Javuló eredmények a tüdőrák kezelésében

Az onkológia, és a tüdőonkológia az egyik legdinamikusabban fejlődő orvostudományi terület. Hazánkban nemzetközi viszonylatban is remek terápiás eredményeket mutathatnak fel az itthoni szakemberek. Magyarországon a tüdőrákos betegek 5 éves túlélése 17 százalék.

Érdemes azt is hangsúlyozni, hogy elenyészőek a különbségek külföldhöz képest a diagnózis és a gyógyszerekhez való hozzáférés vonatkozásában. Ostoros Gyula, a Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa ugyanakkor leszögezte, még ezeket a különbségeket is mindenképp be kell hozni.


"Magyarország világelső a lakosságszámhoz viszonyított tüdőrák-előfordulásban: évente 10 000 új beteget regisztrálnak, intézetünkben pedig az ellátott betegek 60 százaléka tüdőrákos. A  környező országok onkológiai ellátásának lehetőségeihez és színvonalához képest a magyar onkológiai ellátást egyáltalán nem tartom rossznak. Mindez különösen igaz a posztszocialista országokkal való összehasonlításban. A vezető nyugat-európai országokkal összehasonlítva már vannak különbségek, de a diagnózis és a gyógyszerekhez való hozzáférés vonatkozásában ezek a különbségek nem olyan nagyok. A legfőbb eltérés az, hogy Nyugaton a betegek hamarabb hozzáférnek finanszírozott formában az új gyógyszerekhez, azonban a keletebbre lévő országokhoz képest azonban nálunk sokkal jobb a helyzet" - fejtette ki az osztályvezető főorvos. Az onkológiai ellátás helyzete leképezi a teljes magyarországi egészségügyi ellátás általános színvonalát. Ugyanakkor az onkológia az egyik legdinamikusabban fejlődő orvostudományi ágazat. Mindezt Ostoros Gyula is osztja. "Az elmúlt öt évben a tüdőrák kezelésében is óriási fejlődés ment végbe, nemcsak a nagy értékű gyógyszerek megjelenése miatt, hanem a képalkotó és a patológiai diagnosztika vonatkozásában egyaránt."  Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben az elmúlt évtizedben két-háromszorosára emelkedett a tüdőrák túlélési aránya.

A tüdőrákos betegek nagy részét a tüdőgyógyászati ellátórendszer kezeli

Ugyanakkor tény, hogy Magyarországon az onkológiai gyógyszerek befogadását sokszor csak évek múltán követi a finanszírozás. Azonban a hazainál még körülményesebb a befogadás például az Egyesült Királyságban. "Az új gyógyszerek a fejlett nyugati világból jönnek, az áruk is ennek alapján kerül meghatározásra, tehát nagyon magas a megnyert életévek, hónapok költsége. Ráadásul az innováció rengetegbe kerül, de amikor lejárnak a szabadalmak, és generikussá válnak a szerek, az ár vonatkozásában már nincs probléma. A biológiai utánkövető szereknél nincs árzuhanás, de ott is alacsonyabb lesz az ár, és ezeket már meg tudjuk adni a betegeknek. A problémát az új szerek finanszírozása jelenti, melyek egy beteg vonatkozásában akár tízmillió forintos nagyságrendűek is lehetnek."

A tüdőrákos betegek 60-70 százalékát - a sugárterápia kivételével - nem az onkológiai, hanem a tüdőgyógyászati ellátórendszer kezeli. A jövőben a szakember szerint szervspecifikus onkológia fog létrejönni, mert rengeteg az újdonság minden egyes szakterületen, éppen ezért nem várható, hogy valaki ugyanúgy értsen az emlőrákhoz, mint a gasztroenterális tumorokhoz.

"Arról, hogy ez a specializált szakemberek által nyújtott ellátás szervspecifikus centrumokban vagy szubspecialitásokat tartalmazó onkológiai centrumokban valósuljon meg, lehet vitatkozni."

A rendszerben természetesen több onkopszichológusnak lenne helye, akik a hozzátartozókkal is tudnának foglalkozni. A szociális gondozószolgálat pedig legfeljebb napi 1 órás segítséget biztosít. A megoldás a palliatív hospice osztályok fejlesztése volna, és a pszichológusi, pszichiáteri segítséghez való széles körű hozzáférés.

 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag