+13° - +25°
Nincs front

A kellemetlen érzések kezelése

A szorongás, a félelem, a zavartság és a csalódás nem tartozik a kedvenc érzelmeink közé. De azt is tudjuk, hogy ezek elkerülhetetlenek. Hogyan maradhatunk mégis erősek ha ezekkel találjuk szembe magunkat?

A stressz oldására, a feszültség levezetésére szinte reflexszerű módszereink vannak - szeretnénk gyorsan elérni a megkönnyebbülést. Van, aki ordítozik egy jót, van, aki legurít egy italt, míg másokat az evés nyugtatja meg. A felsorolt módszerekkel valóban előidézhető a pillanatnyi megkönnyebbülés, hosszú távon azonban az egészségtelen módszerek több kárt eredményeznek, mint hasznot.

érzelem
Az érzelmeinkről kétarcúak, így is kell kezelnünk őket. Fotó: 123rf

Az érzelmeket gyakran pozitív vagy negatív kategóriába soroljuk: úgy gondoljuk, hogy a szorongás rossz, a boldogság jó. Valamennyi érzelem járhat viszont pozitív vagy negatív következményekkel.

Vegyük például az izgalmat. Ha valaki izgatott a közelgő nyaralás miatt, akkor a felfokozott érzelem miatt az életet optimálisabban látja. De ha az izgalom amiatt következik be, mert valaki azt hiszi, hogy az adott helyzetben gyorsan meggazdagodhat, hajlamos lesz izgalmában figyelmen kívül hagyni azokat a kockázatokat, amelyek jól láthatóan elé kerülnek.

Hasonló a helyzet a szorongással, amely megakadályozhatja, hogy olyan tevékenységekbe vágjunk bele, amelyekkel kudarcot vallhatunk, és ez adott esetben ártalmas lehet. Ilyenkor a szorongás figyelmeztető jellege domborodik ki, ami segít a veszélyes helyzetekben. Amy Morin a Magyarországon is jól ismert pszichoterapeuta az Inc. magazinban megjelent cikkében azt írja: "a terápia során gyakran megkérdezem a páciensektől: Most az érzéseiben barátot vagy ellenséget ismer fel? A kérdésre adott válasz segít abban, hogy a folytatás mikéntjéről döntsenek."


Néhány példa arra, hogy bizonyos érzelmek lehetnek barátok vagy ellenségek is!

Szomorúság. Barát lehet, ha a gyászon keresztül segít tisztelni valamit, vagy valakit. De ellenség, amikor valaki önmagát elszigeteli, és nem hajlandó felkelni az ágyból.

Düh vagy harag. Barát lehet, ha segít fellépni a társadalmi igazságtalanság ellen. De ellenség, ha fájdalmat okozunk miatta olyanoknak, akiket szeretünk.

Csalódás. Barát, amikor arra ösztönöz, hogy a következő alkalommal keményebben próbálkozzunk. De ellenség, ha miatta hibásnak érezzük magunkat.

Válasz az érzelmekre

Ha az érzelmeink miatt feszengünk, adjunk magunknak egy percet az azonosítására, és nevezzük meg - már önmagában is hatékony módszer lehet az érzelem intenzitásának csökkentésére. Ezután már megkérdezhetjük magunktól, hogy az adott érzés barát vagy ellenség. Ha barát, éppen az a kellemetlen érzés lehet a legjobb megoldás. Lehet, hogy érdemes még inkább az érzelmekre támaszkodni, mert például a félelmekkel való szembesülés segíthet a leküzdésben.

Ha az érzéseink ellenségek, fel kell lépnünk az érzelmi állapotunk megváltoztatása érdekében. Nyugtassuk meg magunkat, tegyünk valamit azért, hogy felviduljunk. Általában érdemes olyan tevékenységbe kezdeni, ami megszakítja az addigi érzelmi állapotunkat, vagy eltereli a figyelmünket a negatív érzésekről. Relaxációs gyakorlatokat végezhetünk, sportolhatunk, vagy olyan munkába kezdhetünk, amelyet függetlenül az állapotunktól, értékesnek gondolunk. Mindegy, hogy az egy fontos könyv elolvasása, egy elromlott vízcsap megszerelése, vagy egy halogatott munkahelyi feladat befejezése. A lényeg, hogy töltsön el jó érzés a teljesítmény miatt.

Ha azt hitte, hogy csak az alkoholtól vagy más drogoktól lehet másnaposnak lenni, alaposan tévedett. Kutatók ugyanis kimutatták, hogy az érzelmi élmények képesek olyan élettani és belső agyi állapotokat létrehozni, amelyek hosszú ideig megmaradnak azután is, hogy az érzelmi események véget értek. Részletek!

Azáltal, hogy szabályozzuk az érzelmeinket, lelkileg erősebbé válhatunk és egyre könnyebben megy majd az egész folyamat. 

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag