Nap mint nap szemben a rákkal

2008. február 4-én rendezték sorrendben a 8. Rák Világnapot, a Magyar Rákellenes Liga és a Meggyógyulhatsz Egyesület közös rendezvényét. A daganatos megbetegedés világméretű probléma. A küzdelem ellene csak közös összefogással lehet sikeres.

Miről is szólt a konferencia?

A Rák Világnap rendezvény első részében a környezet szerepéről, a társadalmi szerepvállalásról, a Nemzeti Rákellenes Program feladatairól esett szó, a második részben pedig a vastag- és végbélrák került a konferencia gyújtópontjába. Az előadások a vastag- és végbélrákbetegség fontosságára, a betegek helyzetére, valamint a kezelés új lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
Vasvári Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke hangsúlyozta, hogy szövetséget kell alkotni kutatókkal, egészségügyi szakemberekkel, betegekkel, az állami szervekkel, a gazdasági szektorral és a médiával is, mert csak így lehet felvenni a harcot a kór ellen.
Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója pedig a primer prevenció fontosságáról beszélt, hiszen így számos rizikófaktort ki lehet iktatni. A főigazgató hozzászólásában megemlítette a szűrés jelentőségét is.

A vastag- és végbélrák

A vastag- és végbélrák - annak ellenére, hogy a második helyen áll a leggyakoribb a rosszindulatú daganatos megbetegedések között - sajnos nincs a figyelem középpontjában. 2005-ben Magyarországon több mint 9000 új vastagbél és végbél daganat került felfedezésre, vagyis 25 beteg naponta. E betegség áldozatainak száma pedig közel 5000 évente.
Bár a betegség kialakulásának oka nem ismert, bizonyos kockázati tényezők, főként az 50 évesnél idősebb korosztálynál előidézhetik ezt a rákos megbetegedést. Ilyen a magas zsír-, kalóriatartalmú, rostban szegény étrend, a polipok, a vastagbél és végbél falának jóindulatú daganatai, melyek kiindulási pontjai lehetnek a vastagbél- és végbélráknak, vagy egyéb gyulladásos vastagbél betegségeknek.
A konferencián szó esett a vastag- és végbélrákos betegek magyarországi helyzetéről és problémáiról, a betegek életminőségéről, valamint a rákbetegek egészséges táplálkozásáról.
A vastag- és végbélrák kezelésében a sebészi beavatkozás jelenti az elsődleges ellátást, derült ki az Országos Onkológiai Intézet előadásából, azonban a gyógyulási eredmények javulásában a gyógyszeres kezelésnek, és a sugárkezelésnek is meghatározó jelentősége van. E hármas kezelési egységen belül az elmúlt évtizedben a gyógyszeres kezelés terén a legjelentősebb a fejlődés.

Brüsszeli Kiáltvány

2007 májusában Brüsszelben került megrendezésre az Európai Vastag- és Végbélrák Megelőzési Konferencia, amelyen 28 európai ország képviseltette magát. Az esemény zárásaként megfogalmazták a Brüsszeli Kiáltványt, amelyet számos orvosi társaság, tudós, kutató, európai parlamenti képviselő írt alá.
A vastag- és végbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség Európában, és a daganatos halálozási okok között is a második helyen szerepel. Évente több mint 400 ezer európai embernél állapítják meg ezt a betegséget, és 212 ezren halnak meg miatta. Az Európai Unió egyes tagállamaiban már léteznek vastag- és végbélrák szűrési programok, de hatékonyságuk tekintetében nagy eltérések mutatkoznak. Annak érdekében, hogy egyenlőtlenségek csökkenjenek, és a betegek túlélési aránya jelentősen javulhasson, a Brüsszeli Kiáltvány aláírói felszólították az Európai Bizottságot, hogy lépjen fel a minőségbiztosított vastag- és végbélrák szűrési programok valamennyi tagállamban történő bevezetése érdekében. Biztosítani kell a megfelelő képzést a szűrést végző egészségügyi személyzet számára, a szűrést megelőző felvilágosítás, a szűrés és a diagnosztikus munka tekintetében egyaránt.
Létre kell hozni olyan kutatási programokat, amelyek a megelőzés és a korai felismerés, a különböző szűrési módszerek hatékonyságát vizsgálják.
Életre kell hívni egy olyan összeurópai hálózatot, amelyben részt vesznek az egészségpolitika, az egészségbiztosítás, a betegszervezetek és a magas kockázati csoportba tartozók képviselői. Csak ilyen összefogással, közös erőfeszítéssel lehet kiegyenlíteni belátható időn belül a vastag- és végbélrák túlélésének különbségeit.

2000. február 4-én a rák legyőzéséért tartott párizsi konferencia résztvevői olyan dokumentumot írtak alá, mely összefogásra szólít fel a daganatos betegségek ellen. Ennek emlékére február 4-ét a Rák Világnapjává nyilvánították.

A Párizsi Karta néhány fontos tétele:
  • Összefogással és együttműködéssel, közös erővel, a rákkal szemben is felvehetjük a harcot.
  • A rákos beteg jogai: alapvető emberi jogok.
  • A betegeket tájékoztatni kell a klinikai vizsgálatok lehetőségeiről, előnyeiről és veszélyeiről.
  • Mindenkinek joga van a minőségi rákellátáshoz és kezeléshez.
  • Folyamatosan fejleszteni kell a megelőzés, diagnózis, kezelés, fájdalomcsillapítás irányelveit, és törekedni kell a kezelések egységesítésére.
  • A korai felfedezése kedvező kimenetelt jelent a beteg számára.
  • A betegek a legfontosabb szereplői a rákellenes harcnak.
  • A rákbetegségek ellen tett erőfeszítésekben elsődleges cél a betegek életminőségének javítása.
  • Minden évben február 4-e a "Rák Világnapja" legyen, és a "Párizsi Karta" a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen.

Innovatív megoldások: a daganatos sejtek "kiéheztetése"

Ma már gyógyszerrel, célzott onkológiai kezeléssel képesek vagyunk az új daganatos erek képződését meggátolni, ugyanis, ha a daganat érellátását gátoljuk, a daganat tápanyag hiányában "éhezik", majd sorvadni kezd.
2006 óta Magyarországon is elérhető az onkológiai centrumokban az infúziós formában adagolandó daganatos érképződést gátló kezelés az áttétes vastagbél- és végbélrákos betegek számára, a betegség kezelésére elsőként választandó kezelésként alkalmazva. 2008 februárjától ez a gyógyszer szélesebb körben alkalmazható, már nemcsak elsővonalbeli, hanem másodvonalbeli kezelésként is törzskönyvezésre került, tehát második kezelésként alkalmazhatja az onkológus. Ezáltal több beteg kezelésében játszhat szerepet ez a gyógyszer. Szintén februártól, egy gyakran alkalmazott vénás gyógyszerrel egyenértékű, de tabletta formájában szedhető készítmény kombinációs kezelése is lehetővé vált, ami a fenti érképződést gátló gyógyszerrel együtt is adható. Mindezekkel a változásokkal a betegek egy kényelmesebb, betegközpontú és hatékony kezelést kaphatnak, ami óriási előrelépést jelent a vastag és végbélrák gyógyításában.

Hasznos címek

A Magyar Rákellenes Liga ingyenes információs vonala: 06-80-505-675

Tájékoztatást nyújtó weboldalak: www.rakliga.hu www.meggyogyulhatsz.hu www.rakgyogyitas.hu www.daganatoserek.hu

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+12, +17 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt észak, északnyugat felől csökken a felhőzet, elsősorban keleten alakulnak ki záporok.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag