+7° - +22°
Kettős front

A tüdőrák gyógyulási esélyei Magyarországon

HáziPatika

Nem csupán felfedezni, de kezelni sem egyszerű a tüdőrákot, amelyet összességében a legveszélyesebb daganatos megbetegedésként tartanak számon ma a világon - nem is minden ok nélkül. A statisztika szerint ráadásul a magyar lakosság különösen nagy veszélynek van kitéve a félelmetes kór tekintetében.

Évente mintegy 11-12 ezer embernél diagnosztizálnak tüdőrákot Magyarországon. Bár az érintettek száma a férfiak körében valamelyest csökkent az ezredforduló óta, eközben viszont évről évre egyre több női beteget fedeznek fel. A számok alapján a 60 és 64 év közöttiek tartoznak a leginkább veszélyeztetett korcsoportba, ugyanakkor már 40 éves kor felett elkezdődik az újonnan diagnosztizált rákbetegek számának meredek emelkedése. Hogy mennyire veszélyes valójában a tüdőrák, jól látható abból, ha mindehhez hozzávesszük a halálozási statisztikákat. Az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) legfrissebb adatai szerint 2015-ben mintegy 132 ezer haláleset történt Magyarországon. Ebből 33 ezer esetben valamilyen daganatos betegség állt kiváltó okként a háttérben, közte több mint 8700 betegnél a hörgő vagy a tüdő rosszindulatú elváltozása vált végzetessé.

tüdőrák, tüdőszűrés, daganat kiújulása

Természetesen az átfedés nem teljes, de ettől függetlenül is jól érzékelteti a probléma súlyát, hogy míg a 2015-ös év során 12071 betegnél mutattak ki tüdőrákot itthon, addig ugyanebben az esztendőben 8753 fő vesztette életét a kórkép következtében. Magyarország listavezető az Európai Unió tagországai között a tüdőrák okozta halálesetek aránya tekintetében mind az összes daganatos megbetegedésre, mind az összes elhalálozásra vetítve. Előbbi mutatóban 21 százalék az uniós átlag, a magyar lakosság körében mért arány pedig 27 százalék. Eközben a környező országok közül Szlovákia, Szlovénia és Csehország is a mezőny második felében található, de még a második helyen álló Görögország neve mellett is csupán egy 24 százalékos érték szerepel a listán.

Miért olyan veszélyes a tüdőrák?

Mint általában a rosszindulatú daganatokra, úgy a tüdőrákra is igaz, hogy a kezelés sikeressége és ezáltal a gyógyulás esélye nagyban függ attól, hogy milyen stádiumban fedezik fel a problémát. Ez esetben viszont jól érzékelhető fizikai tüneteket főként a már előrehaladott állapotban lévő, rendszerint áttéteket is adó elváltozások okoznak. További nehézséget jelent, hogy a szűrés nem olyan hatékony a tüdőrákkal szemben, mint például emlő-, méhnyak- vagy vastagbélrák esetén, ráadásul 2014 óta már nem jogszabályilag kötelező, hanem csupán ajánlott az évenkénti, társadalombiztosítás által finanszírozott tüdőszűrés a 40 év feletti korosztály számára. Mindemellett az ilyen módon felismert betegeknél szignifikánsan magasabb az esély a gyógyulásra, illetve évente közel félezer esetben még mindig az alapvetően a tuberkulózis (tbc) kimutatására alkalmazott, mellkasröntgenen alapuló szűrésnek köszönhető, hogy korai stádiumban derül fény a daganatos elváltozásra.

A tüdőrák (hörgőrák) alatt a tüdő hámeredetű, rosszindulatú daganatát értik, mert szinte mindig a légzőrendszer hámszöveteiből ered. A férfiak rákos halálozásában az első, a nőknél a második helyet foglalja el. Tünetei és kezelése

A diagnózis felállításakor az esetek körülbelül egyötödében úgynevezett kissejtes tüdőrákot mutatnak ki, amely egy rendkívül agresszív, gyorsan szóródó fajtája a betegségnek. Éppen ezért, mire felfedezik, általában már áttéteket is adott más szervekre vagy a mellhártyára, ami ellehetetleníti a sebészi kezelést. Bár a sugárkezeléssel kiegészített kemoterápiára általában jól reagál, hajlamos azonban a kiújulásra, így az ötéves túlélési arány igen alacsony az ebben a daganattípusban szenvedők körében. Valamelyest jobb a helyzet a nem kissejtes tüdőrákok esetében, amelyek elsődleges kezelésére az úgynevezett TNM (T - tumor mérete, N - a tüdőhöz tartozó nyirokcsomókban lévő áttétek, M - más szervekben kialakult áttétek) osztályozás szerinti IIIA stádiumig végeznek sebészi beavatkozást. Ugyanakkor a korai felfedezés ez esetben is kulcsfontosságú. Összességében a tüdőrákos betegek körülbelül 22 százalékát tudják megoperálni, az ötéves túlélési arány pedig 8-10 százalék körülire tehető Magyarországon, míg az európai átlag 12 százalékra.

A megelőzés módjai

A tüdőrák kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, ugyanakkor kifejezetten hangsúlyos a tüdőbe jutó szennyezőanyagok szerepe. Ezek közül is a dohányfüst okozza a legnagyobb gondot, mi több, a tüdőrákkal diagnosztizált betegek túlnyomó többsége, mintegy 90 százaléka az aktív vagy korábbi dohányosok közül kerül ki. Részben ez is a magyarázata a betegség kedvezőtlen hazai előfordulási adatainak, a magyar lakosság ugyanis a dohányzási szokások terén is Európa élvonalába tartozik. Az Eurostat legutóbbi, 2014-es kimutatása szerint a magyar férfiak 31,6 százaléka és a magyar nők 20,7 százaléka gyújt rá naponta, aminél átlagosan csak a bolgárok és a görögök füstölnek többet. A tüdőrák kialakulásának veszélyére nézve a naponta elszívott cigaretták száma, valamint a kátrány- és nikotintartalom mellett a dohányzással töltött évek is mérvadó szempontot jelentenek, így különösen aggasztó, hogy a rendszeresen dohányzók aránya 32,9 százalék a 15-24 éves fiúk és férfiak, illetve 21,2 százalék az ugyanebbe a korosztályba tartozó lányok és nők körében itthon.


Világosan látszik tehát, hogy a legtöbbet a dohányzás kerülésével tehetjük a veszélyes kórkép megelőzése érdekében, amibe a passzív dohányzás kerülése is éppúgy beletartozik. Emellett rendkívül fontos a tüdőszűrésen való rendszeres, évenkénti részvétel 40 éves kor felett. Sajnos egyes szűrőállomásokon akár már több évtizede használatban lévő, korszerűtlen berendezésekkel végzik a tb-támogatott vizsgálatot, így érdemes lehet megfontolni a magánegészségügyi szolgáltatók ajánlatait annak érdekében, hogy saját költségen ugyan, de megbízhatóbb ellátáshoz juthassunk. A tét nem kicsi, mivel a tüdőrák korai stádiumban való felfedezése hatalmas mértékben javítja a gyógyulási esélyeket.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag