+18° - +38°
Nincs front

Tüdőrák vagy tüdőáttét? Ez a különbség

HáziPatika

Nem csak egyféle tüdőrák létezik: a kifejezés mindössze annyit jelez, hogy rosszindulatú daganat alakult ki a tüdőben, ám hogy annak viselkedését, kezelhetőségét, a beteg kilátásait meg lehessen ítélni, több tucat jellemzőt meg kell vizsgálni.

Amíg régen csak néhány sorból állt egy szövettani lelet, ma már hosszú oldalakon keresztül lajstromozott, különféle módszerekkel mért vizsgálati értékek nyomán sorolják altípusba a tüdődaganatokat. A más kiindulási szervből a tüdőbe áttétet adó daganatok viszont nem nevezhetők tüdőráknak, ezeknek az áttétes tumoroknak a kezelését az határozza meg, hogy hol volt az eredeti betegség.
Mekkora daganat van a tüdőben, mennyire szóródott és melyik altípusba sorolható? Így szól a három kérdés, amelynek megválaszolása alapvetően meghatározza a kezelési lehetőségeket és a beteg életkilátásait. A "mekkora" és "mennyire szóródott" kérdésekre a képalkotó vizsgálatok (röntgen, CT, MRI, csontizotóp vizsgálat, indokolt esetben PET CT) adnak választ, a szövettani altípus meghatározása a patológusok dolga.
Amint Dr. Balikó Zoltán, a pécsi I. sz. Belgyógyászati Klinika pulmo-onkológiai szakrendelésének vezetője kitér rá, a beteg a mindennapokban nem érez különbséget az egyes szövettani altípusú tüdőrákok között, azoknak a lefolyása, agresszivitása viszont eltérő. A panaszok jelentkezése és erőssége független a szövettantól, a tünetek attól függnek, hogy a daganat hol helyezkedik el, mekkora és mennyire szűri be a környezetét. E mennyiségi tényezők alapján történik meg a betegség TNM rendszerű besorolása is.
A TNM besorolás (szaknyelven klasszifikáció) a tumor (T), a nyirokcsomó (N = node) és az áttét (M = metasztázis) státuszát jelzi. A tumor mérete és környezetbe terjedése alapján lehet T1, T2, T3, T4 jelzésű. A nyirokcsomók státusza azok érintettségétől és elhelyezkedésétől függően lehet N0, N1, N2, N3. A távoli áttétek jelzésére az M0 szolgál, ha nincs kimutatható metasztázis, M1 a jelzése, ha van. (Szövettani leleten előfordulhat Mx jelölés is, ami azt jelenti, hogy nincs információ erről, mivel a patológus csak az adott szöveteket tudja vizsgálni, azt hogy máshol a szervezetben van-e daganatos góc, a képalkotó vizsgálatok tudják felderíteni.)
Fontos azt is vizsagálni, hogy milyen ráksejtekből áll a tüdődaganat

Fontos azt is vizsgálni, hogy milyen ráksejtekből áll a tüdődaganat

Mindezek figyelembevételével sorolják I-IV stádiumokba a betegséget. Ha nincs távoli áttét, a helyi kiterjedtség alapján lehet a betegség I-III. stádiumú, ha a másik tüdőfélben vagy a tüdőn kívül bármely más szervben (májban, csontban, mellékvesében, agyban...) is találnak daganatot, a mérettől és a kiterjedéstől függetlenül IV. stádiumú a tüdőrák, mivel a véráram vagy a nyirokkeringés útján távolra is eljutottak a ráksejtek, így a folyamat gyakorlatilag az egész szervezetet érintő (szakszóval szisztémás) betegséggé vált.
Azt is vizsgálni kell továbbá, hogy a daganat milyen ráksejtekből áll. Alapvető különbségtétel a kissejtes és nem kissejtes tüdőrák között van, utóbbiak között leggyakoribb a nyáktermelő mirigyekből kiinduló adenokarcinóma, majd a laphámrák, ritkább az igazán e két csoport egyikébe sem besorolható, nagysejtesnek hívott tumor, valamint a mirigyes és laphám jelleget egyszerre öltő kevert (adenosquamosus) típus - mondta dr. Moldvay Judit, az Országos Korányi Intézet Tumorbiológiai Osztályának egyetemi docense. Először szövettani, majd mélyebbre ható, molekuláris analízissel keresik azokat a génmutációkat, melyek a daganat kialakulásáért felelősek. Ezek tudatában a megfelelő gyógyszeres kezelést is könnyebb kiválasztani.

Évente több tízezer ember hal meg úgy tüdőrákban, hogy soha életében egy szál cigarettát sem szívott el. Szakértők szerint a gyilkos kór minden ötödik áldozata közülük kerül ki. A tüdőrák rejtett áldozatairól az alábbi cikkünkben olvashat!

Számukra cél a daganat növekedési receptorainak gátlása, az úgynevezett EGFR-gátláson alapuló kezelés. A többieknek viszont felesleges megterhelést jelentenének ezek a gyógyszerek. Az esetek egy kis százalékában - ma még nem a rutin kezelés és finanszírozás részeként - felmerülhet úgynevezett ALK-gátló gyógyszer alkalmazása is, ám ennek is egyik előfeltétele, hogy a molekuláris patológiai elemzés a daganatot kezelhetőnek ítélje az ilyen gyógyszerrel.
Nem végeznek tüdőrák tipizálást abban az esetben, ha nem a tüdőben alakult ki az elsődleges daganat, hanem más szervi tumor adott áttétet, ekkor ugyanis nem tüdőrákról van szó - hangsúlyozta Balikó Zoltán. A daganat ugyan a tüdőben (is) ott van, de az áttétes daganatsejtek az esetek többségében a kiindulási (primer) tumor jellemzőit hordozzák.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan gomolyfelhős lesz az ég, délen várható több napsütés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag