+7° - +22°
Kettős front

Hogyan válik a rák gyógyszerrezisztenssé?

Amikor a gyógyszerrezisztencia kifejezés elhangzik, legtöbben azokra a veszélyes baktériumokra gondolnak, amelyek ellen már alig vannak fegyvereink, mert szinte az összes antibiotikumra érzéketlenek. Pedig nagyon hasonló a probléma a daganatok kezelésénél is, mert a ráksejtek is képesek változni, és védelmet kifejleszteni az ellenük bevetett gyógyszerekkel szemben. A kutatók versenyt futnak a tumorsejtekkel egy olyan tusában, ahol élet és halál a tét.

Az 1940-es évekig nyúlik vissza a daganatos betegségek kemoterápiája, amely a beteg és az egészséges sejteket egyaránt pusztítja csak a végeredményt (a tumor legyőzését) szem előtt tartva. Az orvosok hamarosan rájöttek, hogy nincsenek véglegesen jó szerek a daganatok ellen. Ami egyszer eredményes volt, egy idő után hatástalanná válhat. A tumorsejtek ugyanis számos taktikát alkalmaznak - amelyek jelentős része mind a mai napig ismeretlen -, hogy elkerüljék a gyógyszerek pusztítóhatását. Ezekről és a megismerésük érdekében folytatott kutatásokról a The Scientist folyóirat számolt be.

Hogy mi történik valójában, arra csak azután derült fény, hogy a kutatók elkezdték tanulmányozni a daganatok genetikai mutációt, illetve teljes genomját. Azonosítottak ugyanis néhány tényezőt, amelyek szükségesek a ráksejtek szaporodásához és túléléséhez. Ezek a felfedezések vezettek oda, hogy e tényezőket megzavaró hatóanyagokkal képesek voltak leállítani a rák terjedését. De még ezek az úgynevezett molekulárisan célzott kezelések is rezisztenciába ütköztek, mert a gyors daganatcsökkenés után hetek vagy hónapok után ismét kiújulhatott a rák.

kemoterápia
Kemoterápia előkészületei. Egyre precízebben céloznak a kezelések

Az immunterápiás onkológiai kezelések új. optimista hullámot keltettek a rákkezelésben, mert úgy tűnt, hogy ezeknek a fegyvereknek az útjából kevésbé lesznek képesek kitérni a ráksejtek, mint a kemoterápia vagy a molekuláris célzott terápia esetében. De a rezisztencia ilyen típusú kezelések esetében is kialakulhat. A kutatóknak ezért tisztázniuk kell, hogy az "ellenőrzőpont-gátlás" után kialakuló rezisztencia mögött azimmunrendszerhatástalanná válása, a tumorsejtek rezisztenciája vagy a kettő kombinációja áll-e?

Arról van szó, hogy az immunrendszer képes különbséget tenni saját és idegen sejtek között, majd az idegeneket megtámadni, míg a saját sejteket érintetlenül hagyni. Ehhez "ellenőrzőpont"-molekulákat használ, hogy a meghatározott immunsejteket aktiválja (vagy kikapcsolja) az immunválasz elindításához. A ráksejtek olykor megtalálják a módját, hogy ezeket az ellenőrzőpontokat használják az immunrendszer támadásának elkerülésére. De azok a gyógyszerek, amelyek ezeket az ellenőrzőpontokat célozzák meg, jelentős eredményeket érhetnek el a daganatok kezelésében.

A többnyire homályos kemoterápia-rezisztencia mechanizmusokkal szemben a gének és fehérjék evolúciója nagy valószínűséggel megjósolható a molekuláris célzott terápiák esetében. Ezért a kutatások gyakran racionális stratégiák kidolgozására irányulnak, azaz olyan hatóanyag-kombinációk megtalálására, amelyek a tumor növekedését több úton is blokkolni képesek a sikeres kezelés esélyének növelése és a rákos daganat felszámolása érdekében.


Csakhogy új gén- és fehérjemutációk folyamatosan megjelennek, emiatt pedig újabb és újabb gyógyszerek kifejlesztése szükséges, amelyekkel már ezek is gátolhatóak. A kezeléseknél eddig biopsziát kellett alkalmazni, hogy a kóros szövetből megállapíthassák, milyen típusú rezisztenciára kell számítani a kezelésekkor. Egy új eljárás azonban vérből is képes kimutatni a mutációkat, így a genetikai vizsgálatok technikailag leegyszerűsödnek.

A különböző rákok más és más módon védik ki az ellenük irányuló támadást. A prosztatarákot például olyan gyógyszerekkel kezelik, amely megakadályozza a férfi nemi hormonok, az androgének szintézisét vagy aktivitását, de a prosztatatumorok néha képesek visszaállítani az androgénjeleket. Ezzel szemben a tüdőrák bizonyos génmutációk által vezérelt fajtáinál olyan gátlógyógyszereket használnak, amelyek e mutáció működését akadályozzák, mire a tumor újrakódolja a gént, amelyet a gyógyszer támad.

Forradalminak is nevezhető változások mennek végbe a rákkutatás terén napjainkban. Az évtizedekig bevett, ám a szervezetet jelentős megterhelésnek kitevő kezelési módszerek új alternatívát kaptak a molekuláris diagnosztikára épülő célzott kezelésekkel. Ez a géneket "elrontó" mutációkra helyezi a gyógykezelés súlypontját, másodlagossá téve a szövettani és anatómiai kategorizálást. Ma már jól ismert a daganat kialakulásának biológiai háttere, és folyamatosan jelennek meg azok a terápiás szerek is, amelyek képesek gátat szabni a kontrollálatlan sejtburjánzásnak. Részletek!

Idén januárban felfedeztek egy harmadik mechanizmust is, amellyel a daganat képes megkerülni a molekuláris célzott terápiát: mégpedig úgy, hogy megváltoztatja a sejtek identitását. Ha a tumorelnyomó gének közül több is mutálódik, vagy egyfajta epigenetikus változást mutat, akkor ez adhat olyan kombinációt, amely hatástalanná teszi a terápiát a prosztatarák esetében. Hasonló jelenséget a mutálódott gének miatt kialakult tüdőrák esetében is megfigyeltek. Mivel felismerték, hogy milyen folyamatok vezettek az ellenállás kialakulásához, a kutatók valószínűleg ezt az elkerülő utat is képesek lesznek blokkolni.

A tapasztalatok tehát arra utalnak, hogy azokat a híreket, amelyek megelőlegezik a daganatok széleskörű és egyszerű gyógyítását, érdemes kétkedve fogadni, mert a daganatok működése és védekezése sokkal összetettebb, mint valaha gondoltuk volna. A rákkutatás ezzel együtt is hatalmas eredményeket ért el, és sokan meggyógyulnak az új terápiáknak köszönhetően, akiket nem is olyan régen még nem tudtak volna megmenteni.

Forrás: the-scientist.com

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag