+10° - +26°
Nincs front

A klímaváltozás ennyi életet követel

A klímaváltozás ügye lassan a körmünkre ég. A tudósok most azt mondják, hogy a következő tíz évben vagy sikerül eredményt elérnünk a felmelegedés elleni harcban, vagy szó szerint saját bőrünkön fogjuk megérezni a kívánatosnál magasabb hőmérséklet pusztító hatását. A halálos veszély nem csak betegségek képében jelentkezik.

Az éghajlatváltozás borzalmas hatásairól jó ízelítőt adtak az ausztráliai bozóttüzek, amelyek nem csak a természetet pusztították, hanem egyértelműen rossz hatással voltak a nagyvárosokban élőkre is. A minap zárult davosi Világgazdasági Fórumon is a klímaváltozás állt a tanácskozás középpontjában. Nyilvánvalóvá vált, hogy a szükséges cselekvésről szóló vita két oldalán a klímaaktivisták mellett az ENSZ és a tudomány emberei, másfelől a nagyvállalatok és az őket támogató politikusok állnak.

légszennyezés
A klímaváltozás egészségben élhető éveket és életeket vesz el - Fotó: iStock

Jól kifejezte ezt, amit a két tábor prominensei mondtak. Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára kijelentette: "Az éghajlatváltozás minket pusztít el, nem pedig a bolygót. Ez számunkra egyértelmű jelzés, feltétlenül meg kell változtatnunk az irányt." Károly walesi herceg ezt a következővel egészítette ki: "A globális felmelegedés, az éghajlatváltozás és a biodiverzitás pusztító vesztesége a legnagyobb veszély, amellyel az emberiség valaha szembesült". Velük szemben Donald Trump amerikai elnök arról beszélt: "Ahhoz, hogy megragadjuk a holnap lehetőségeit, el kell utasítanunk az végítélet örökös prófétáit."

Miközben a felszínen zajlik a retorikai csata, a nagyvállalatok egy része már hajlamos figyelembe venni stratégiai céljai között a környezeti szempontokat. (Mások azonban egyelőre teljesen elutasítják, hogy ilyen megfontolásokat érvényesítsenek a profitjuk kárára.) Azonban Davosban a világ legnagyobb vállalatai közül 140 bejelentette a csatlakozását egy új cégminősítési kezdeményezéshez. A vállalatvezetők ugyanis egyre inkább a környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG), valamint a fenntartható fejlődési célokat (SDG) is fontosnak látják a hosszú távú üzleti értékteremtésben. A Nemzetközi Üzleti Tanács (IBC) kérésére a Világgazdasági Fórum a világ négy legnagyobb számviteli cégével együttműködve ezért javaslatot készít a közös ESG mérőszámokra.

Miért van veszélyben az egészségünk?

Ugyan nem túl régen, de az Európai Unió országainak többségében már konszenzus született a környezetvédelem fontosságáról (Magyarországon a jelek szerint ez még várat magára) a politika szintjén is. Tavaly az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) elkészítette a mérföldkőnek számító "Az éghajlatváltozás elleni küzdelem szükségessége az emberi egészség védelmében Európában" című tanulmányt, amely egy sor aggodalmat vetett fel az éghajlatváltozás emberi egészségre gyakorolt lehetséges negatív hatásaival kapcsolatban. Illetve a szerzők rámutattak az egészségügyi- és éghajlatpolitika integrálásának fontosságára is.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelenlegi tendenciái azt mutatják, hogy a század végére a globális hőmérsékletet több mint 3 Celsius fokkal az iparosodás előtti szint fölé emelik. A kontinenseken a hőmérséklet emelkedése még drámaibb lesz, ami a világ népességét egyre több betegségnek és idő előtti haláleseteknek teheti ki.  Ezért Európában az éghajlat stabilizálásának és a további globális felmelegedés enyhítésének elsődleges prioritásnak kell lennie a fokozott globális felmelegedéssel járó betegségterhek korlátozása érdekében - hivatkozik a European Scientist tudományos magazin a tanulmányra.

A magasabb átlaghőmérséklet miatt arra kell számítani, hogy afertőző betegségekegyre szélesebb kört érintenek majd, ideértve a szúnyogok által közvetített, a vízzel és az étellel terjedő betegségeket. Európa számos városában a levegőszennyezés meghaladja az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait. Emiatt máris érinti a csecsemők és gyermekek egészségét a légszennyezés, amely az agy fejlődésére és a kognitív működésre hat negatívan.


Fontos az egészségesebb, fenntarthatóbb étrend, amely mind az egészségre, mind a környezetre nézve előnyökkel járhat, mert csökkenti a betegségek - például a szívbetegség, a stroke és más kórok kockázatát -, valamint hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez. Ez úgy érhető el, hogy a termelők megváltoztatják a mezőgazdasági gyakorlatot a víz- és földhasználati igényük csökkentése érdekében. Ehhez azonban úgynevezett éghajlat-intelligens élelmiszer-rendszerek fejlesztésére van szükség a rugalmasabb mezőgazdasági termelés és az élelmezésbiztonság érdekében.

Mindazonáltal a jelenlegi tendenciák alapján Európában átlagosan az éghajlatváltozásnak tulajdonítható halálesetek a következő 90 évben jelentősen növekednek. Körülbelül 40 ezerrel több halálesettel várható a 2010 és 2040 közötti időszakban, és több mint 140 ezerrel több a század utolsó 30 évében - állítja az Európai Bizottság tanulmánya.

Amerikában sem jobb

A Nature Medicine folyóiratban egy nemrégiben közzétett tanulmány azt vizsgálta, hogy az Egyesült Államokban hogyan fog változni a halálesetek száma, ha a felmelegedés eléri az 1,5 Celsius fokot. Hasonlóan Európához, a halálozás emelkedését mutatták ki. Úgy találták, hogy évente további több mint 1600 amerikai halhat meg, még akkor is, ha nem számolják bele azokat, akik közvetlenül a hővel kapcsolatos problémák miatt veszítik életüket. Ha a globális hőmérséklet 2 Celsius fokkal növekszik, akkor a halálesetek száma évente 2135-re emelkedik.

A kutatók megvizsgálták, hogy a hőnek a hőgután és a kiszáradáson kívüli milyen hatásai okozhatnak betegséget és halált, illetve ezek a hatások évszakonként hogyan változnak. Az emberek hajlamosak többet inni vezetés közben is, ha melegebb van, ami hozzájárulhat a halálos autóbalesetek magasabb számához ebben az évszakban. A magasabb hőmérsékletet a támadások és öngyilkosságok miatt emelkedő halálozással is összekapcsolják, bár a kutatók még nem egészen értik, mi ennek az oka - írja a Gizmodo portál.

A csecsemők egészségét sok dolog befolyásolja. A korai születés ezek között az egyik igen fontos tényező, amely később kimutathatóan összefügg az újszülöttek egészségével és a gyerekkori mentális eredményekkel. Ezek a kockázatok pedig a jövőben egyre több babát érinthetnek majd, hiszen úgy tűnik, a klímaváltozás még a terhesség idejét is befolyásolja. Részletek!

"Sokat tudunk a növekvő hőmérséklet és az éghajlatváltozás betegségekre gyakorolt hatásáról, köztük a fertőző betegségek miatti halálesetek számának emelkedéséről. Hiányosak azonban az ismereteink arról, hogy a meleg hogyan befolyásolja a sérüléseket. Az ilyen halálesetek közé tartozik az öngyilkosság, a támadás, a közlekedési baleset, a fulladás és esés. Mivel a sérülésekből eredő halálesetek szezonális jellegűek, megvizsgáltuk, hogy a hőmérséklet befolyásolhatja-e a sérülések halálozási arányának változásait egy adott éven belül" - számolt be Robbie Parks, a londoni Imperial College epidemiológiai és biostatisztikai kutatója.

Az 1,5 fokos hőmérsékletemelkedés mellett a legtöbb haláleset közlekedési sérülésekből származik. Az öngyilkosság ezt kicsivel lemaradva követi. A több szabadtéri tevékenység pedig a gyilkosságok növekedéséhez vezethet. "Ezek az eredmények hatással lehetnek az éghajlatváltozással és az egészséggel kapcsolatos jelenlegi és jövőbeli politikára. Parks szerint ugyanis például, a jobb tömegközlekedésbe való beruházás jó hatással lehet a magánjárművek légszennyezésének csökkentésére, ugyanakkor melegebb időben a vezetési balesetek is csökkenhetnek.

Bármilyen furcsa, a klímaváltozás komplex hatása nem csak az egészséges életfeltételek elvesztését és ennek nyomán a betegedések megjelenését eredményezi, hanem a viselkedésünkre is úgy hat, ami számos élet szükségtelenül korai elvesztését okozza. Ez pedig nem csak emberek, de egyben fogyasztók elvesztését is jelenti. Akik csak profitban képesek gondolkodni, talán bekalkulálhatják ezt a tényezőt is. Ha ezen a módon jutnak a környezetet és az életfeltételeket megóvó döntésre, akkor még az is elfogadható, ha a számításukban az ember csak egy kartotékadat.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag