Kiderült, hogy rák: "Elsötétült előttem a világ"

Mi történik akkor, ha a szűrővizsgálat eredménye pozitív, és szembesülnünk kell a ténnyel: rákbetegségünk van? Egy felmérés szerint a megkérdezettek többsége felvenné a harcot a betegséggel.

A rák számos fajtájánál csökkenthető a kialakulás veszélye megfelelő táplálkozással, egészséges életmóddal, káros szenvedélyek mellőzésével. A rendszeres szűrővizsgálatok ugyan nem jelentenek biztosítást a daganatos betegség megjelenésével szemben, ugyanakkor a korai diagnózis jelentős mértékben növelheti a gyógyulás esélyét. De mi történik, ha az eredmény pozitív? Hogyan mondja el az orvos, hogyan reagál a beteg, mi múlik a környezet hozzáállásán, ha a félelmünk beigazolódik?

Mit mondjon az orvos a betegnek, ha kiderült, hogy rákos?

Letargia, düh, kétségbeesés - minden emberből más érzelmi reakciókat vált ki a hír, hogy rákot diagnosztizáltak nála. Az orvosokat felkészítik ugyan a beteggel való kommunikációra, sok esetben azonban a terheltség, az időhiány és a korlátozott lehetőségek is megkötik a kezüket, a nehéz beszélgetés pedig távolról sem a legoptimálisabb módon zajlik le. Hogyan lehet ezt közölni?

Riskó Ágnes onkopszichológus szerint a diagnózis pontos megismertetése hatalmas felelősség az orvos részéről. A négyszemközti beszélgetés őszintesége, empátiája meghatározó lehet a terápia sikeressége, így a beteg életkilátásai szempontjából is. "Ilyenkor a pontos felvilágosítás mellett reményt adó, a lehetőségeket feltáró, megértő hozzáállásával tudja elfogadtatni a helyzetet az orvos. Ez azért is fontos, mert ekkor alakulhat ki az a bizalmi viszony páciens és szakorvos között, amely elengedhetetlen egy sikeres terápiához. Ahol csak szenvtelenül közlik a diagnózist, ott ez a bizalom nem tud kialakulni, a rákbetegséggel járó érzelmi sokk tovább nőhet, ha nincs nyoma a partneri, konstruktív hozzáállásnak" - teszi hozzá a szakember.

Természetesen minden páciens másként reagál a hírre. Van, aki a rákra legyőzendő ellenségként tekint. A harcos hozzáállás ugyan erős elhatározásra utal, ugyanakkor az ebbe a csoportba tartozó betegek gyakran azt hiszik, hogy kizárólag az ő hozzáállásukon múlik a gyógyulásuk, ez pedig nincs így.
A másik véglet az, aki azonnal reménytelenséget érez. Általában depresszióra hajlamos, szorongó emberekre jellemző ez a hozzáállás. Akik kezdettől lemondanak a gyógyulás esélyéről, nagyobb arányban válhatnak a betegség áldozataivá. A sztoikus típusú páciensek rezignáltan fogadják betegségük hírét és engedelmesen vetik magukat alá a terápiának. Nem misztifikálják túl sem a betegséget, sem a kezelések folyamatát, de mindenben együttműködnek gyógyulásuk érdekében. Az aktivitásra, együttműködésre kész, optimista életfilozófiájú betegek egyszerre elszántak és fegyelmezettek a terápiás kezelések során.
Az NN Biztosító és a wmn.hu közös online felmérése szerint az emberek 29 százaléka pánikba esne, ha súlyos betegséget diagnosztizálnának nála, ám a döntő többség, 52 százalék felvenné a kesztyűt, és arra koncentrálna, hogyan küzdhet meg a betegséggel. Talán nem véletlen, hogy minél fiatalabb valaki, annál inkább kétségbeesne: a 25 év alattiak 35 százaléka reagálna pánikkal, és ez az arány fokozatosan csökken az egyre idősebbek között. Ezzel párhuzamosan minél idősebb valaki, annál inkább beletörődő lenne a reakciója: az 55 év felettiek 23 százaléka úgy nyilatkozott, hogy leginkább megpróbálná elrendezni a dolgokat, hogy a családja ne kerüljön bajba, ha a legrosszabb bekövetkezne. 44 éves életkor alatt a hasonlóan vélekedők aránya 10 százalék alatt marad. A hozzátartozó rákbetegsége komoly próbatétel elé állítja a családokat, a párkapcsolatokat is. Egy rugalmas, nyitott és őszinte család vagy társ fontos támaszt nyújthat a terápia során. Azok a kapcsolatok, amelyek képesek felnőni ehhez a feladathoz, gyógyulás esetén megerősödnek, gazdagodnak. Azonban az ingatag kapcsolatok, a problémákat a szőnyeg alá söprő családok általában nem tudnak megbirkózni a teherrel, valóságos családi drámák is bekövetkezhetnek.
Laár Anikó előtt elsötétült a világ, amikor az orvos mellrákot diagnosztizált nála. Már a vizsgálat alkalmával is érződött, hogy baj lehet, de az őt vizsgáló orvos meg sem szólalt, az asszisztens pedig jajveszékelve simogatta a kezét. Tíz nap pokoli várakozás után három idegölő órát töltött el a rendelő folyosóján, majd jött a verdikt: több rosszindulatú daganatot találtak a mellében. Bátorítást, vigaszt nem kapott. Munkahelyére visszatérve kezdte felfogni, hogy mi is történik vele. Az első bátorítást a főnökétől kapta, aki maga is sikerrel küzdött meg a kórral. Ő ajánlotta azt az onkológus-sebészorvost is, akinek visszatérő optimizmusát és bevallása szerint az életét is köszönheti.
Élni akartam - mondja Laár Anikó, aki végül sikerrel küzdött meg a betegséggel

Élni akartam - mondja Laár Anikó, aki végül sikerrel küzdött meg a betegséggel

"Nagyon sokat segített a családom. A férjem észnél tudott lenni azokban a pillanatokban is, amikor én képtelen voltam rá, ő segített betartani az utasításokat. Őszintén beszéltünk a betegségről a gyerekek előtt is, a műtét előtti napon felkészítettük őket, hogy a kemoterápia miatt kihullik majd a hajam, türelmetlenebb és fáradékonyabb leszek. Egyedül a rák szót nem használtuk, mert az akkor 11 éves kisfiam már tudta, hogy mi az, és nagyon félt tőle, inkább úgy hívtuk, hogy tumor" - emlékszik vissza. "Bár végül én voltam a legoptimistább és igyekeztem erőt adni a környezetemnek, a hajam kihullásától padlóra kerültem. Ekkor kértem pszichológus segítségét. Azután mentem előre. Tudtam, hogy nem adhatom fel. Két gyerekem van, látnom kell őket felnőni. Élni akartam" - teszi hozzá Laár Anikó, aki végül sikerrel küzdött meg a betegséggel.
Anikónak - bár férje támasza volt a betegsége idején - annak ellenére is ráment a házassága a rákra, hogy kapcsolatukra sem az ingatagság, sem a problémák szőnyeg alá söprése nem volt jellemző. "A rák egy nagyon komoly lelki teher mind a gyógyuló félben lévő, mind a közvetlen környezete számára, amire senki nincs felkészülve. A szép család így hullik szét, a rák gyakran megöli a szerelmet. Mégis új élet kezdődik, egy igazán boldog és átértékelődött világban" - osztja meg személyes történetét.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag