Újabb esély a tüdőrákosoknak

Kiss Verus

Dr. Ostoros Gyula

Immár azoknak is van esélyük az életre, akiknél az utolsó utáni pillanatban diagnosztizálják a tüdőrákot, és a daganat kiterjedtsége miatt már a műtét sem jöhet szóba. A célzott biológiai terápiák ugyanis forradalmi változást hoztak az onkológiában.

Magyarországon évente nyolcezer halálos áldozatot követel a tüdőrák, és ezzel a statisztikai adattal vezetjük is a világranglistát. Százból 25 tüdőrákos életét már azzal meg lehetne menteni, ha a betegséget időben felismernék, ám egyelőre a korai diagnózist nagyban nehezíti, hogy a daganat szűrésére jelenleg nincs evidencia értékű módszer.

Érdekesség

Számos kutatás zajlik annak érdekében, hogy lakossági szinten is megvalósulhasson a tüdőrák szűrése. A CT egyelőre túlságosan költséges, és ezzel a képalkotó eljárással gyakran fedeznek fel olyan, sokszor ártalmatlan gócokat, amelyek nem daganatos eredetűek, így sokszor alaptalanul adhat okot a félelemre a CT-s diagnózis. Az ún. kilégzési tesztek segítségével a leheletben található illékony, szerves alkotórészekből következtethetnek a daganat jelenlétére, ám ez a típusú szűrővizsgálat még gyerekcipőben jár. Kísérleteznek a daganat vérből történő kimutatásával is, de még ezt a módszert is tökéletesíteni kell.

"A mellkasröntgennel történő tüdőszűrést annak idején nem a tüdőrák, hanem a tbc-s megbetegedések szűrésére vezették be, ám bizonyos esetekben alkalmas lehet a tüdődaganatok korai felismerésére is.
Ha a daganat például jól látható helyen, a tüdő külső részén található, ahol nem takarja semmilyen más szerv, akkor kimutatható, és szerencsés esetben komplex kezeléssel meg is gyógyítható" - mondja dr. Ostoros Gyula, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főorvosa, aki éppen ezért a betegség szempontjából legveszélyeztetettebbeknek, a dohányosoknak is mindenképpen javasolja az évenkénti tüdőszűrést.

A tüdőrákosok többsége azonban túl későn kerül orvoshoz, amikor az agresszívan fejlődő daganat műtéti eltávolítása már nem jöhet szóba, esetleg áttétet is képzett, azaz nem túl jók az életkilátások a korábbi terápiás lehetőségek fényében. A legújabb tudományos kutatásoknak hála, ilyenkor is van remény.

Mesterlövészek az onkoterápiában

Mielőtt a szakemberek a főorvos által csak "mesterlövészeknek" aposztrofált szerek mellett döntenek, számos tényezőt kell figyelembe venniük: a daganat típusa, stádiuma és várható kimenetele mellett a kezeléssel járó előnyöket és a mellékhatásokat is mérlegelniük kell. A kezelés menetéről és típusáról minden esetben egy szakértői csoport, az ún. onkoteam dönt. A csapat tüdődaganat esetén mellkassebészből, sugárterepeutából, klinikai onkológusból, tüdőgyógyászból és patológusból áll."A daganatkezelés mindig komplex terápiás elvek alapján valósul meg. A terápiás lehetőségek között szerepe lehet a tüdőműtétnek, a sugárterápiának, a citotoxikus (sejtekre mérgező hatású - szerk.) kemoterápiának, a célzott biológiai terápiának, illetve a betegek életminőségét javító, a mellékhatásokat mérséklő szupportív kezeléseknek. Amire figyel most a szakma, azok a biológiai kezelések, melyek közül jelenleg az ún. epidermális növekedésifaktor-gátlót (EGFR), illetve az angiogenezis-gátló szereket alkalmazzuk a tüdő daganatos elváltozásai esetén" - ismerteti a lehetőségeket az onkopulmonológus. Az említett "csodaszerek" azonban nem minden esetben vethetők be, hiszen a daganat típusai (kissejtes és nem kissejtes) biológiai viselkedésüket tekintve élesen különböznek, a tüdődaganatos megbetegedések kb. 85 százalékát adó, ún. nem kissejtes tüdőrák esetén azonban egyértelmű az előrelépés.

Fontos!

Az aktív dohányzás mellett a passzív is tüdőrákhoz vezethet. Egyes környezeti tényezők, így a légszennyezés, illetve az azbeszt, a kristályos szilikátok, a radon, az aromás szén­hidrátok, a nehézfémek közelében való huzamos tartózkodás is felelőssé tehetők a betegségért.

Ahogy Ostoros doktor fogalmaz, a célzott terápia akkor ideális, ha pontosan ismerjük a célpontot, hiszen ha azt meghatározzuk, akkor válik a szer igazán hatékonnyá. Ezért nagyon fontos az úgynevezett molekuláris diagnosztika szerepe a kezeléseket megelőzően. "Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért nem tudjuk a rákos betegeket meggyógyítani? Azért, mert a daganat nagyon heterogén, és a tüdőráknak és más daganatoknak is rendkívül nagy a genetikai variációjuk, illetve egy idő után rezisztencia alakul ki a szerekkel szemben - magyarázza. - Éppen ezért már zajlik a második generációs szerek fejlesztése is."

Hatásmechanizmus, előnyök, hátrányok

Mivel a hagyományos citotoxikus kemoterápia a szervezet egészére is hatással van, nem szelektív módon hat, így amellett, hogy a daganatos sejteket elpusztítja, többek között a vérkép romlásával, hányásos panaszokkal, hajhullással is számolni kell.

Ezzel szemben a célzott biológiai terápia alkalmazása jóval kevesebb mellékhatással jár: a hatóanyagok főként a rákos sejtben fejtik ki hatásukat, és ott gátolják vagy lassítják a kóros sejtfolyamatokat.

Az epidermális növekedésifaktor inhibitor (EGFR) kezelés a daganatos sejt jelátvivő folyamatait változtatja meg. Ez mit jelent? A sejteknek szabályozó mechanizmusokra van szükségük ahhoz, hogy a belőlük felépülő szervek és a szervezet megfelelő működését is biztosítani tudják. Ennek alapja, hogy a sejtek jelvivő molekulákat termelnek, ezeket pedig más sejtek receptorokkal érzékelnek. Az epidermális növekedési faktorok (EGF) pontosan ennek a folyamatnak a jelátvivő molekulái, és a daganatellenes kezelés során éppen a daganatos sejtfelszínen jelenlevő EGF receptorokat (EGFR) blokkolják. Hogy miért? Mert ezzel a módszerrel a sejtfolyamatokba úgy avatkoznak be, hogy annak hatására a daganat növekedésének üteme lassul. A kezelés mellékhatásai sokkal enyhébbek, mint a citotoxikus kemoterápia esetén tapasztalt kellemetlenségek, a szer a vérképző szervekre nincs hatással, és előnye, hogy szájon át szedhető gyógyszer formájában alkalmazható.

"A tirozin-kináz gátló vegyületekkel történő kezelés során már éltem át kisebbfajta csodát. Nagyon rossz állapotú beteg jött hozzám, tüdődaganatának molekuláris elemzése során EGFR-mutáció igazolódott, és a célzott kezelés után két és fél hónappal már Ausztriában síelt..."
A biológiai terápiák másik lehetséges formája a daganat érképzésének gyógyszeres gátlása. Míg az egészséges szervezetben ugyanis az érképződést (angiogenezist) elősegítő és gátló tényezők egyensúlyban vannak, addig a daganatos megbetegedések esetén túlzott érképződés figyelhető meg. A gyógyszeres terápia során a tumor által termelt, érnövekedést előidéző anyagokat kötik meg gyógyszeresen, így éheztetik ki a daganatot, ami tápanyag hiányában lassan sorvadni kezd. Az érújdonképződést gátló szert 2-3 hetente, infúzió formájában adagolják. 2007-ben hazánkban egy ilyen készítmény nyerte el "Az Év Gyógyszere" díjat.

Gyógyíthatatlan, de nem reménytelen!

Ameddig tehát nincs meg a teljes gyógyulás lehetősége előrehaladott tüdőrák esetén, addig a túlélési idő kitolása és az életminőség javítása lehet a reális cél. Úgy tűnik, hogy a tüdőrákos megbetegedés a tudomány fejlődésével, illetve a hatékonyabb és a daganatos betegeket is sokkal kevésbé megviselő kezelésekkel krónikus betegséggé alakulhat át.
A legfőbb cél tehát minden esetben a túlélés kitolása, hiszen aki időt nyer, az életet nyer.
Ehhez szükség van mindenkire: az érintettek gyógyulni akarására, a család, a barátok támogatására - nem utolsósorban pedig olyan közösségekre, ahol időről időre megerősítést és reményt kaphatunk a sokszor szélmalomharcnak tűnő küzdelem során.

Névjegy: dr. Ostoros Gyula

- tüdőgyógyász, klinikai onkológus

- az Országos Korányi TBC és Pulmonológai Intézet VIII Tüdőgyógyászati Osztályának főorvosa

- a Magyar Tüdőgyógyász Társaság keretein belül működő Onkopulmonológia Szekció Elnöke

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag