jobban reagálnak a stresszre (vérnyomásuk és pulzusuk nem szökik az egekbe), az átlagosnál nagyobb a fizikai aktivitásuk, és kissé alacsonyabb a koleszterinszintjük. Az Amerikai Szív Szövetség is rávilágított több tucat tanulmány áttekintése után, hogy a kutyatartás valószínűleg csökkenti a szívbetegségek kockázatát. De azt változatlanul nem sikerült bizonyítani, hogy a kutyatartás és a szívbetegségek csökkenő kockázata között ok-okozati összefüggés lenne. Könnyen lehet például, hogy olyan emberek tartanak kutyát elsősorban, akik egyébként is fittek, vagy életmódjuk eleve nem valószínűsíti a szívbetegség kialakulását.

Hatalmas motiváció

Tove Fall, az Uppsalai Egyetem epidemiológusa, a svéd tanulmány vezető szerzője azt állítja, hogy a kutya legnagyobb pozitív hatással az egyedül élő emberekre volt. Úgy véli, hogy a kutya helyettesítheti a más emberekkel való együttélést, ami csökkenti a halálozási kockázatot. Továbbá a kutyák arra ösztönzik az embereket, hogy sétáljanak, közösségi kapcsolatokat létesítsenek, sőt értelmesebbé teszik az életet. Például ha valaki kórházba kerül, és van egy kutyája, akkor hatalmas a motivációja, hogy hazatérjen.


Persze, ha valaki a kutyájával együtt bámulja a tévét, miközben zsíros ételeket fogyaszt, akkor nem fog csökkenni kockázata a szívbetegségre. Fall tanulmánya kimutatta, hogy az is számít, milyen fajta kutyát tartunk. A legtöbb egészségügyi előnyt a vizslaféléktől remélhetjük, mert ezeknek az állatoknak a hatalmas mozgásigénye a gazdájukat is képes magával ragadni. 

A kutyatartás 10 egészségi haszna

Vegyük tehát sorra, hogy milyen egészségi előnyöket remélhetünk attól, ha kutyát tartunk.

Egészségesebb szív. A kutyák nemcsak szeretettel töltik fel a gazdájuk szívét, hanem valójában erősebbé is teszik. A kutyatulajdonosok mutatói jobbak, azaz alacsonyabb a vérnyomásuk, a koleszterin- és a trigliceridszintjük. Ezért kevesebb a kardiovaszkuláris gondjuk, és ritkábban kapnak szívrohamot. Ráadásul a kutyatulajdonosok, akiknek szívrohamuk volt, jobb eséllyel épülnek fel belőle.

Magasabb fizikai aktivitás. A felnőtteknek hetente körülbelül 2 és fél órányi mérsékelt testedzésre van szükségük. A kutyatulajdonosok nagyobb valószínűséggel képesek elérni ezt a célt. A kutyákat ugyanis ki kell vinni, ha esik, ha fúj. És gyakran igen jó móka mozogni velük egy keveset, vagy akár egy nagyot kirándulni. Ez a tevékenység fennmaradhat akár 70-80 éves életkorig. A Gerontologist folyóiratban megjelent tanulmány szerint az idős kutyásoknak alacsonyabb a testtömegindexük, kevesebb korlátozással szembesülnek napi életük során, kevesebbszer járnak orvoshoz, és gyakrabban végeznek mérsékelt és erőteljes testmozgást.

Segít a fogyásban. Kutatások szerint a napi kutyafuttatás segít a fogyásban, mivel napi 10, 20 vagy akár 30 percnyi mérsékelt fizikai aktivitásra kényszerít. Egy 2010-es felmérés szerint akik hetente ötször sétáltatnak kutyát, átlagosan hét kilót adnak le egy év során. Kiderült, hogy ezeknek az embereknek az elsődleges motivációja nem a fogyás, hanem a kutyájuk jólléte iránti felelősség volt.

Javítja a közösségi életet. A túlságosan sokat dolgozó vagy idősödő emberek számára nehéz más emberekkel találkozni. A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a kutyatulajdonosok körülbelül 40 százalékkal könnyebben szereznek barátokat, valószínűleg azért, mert túlnyomó többségük (egy brit felmérés szerint) négy-öt más kutyással beszél egy sétáltatás során. 

Csökkenti a stresszt. A kutyával töltött idő csökkentheti a szorongást és a vérnyomást, növelheti a szerotonin és a dopamin szintjét, amelyek nagy szerepet játszanak a nyugalom és a jóllét kialakulásában. A stresszes feladatokat ellátó emberek jobban járnak, ha van egy kutya is a háztartásukban, mert tanulmányok szerint a kutyák megkönnyítik a feszültség levezetését mind az irodában, mind a házastársak között.

Értelmet ad az életnek. Ez különösen az idősebb embereknek fontos. Ahogy öregszünk - különösen a nyugdíjba vonulás után -, megnehezülhet az életnek megfelelő napi rendszert és értelmet találni. A gondoskodás a kutyákról azonban feloldja ezt a problémát. A kutyák megakadályozzák a magányt és az elszigeteltséget is, ami kulcsfontosságú a kognitív hanyatlás és a betegség kiküszöbölésében.

Távol tartja a depressziót. Bár bizonyíték van rá, hogy bizonyos kutyatulajdonosok - köztük az elkülönült idős nők és a HIV-pozitív férfiak - kevésbé szenvednek a depressziótól, mint a háziállatok nélkül, de találtak már bizonyítékot arra is, hogy a kutyák nem sokat javítanak más demográfiai csoportok mentális helyzetén. Ugyanakkor a speciálisan képzett terápiás kutyák - amelyek nem élnek együtt a pácienssel - hatékonynak bizonyulnak a depresszió enyhítésében különböző embereknél, legyenek bár idősek vagy fiatalok, betegek vagy egészségesek.

Megelőzi az allergia kialakulását. Húsz éve még a szakértők úgy vélték, hogy egy háztartásukban lévő kutya hozzájárul a gyermekek allergiájához. A közelmúltban végzett kutatások azt mutatják, hogy ennek éppen az ellenkezője történik. A kutyák és a macskák valójában csökkentik a háziállatok miatt kialakuló allergiájára való hajlamot - akár egyharmaddal is a Journal of Allergy és a Clinical Immunology tanulmánya szerint.

Csökkenti az orvoshoz járást. A 65 évesnél idősebb kutyatartók átlagosan 30 százalékkal kevesebbszer járnak orvosnál, mint azok, akiknek nincs háziállatuk. A Journal of Personality és a Social Psychology folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy miközben a macskák, madarak és más állatok is hasznosak, a kutyát tartóknak volt a legtöbb hasznuk abból, hogy könnyebben vészelték át a stresszes események hatásait.

Terápiás segítség. A kutyatartás segíthet különböző betegségek és egészségi problémák felderítésében és kezelésében. Például egyes kutyák képesek kiszimatolni a vese-, a húgyhólyag- és a prosztatarákot A kutyák képesek minden ember számára jó szolgálatot tenni a felgyógyulásban a traumás agyi sérülésektől az autizmusig és a reumás ízületi gyulladásig, de támogatják a mobilitás növelését és javítják a függetlenség megteremtésének esélyeit is. Az Alzheimer-kóros betegeket pedig képesek megnyugtatni, mert kutyák a társasága, úgy tűnik, enyhíti az érzelmi fellángolásokat és az agressziót.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag