Nincs elég orvos a rákosok kezelésére

A daganatos betegek csak több szakorvosból álló csoport, úgynevezett onkoteam döntései alapján kezelhetőek. Sok ellátóhelyen ugyanakkor hiányoznak a szakorvosok, akik ehhez kellenek, így lehetőség szerint más kórházakból érkeznek a specialisták. De mi történik, ha nem tud felállni a team?

Hogy a daganatos betegek ellátása komplex feladat, hiszen az optimális kezelés meghatározása több szakterület orvosainak együttes döntése, az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló rendelet is rögzíti. Ez ad garanciát arra, hogy - a nemzetközi ajánlások figyelembevételével - a betegek kivizsgálása és kezelése egységes legyen a daganatos betegek többszakmás ellátását végző onkológiai centrumokat működtető intézményeken belül, illetve országosan - írja a Magyar Nemzet.

orvosi team
Onkoteamekbe sok különböző szakember kell, de jó pár helyen hiányoznak a szakértők

Az onkoteam (onkológiai munkacsoport) feladata egyebek mellett, hogy a daganatos megbetegedés diagnózisa után, de még a kezelés megkezdése előtt megtervezze és menedzselje a betegutat, ideértve a teljes körű diagnózishoz szükséges vizsgálatok meghatározását, illetve a terápiás terv felállítását. Ha a betegség előrehaladása során bármi indokolja, akkor a terápiás tervet a beteggel újra kell tárgyalnia, ellenőriznie kell a terápia eredményességét, ha kell, döntenie a műtéti beavatkozás idejéről és kiterjesztéséről, a sugárterápia főbb jellemzőiről, irányáról, a gyógyszeres kezelésről.

Előírás az is, hogy milyen szakorvosok legyenek tagjai az onkoteamnek: kell legalább egy klinikai onkológus, egy molekuláris patológiai hátterű patológus, egy radiológus, egy sugárterápiás szakorvos, az adott daganat sebészi ellátását végző szakorvos, a daganat lokalizációja szerinti szervrendszer ellátásában kompetens nem sebész szakorvos, illetve a beteg saját szakorvosa. Ha a beteg nem ellenzi, akkor véleménynyilvánítási joggal az onkoteamben részt vehetnek az érintett szakmák szakorvosjelöltjei és rezidensei, valamint az onkoteam szervezője. A csapat adott esetben kiegészülhet egyéb szakemberekkel is, így például ápolóval, gyógyszerésszel, a beteg háziorvosával, pszichológussal, rehabilitációs szakemberrel. El lehet képzelni, hogy egy ilyen csapat összeállítása mekkora feladatot jelent az alapból orvoshiánnyal küzdő létesítményeknek. Mindebből a beteg nem sokat érzékel, nem találkozik a szakorvosok sokaságával, de az esetek többségében nincs is rá szükség: a gárda a háttérben dolgozik, a kapcsolattartás inkább csak a saját orvoson keresztül zajlik.


Mindez azt jelenti, hogy elvileg nem kaphat valaki úgy onkológiai kezelést, hogy az alapszakmák képviselői ne ülnének össze. Ez lenne a minimum. Nem dönthet például úgy egy sebész, hogy megoperál egy daganatos beteget, utána pedig átadja az onkoteamnek, hanem már a beavatkozás előtt meg kell ezt tennie. A sugárterápia megkezdéséhez is szükség van a csapat véleményére, és gyógyszeres terápiát sem lehet e nélkül indítani. A szakértői csoport működése a feltétele annak, hogy a társadalombiztosítás finanszírozza a kezelést, a drága beavatkozásoknál - például nagyon költséges gyógyszerek rendelésekor, illetve mindig, amikor valaki egyedi méltányossági kérelmet nyújt be - pedig ellenőrzik az onkoteam meglétét. Viszont ha az ellenőrzés tényleg mindig megtörténne, bizony kiderülne, hogy a szakorvoshiány erre a területre is rányomja bélyegét, a rendelet által előírt szabályok pedig sok esetben nem tarthatóak be.

Rég nem a boncolás adja a patológusok munkájának javát. Nélkülük nem lenne sikeres a rákgyógyítás, a túlterhelt magyar szakemberek mégis jóval kevesebbet keresnek nyugati kollégáiknál. Nem csoda, hogy nagy itthon a szakemberhiány. Részletek!

A helyzet lehetetlensége miatt sok olyan orvos van, aki onkoteamek miatt rója hetente, kéthetente az országot, mert olyan vidéki, főképp megyei kórházakba látogat, ahol onkológiai betegeket kezelnek, de nincs elég szakember. Egyikük-másikuk évente 150-250 beteg kezelésében is részt vesz. Eközben saját munkahelyén is ellátja a feladatát, ahol ezres nagyságrendben születnek évente az onkoteamdöntések. Az országban sok olyan helyen nyúlnak daganatos beteghez, ahol messze nincsenek meg a szükséges feltételek, illetve a szakmai tudás - írja a lap.

Részben ez is magyarázhatja, hogy Magyarországon 100 ezer emberből másfélszer annyian halnak meg rákban, mint az unióban általában. A számok igen beszédesek: nálunk 2013-ban 100 ezer főre 352 halálozás jutott rákbetegség miatt, míg az unióban ugyanez a mutató csak 265 volt. A számok akkor is rosszak, ha az egyes betegségeket nézzük. Például miközben nálunk 2013-ban 39 százalékos volt a mellrák halálozási aránya, addig az uniós átlag csak 33 százalékos.

Forrás: mno.hu

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag