+10° - +26°
Nincs front

A ház, ahová daganatos betegeket várnak

Számos kutatás bizonyítja az onkopszichológia szükségességét a daganatos betegek gyógyításában, akik még mindig viszonylag nehezen találnak rá a szakemberekre. Rohánszky Magdával, a Tűzmadár Ház vezetőjével beszélgettünk.

Az onkopszichológiai terápiák és tréningek mellett gyógyító tánc, színjátszó kör, nyelvtanulás, filmklub, irodalomterápia, jóga - csak néhány azon tevékenységek közül, amelyen az a daganatos beteg vagy családtagja részt vehet, aki felkeresi a Tűzmadár Házat, a daganatos betegek pszicho-szociális rehabilitációs központját. Korábbi cikkünkben már írtunk az intézményről, melyet a Tűzmadár Alapítvány működtet. A ház egyik alapítója és vezetője Rohánszky Magda pszichológus, onkopszichológus, aki közel 20 éve  kezdett el foglalkozni daganatos betegekkel a Szent László Kórház onkológiai osztályán, amely ma az ország egyik onkológiai centruma. A ház a kórház területén, de attól függetlenül működik. A pszicho-szociális rehabilitációs központot működtető alapítványt az osztály egykori betegének édesanyja hozta létre hálából még 2005-ben.

A rákos betegnek ezért kell pszichológus

Nem csak testi, lelkifájdalomis létezik, ami ugyanúgy meg tudja keseríteni a beteg életét, mint a fizikai tünetek. Éppen ezért kellene testet és lelket egyaránt gyógyítani, kiváltképp, ha a betegnek hosszú hónapokon, vagy akár éveken át kell harcolnia egy olyan kórral, mint a rák. Magyarországon azonban onkopszichológiai ellátást még mindig csak egy igen szűk réteg tud, vagy egyáltalán akar igénybe venni. Korábbi cikkünkért kattintson!

A végtelen hosszúnak tűnő idő

A daganatos betegek rehabilitációs központjában - ahogy a név is jelzi a mitológiai Főnixre utalva - a fő cél a fizikai test gyógyításával együtt haladó lelki kezelés, gyógyítás, amely azonban kizárólag a beteg tudatos részvételével működhet. A medicinában a kezelések általában multidiszciplinárisan működnek, így például a daganatos betegségek esetében a sebész, az onkológus, a radiológus, a dietetikus, a pszichológus és a többiek együttese tud hatékonyan dolgozni a betegek gyógyításában, a Tűzmadárnál pedig ugyanígy együtt dolgoznak a pszichológusok a gyógytornásszal, a mozgásterapeutával, a dietetikussal és a tanácsadó onkológussal.

A lelket is gyógyítani kell
A lelket is gyógyítani kell (Fotó: iStock)

A testi és lelki történések egymásra hatását, és hogy a kettőt nem lehet külön szemlélni vagy gyógyítani, elvben ma már senki sem vitatja. A szakemberek tisztában vannak azzal, hogy számos betegség (például gyomorpanaszok, azautoimmun betegségekegy része, bőrbetegségek, stb.) mögött sokszor megoldatlan lelki problémák rejtőzhetnek. A társadalom mind szélesebb rétege is elfogadja már ezt a tényt, amit bizonyít, hogy egyre többen jelentkeznek önként a Tűzmadár Házban segítségért, hogy megküzdhessenek a daganatos betegségekkel és a kezelések, valamint a változó egészségi állapot - sokszor nem kívánatos - következményeivel.

Az intézményben a pszichológiai diagnózis alapján áll össze a páciens kezelési terve. Akik felkeresik a Tűzmadár Házat, azoknak lehetőségük nyílik arra is, hogy - olykor végtelen hosszúnak tűnő - idejüket aktívan, társaságban töltsék el, ám legtöbbjük mégis elsősorban a pszichológiai terápiákon vesz részt.

Lelki ápolás nélkül nincs gyógyulás

Rohánszky Magda 2002-ben került a Szent László Kórház onkológiai osztályára. Az ott töltött néhány év tapasztalatai nyomán született meg benne a komplex pszicho-szociális ellátás kidolgozásának elképzelése.  Abban az időben 36 fekvő és legalább 80-100 ambuláns daganatos beteget kezeltek naponta. Munkája során minden beteget megismert, aki az osztályra került. A betegekről pszichológiai anamnézist vett fel, ez képezte a kezelési terv alapját.

Tizenhat évvel ezelőtt még kevesebb kemoterápiás lehetőséggel dolgoztak a szakemberek, és az osztályon dolgozó pszichológus pontosan tudta, hogy az egyes betegek milyen kezeléseket kapnak, s hogy nagyjából milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a kezeléseik során, illetve ismerte a kemoterápiák következményeit. Ezen a téren azóta óriási változások történtek, hiszen ma már különböző kemoterápiák, biológiai terápiák, kombinált- és immunterápiák érhetőek el. Ezek a korszerű kezelések új távlatokat nyitottak meg a gyógyításban, de egyben újabb kihívásokat jelentenek az orvosok és az onkopszichológusok számára.

A hozzátartozók olykor elesettebbek

A Tűzmadár Ház az ország teljes területéről fogad daganatos betegeket, illetve a betegek közelében élő családtagokat, akik sok esetben a betegeknél is elesettebbek, mert nem tudják, hogyan viselkedjenek az új és nehéz élethelyzetben. Ahogy korábban szó volt róla, a páciensek többsége saját elhatározásából jelentkezik az Alapítványnál, de sokszor az orvosok, ápolók javasolják a láthatóan szorongó betegnek a Ház felkeresését. Megnyilvánulhat ez a szorongás tűfóbiában vagy az életmódváltást kísérő félelmekben, de gyakran előfordul az is, hogy az ilyen beteg számára a kezelések nem hozzák meg a várva várt célt.

A Tűzmadár terápiáinak, tréningjeinek, foglalkozásainak célja, hogy a betegek talpra álljanak, és sorsukat képesek legyenek a kezükbe venni. Erre valók a különböző önsegítő technikák is, amelyeket például a Simonton tréning során sajátíthatnak el. Ezt az imaginációs és relaxációs módszert az 1970-es években dolgozta ki a Simonton házaspár (amerikai onkológus orvos és pszichológus felesége), de a mai napig hatékonynak bizonyul a daganatos betegek rehabilitációjában.

A tréningen elsajátított technikák segítségével a betegek saját erejükből próbálnak meg újra építkezni. De a páciensek részt vehetnek például asszertív kommunikációs tréningeken is. A számos traumát elszenvedett embereknek talán még fontosabb, hogy képesek legyenek érvényesíteni saját jogaikat és érdekeiket, amire egyébként gyakorta nem vagy csak kevéssé képesek.

Kidolgoztak egy szűrési rendszert

A Tűzmadár Ház vezetője szerint nehézség, hogy a betegeknek nincs elegendő információjuk a betegségükről és a számukra elérhető lehetőségekről. "Ha rajtam múlna, minden betegnek adnék egy tájékoztatót a lehetséges kezelések tartalmáról, céljairól, a betegekre gyakorolt hatásairól és a kezelések elérhetőségéről." A nyolc év alatt, amíg a Pszicho-onkológiai Társaság elnöki posztját betöltötte egyik legfontosabb célnak tekintette, hogy a pszichológiai szűrés minden onkológiai centrumban elérhetővé váljon.  Ezen azóta is folyamatosan dolgozik, mivel továbbra sem alkalmazzák mindenhol ezt a szűrést, pedig ha a rászoruló betegek rendszeres onkopszichológiai kezelésben is részesülnének, mind ők, mind orvosaik helyzete javulna.


Az anyagi helyzet sem mindegy

Ritkán szoktunk beszélni a daganatos betegek szociális helyzetéről, noha a szakemberek hosszú évek óta bizonyítják az összefüggést a lelki tényezők, a társadalmi helyzet és az egészség között. A daganatos betegek jelentős hányada az anyagi gondokkal küzdő társadalmi rétegekbe tartozik, mások pedig épp a betegségükből fakadóan kerülnek egzisztenciálisan nehéz helyzetbe. Az alapítvány szakemberei a kezelések mellett folyamatosan végeznek kutatásokat is. Egyebek között vizsgálták a páciensek pszicho-szociális állapotát is - az 1000 fős mintájú kutatásból kiderült, hogy noha a vizsgált mintában a daganatos betegek többsége a társadalom iskolázott hányadából került ki, az átlagnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkezett. (40 százalékuk felsőfokú végzettségű volt, 40 százalékuk érettségizett, kisebb százalékuk szakmunkás volt, és csak 1-2 százalék került ki azok közül, akik 8 vagy kevesebb osztályt végeztek.)

Mindazonáltal a betegek általában nem szívesen beszéltek az anyagi helyzetükről, és vonakodtak az azokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolni, ami a kutatókat is meglepte. Ennek okain érdemes volna továbbgondolkodni. Mindezeket figyelembe véve a Tűzmadár Ház terápiái, tréningjei és egyéb foglalkozásainak nagy része ingyenes vagy képletes összegbe kerül a daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak. A részvétel egyetlen feltétele a daganatos betegség jelenléte a családban.

Az alapítvány ma kizárólag pályázatokból és nagylelkű adományokból tartja fenn magát, semmilyen állami támogatásban nem részesül. 

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag