Állandósult köhögés jelezheti a tüdőrákot

HáziPatika

Szomorú statisztika: Magyarországon és a világon is a tüdőrák a vezető halálok a daganatos megbetegedések között, az 5 éves túlélés aránya 15-17 százaléka. Dr. Gálffy Gabriella tüdőgyógyász számol be tapasztalatairól.

A dohányzás a fő bűnös

A hazai statisztikákat tekintve évek óta évente 8-10 000 új tüdőrákos megbetegedés fordul elő, azaz ennyi beteg kerül az ellátórendszerbe. Arról nincs adat, hogy hány olyan beteg van, aki nem kerül diagnosztizálásra. Az elmúlt pár év adatai alapján a férfiak tüdőrákos megbetegedésének száma stagnál vagy enyhén csökken, viszont a nők körében némi emelkedés tapasztalható Dr. Gálffy Gabriella,  a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet kutatási és oktatási igazgatója, az Onkológiai és járóbeteg Centrum vezetője szerint. A tüdőrák kialakulásáért elsődlegesen a dohányzás felelős, beleértve a passzív dohányzás okozta eseteket is, de számos megbetegedést a környezeti ártalmak okoznak, valamint a genetikai hajlam. A környezeti hatások közül különösen veszélyesek az autók által kibocsájtott káros anyagok, a szálló por, a munkahelyi ártalmak.

A legfőbb rizikócsoport

A tüdőrák esetében a legfőbb rizikócsoportot a 50 év feletti korosztály jelenti, esetükben nagyon fontos lenne az évenkénti rendszeres szűrővizsgálat. De 40 év felett mindenkinek javasolt évente részt vennie tüdőszűrésen, függetlenül attól, hogy dohányzik-e, vagy sem. Évente egy alkalommal lehetőség van ingyenes tüdőszűrésre a tüdőgondozókban. Az utóbbi évek azt igazolták, hogy a tüdőrák szűrésére a mellkasröntgen-felvételnél jóval érzékenyebb és pontosabb módszer az alacsony dózisú CT-vizsgálat.

Magyarországon pár évvel ezelőtt indult el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szervezésében a HUNCHEST program, amely keretében az 50 év fölötti lakosoknál - dohányzástól függetlenül - végzik el a szűrővizsgálatot. Nemrégiben a lakossági szűrés kötelező volt: évenkénti szűrővizsgálatra - mellkasröntgenre - érkezett beutaló. Mivel a rendszer az igen elterjedt TBC megbetegedések visszaszorítása érdekében épült ki, és ezt a feladatát sikeresen ellátta, jelenleg már nem kötelező az évenkénti tüdőszűrés.

"Szűrésre járni - különösen a veszélyeztetett korcsoportban - mindenkinek egyéni érdeke és felelőssége, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni" - mondta el Dr. Gálffy. Gyakran olyan betegek kerülnek diagnosztizálásra, akikről más betegségük miatt készült mellkasröntgen, és így derült fény a tüdőrákos megbetegedésre is. A korai felismeréssel a tüdőrák lényegesen jobb eséllyel gyógyítható operációval, de sajnos az jellemző, hogy a felismerés időpontjában a tüdőrákos esetek 55%-a előrehaladott stádiumú. A 2017-es adatok alapján az új betegek 27%-a volt operálható, 73%-a már sajnos nem volt műthető. A nem műthető esetekben személyre szabott gyógyszeres terápiára, kemoterápiára, sugárterápiára, célzott és immunterápiára, illetve ezek kombinációjára van lehetőség, amellyel azonban már csak az élettartam növelése érhető el, a teljes gyógyulás nem.

A daganatos betegségek ellen alkalmazott kemoterápia jellemzően hónapokig tartó kúrát jelent, az egyéni adottságok miatt azonban a kezelés hossza nagyobb eltérést is mutathat az egyes páciensek esetében. Meddig tart a kemoterápia? Kattintson!

Nagyon alattomos kór

A tüdőrák nagyon alattomos betegség, ugyanis korai stádiumában tünetmentes, és amikor a tünetek jelentkeznek, akkor általában már késő, azaz nincs lehetőség műtéti beavatkozásra. Ezért nagyon fontos, hogy ha állandósult köhögéssel vagy egyéb légúti problémával találjuk szembe magunkat, minél előbb forduljunk orvoshoz. A háziorvos a panaszok megvizsgálását követően beutalót ad a területileg illetékes tüdőgondozóba - ezek Budapesten kerületenként, míg vidéken kisebb földrajzi egységenként helyezkednek el -, ahol mellkasröntgen-felvétel készül.

Vezető halálok a tüdőrák a daganatos betegségek között
Az állandósult köhögést érdemes kivizsgáltatnunk (Fénykép: 123RF)

Ha a felvétel alapján felmerül a tüdőrák gyanúja, akkor a beteget két héten belül CT-vizsgálatra küldik, hogy a megbetegedésről pontosabb diagnózis születhessen. Ennek birtokában küldik tüdőgondozók a beteget kivizsgálásra a pulmonológiai osztályokra. A CT eredményét látva a szakemberek döntése alapján kerül sor a szövettani vizsgálathoz szükséges mintavételre - ez endoszkópos beavatkozást jelent vagy CT, illetve röntgen alatti biopsziát -, amely a szövettan birtokában pontosabb információt ad a szakembereknek a további kezelési lehetőségekről.
A diagnosztizált tüdőráknak 4 stádiuma van, amelyet a daganat nagysága, a nyirokcsomók érintettsége és az áttétek jelenléte alapján határoznak meg.

Két nagy típusa létezik

A tüdőráknak alapvetően kétféle nagy típusa létezik. A kissejtes tüdőrák, amely rendkívül agresszív rákfajta: a tünetek megjelenésekor legtöbbször már áttétet képzett a szervezetben. Jellemzően kemoterápiát vagy sugárkezelést javasolnak ebben az esetben az orvosok, amelyekkel a beteg várható élettartama hosszabbítható, sajnos azonban átlagban mindössze egy évről beszélhetünk. Kezelés nélkül a túlélési esély mindössze néhány hónap.

A tüdőrák másik típusa a nem kissejtes tüdőrák. Itt több altípus létezik, de fontos megkülönböztetni két fő altípusát, mert ez meghatározza az elérhető kezelések fajtáját: a mirigyhámdaganat esetében lehetséges személyre szabott terápiát kínálni a betegnek attól függően, hogy a daganatban milyen génmutációt találnak a molekuláris elemzés során. A jelenleg ismert 4-5 génmutációra már elérhetőek olyan gyógyszerek, melyekkel a személyre szabott kezelés megvalósítható. Következő lehetőség az immunterápia, amely a szervezet saját immunrendszerét aktivizálja a daganatsejt legyőzése érdekében, és végül kemoterápiát vagy sugárterápiát is alkalmazhatnak mirigyhámrák esetében, illetve a fent említett kezelések kombinációit.

Csak az operáció hozhat teljes gyógyulást

A nem kissejtes tüdőrák másik fő altípusa a laphámdaganat, amelyre jelenleg még nem létezik célzott terápia, a lehetséges terápiás eszközök az immunterápia, a kemoterápia vagy a sugárkezelés, illetve ezek kombinációi. A megfelelően összeállított terápia segítségével a nem kissejtes tüdőrák esetén a túlélés akár években mérhető. Tüdőrák esetén azonban teljes gyógyulást - amelyet a műtétet követően 5 év múlva lehet biztonsággal kijelenteni - csak az operáció hozhat.


"A tüdő nem képes megtisztulni a belélegzett karcinogén - azaz rákkeltő - szennyezőanyagoktól, így azok is fokozottan veszélyeztetettek, akik régebben dohányoztak, de már évekkel ezelőtt leszoktak. A tüdőrák ugyanis lassan alakul ki, alattomosan zajlik, akár a dohányzás abbahagyása után 5-10 év elteltével is jelentkezhetnek a tünetek - éppen ezért a gyógyulási esélyek szempontjából semmi nem pótolhatja a korai felismerést és a rendszeres tüdőszűrést" - mondta Dr. Gálffy Gabriella.

Forrás: Action Heller Consulting

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +20 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől tovább csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag