Onkológiai szótár

Sorozatunkból kiderül majd, mi is az (és hogyan működik) a CT, az MRI, a PET, a csontscan, a colonoscopia.

Sorozatunkból kiderül majd, mi is az (és hogyan működik) a CT, az MRI, a PET, a csontscan, a colonoscopia; mik azok a taxánok, melyik a "piros", a "sárga" infúzió, mi a monoterápia, palliatív terápia, kuratív terápia; mi a MAI, a HG lés NG, az ER- és PgR-pozitivitás; hogyan történik a TNM-besorolás; mi a progresszió, a regresszió, a prognózis; mire jók a tumormarkerek; mi a különbség a kemoterápiai és a biológiai terápia között; miért nevezzük a rákot ráknak; van-e más rosszindulatú daganat a rákon kívül stb.
Az érdeklődő (és a kérdésben remélhetőleg személyesen nem érintett) olvasó a szócikkek elolvasásával a sorozat végére általános képet kaphat a korunk egyik legrettegettebb betegségével kapcsolatban használt fogalmakról.
CT: computer-tomographia; számítógépes rétegvizsgálat: egy röntgen (rtg.)-vizsgálati eljárás, amelynek során a test vizsgált rétegeiről számítógép készít igen részletes, nagy felbontású képet.

A hagyományos rtg.-felvétellel szummációs (összegző) képet kapunk, azaz a test különböző struktúrái egymásra vetülnek. A CT azonban valódi, szummációtól mentes rétegfelvételek készítésére nyújt módot. Az eljárás során készült kép a testet ezúttal nem hossztengelyével párhuzamosan mutatja, hanem arra merőleges (haránt) képet kapunk. A vizsgálat közben az adott testrészre csak egy igen keskeny sugárnyaláb lép be. A sugárnyalábbal szemközt helyezkedik el egy detektor, amely érzékeli a kilépő sugárzást, és a sugárnyalábot kibocsátó sugárforrással együtt mozgatható. Miután egy "testszelet" körbetapogatása megtörtént, az adatokat számítógép dolgozza fel. A belépő sugárzás - ahogy a hagyományos rtg.-felvételnél is - a különböző szervekben, szövetekben bizonyos mennyiségben elnyelődik. Az elnyelődés mértéke az adott szervekre, szövetekre jellemzően más és más. Ezekből az elnyelődési különbségekből adódnak a képeken látható árnyalati különbségek. Fontos azonban, hogy a kép nem betegségeket, csupán sugárelnyelődési különbségeket ábrázol, amelyeket az orvosnak kell értelmeznie.
A felvételek elkészítésének gyorsítására a fejlesztések során egyre több detektort építettek be, és a számítógépet, illetve a képalkotás módszerét is továbbfejlesztették. A modern CT-ben a folyamatosan nyert adatokból a kép összeállítása már akkor elkezdődik, amikor a letapogatás (a tényleges adatgyűjtés) még tart. Így elérték, hogy az új, legkorszerűbb berendezések egy CT felvételt 5 másodperc alatt készítenek el. Ez az első készülékek idején (az 1970-es években) 20 percet vett igénybe. A kép televíziós monitoron jelenik meg, ahol a kontraszt tetszés szerint beállítható, illetve a digitális képalkotás azt is lehetővé teszi, hogy a kép egy meghatározott területen felnagyítható.
Egyes esetekben a vizsgálat előtt a betegek intravénás injekcióban kontrasztanyagot is kapnak. Így az erek, illetve az érdús képletek (pl.: dúsan erezett tumor, érből kiinduló daganat) elkülönítési esélyei a környezetüktől javulnak, mivel a kontrasztanyag sugárelnyelő képessége eltér a szövetekétől.
Eleinte a computer-tomographiát a klinikai gyakorlatban szinte csak a koponyaűri folyamatok kórismézésére használták (CT-vel az agydaganatokat 98%-os biztonsággal lehet kimutatni). Ma azonban már a hasi szervek diagnosztikájában, a kismedence, a mellüreg vizsgálatában is mindennapos eljárás lett.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag