+11° - +28°
Nincs front

Lehetek-e cukorbeteg más betegség miatt?

A cukorbetegség lényege az elégtelen inzulinhatás. Számos olyan genetikai szindróma, betegség, gyógyszer, toxin ismert, amely vagy az inzulin elválasztást vagy az inzulin hatását gátolja. Az így kialakuló diabéteszt nevezzük másodlagos cukorbajnak.

A manapság használt diabétesz-felosztások alapján a másodlagos cukorbetegségek közé legalább kétoldalnyi kórkép tartozik. Ezek egy része extrém ritka, a mindennapi gyakorlatban alig fordulnak elő. Némelyek viszont gyakoribbak, ezekre érdemes gondolni, mert az alapbetegség a választandó kezelést befolyásolja, illetve kezelhető alapbetegség esetén a diabétesz javulása várható.

Hasnyálmirigy-betegségek

A gyakoribb formák közé tartoznak a hasnyálmirigy betegségei. A hasnyálmirigy heveny, vagy idült gyulladása során nemcsak a hasnyál (az emésztőenzimek) termelődése károsodhat, hanem a Langerhans-szigeteké is, amelyek -sejtjei az inzulint termelik. A hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) eredetű cukorbetegség leggyakrabban alkoholizmus talaján alakul ki - erre az állapotra jellemző a visszatérő heveny, vagy az idült hasnyálmirigy-gyulladás kialakulása. Ritkábban epekövesség talaján kialakult hasnyálmirigy-gyulladás is járhat ilyen szövődménnyel. Hajlamosító tényező lehet még a vérzsírok közül a triglicerid magas szintje.

A hasnyálmirigy-betegségek cukorbetegséghez vezethetnek (Fotó: Europress)

A hasnyálmirigy-betegségek cukorbetegséghez vezethetnek
(Fotó: Europress)

A pancreatitis talaján kialakult cukorbetegség inzulinhiányos, így amennyiben diétával nem tartható egyensúlyban, inzulinkezelés szükséges. Sajátossága, hogy az emésztőenzimek termelődésének károsodása miatt a szénhidrátok bomlása és felszívódása elhúzódó lehet, ezt figyelembe kell venni a kezelés során. Másik jellemző, hogy a Langerhans-szigetek egésze károsodik, nemcsak a -, hanem az -sejtek is, amelyek a glukagon nevű hormont termelik. Ez a hormon a vércukorszintet emeli, az inzulin ellen hat. Hiányában veszélyes lehet, ha a vércukor-csökkentés túl jól sikerül és alacsony vércukor (hypoglykaemia) alakul ki. Normál körülmények között a glukagon ilyenkor ellensúlyozza a túlzott inzulinhatást, de hasnyálmirigy eredetű diabéteszben ez az ellenreguláció kiesik. Külön problémát jelent, ha az alkoholizmus talaján kialakult betegséghez alkoholos májkárosodás is társul. A májban egészséges emberben szénhidrát-raktárak találhatóak, májkárosodásban ezek csökkenhetnek, ami a vércukor ingadozását növelheti.
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata (carcinomája) is okozhat cukorbetegséget, illetve ronthatja a már fennállót. Ilyenkor nem a hasnyálmirigy pusztulása, hanem a daganat által termelt anyagok okozzák a szénhidrát-anyagcsere felborulását. A betegség szerencsére nem gyakori, de minden felnőttkorban kialakult cukorbaj esetében érdemes a kezdeti kivizsgálás során egy hasi ultrahang-vizsgálatot végezni, különösen, ha nem túlsúly mellett alakul ki a diabétesz. A kezelés rendszerint inzulin adagolása, természetesen a daganatellenes kezelés mellett.

A hasnyálmirigy más, ritkább betegségei is vezethetnek cukorbajhoz. Ilyenek az úgynevezett tárolási betegségek, amikor a szervezet valamilyen anyagtól nem tud megfelelő ütemben megszabadulni, ezért az itt-ott lerakódik. Ide tartozik a hemokromatózis, amelyben a vas rakódik le többek között a hasnyálmirigyben és a májban. Felismerésében segítséget nyújthat a bőr szürkés színe, valamint az emelkedett vasszint a vérben. Ilyenkor a laboratóriumi vizsgálatok a vérben a vaskötő fehérjék közel 100 százalékos telítettségét igazolják. Ha a májból szövettani mintavétel történik, ott is látható a vaslerakódás.

Lehetőség van a genetikai eltérés kimutatására is. Az állapot kezelése a vas eltávolítása rendszeres vérlebocsátással - a vörösvérsejtek ugyanis sok vasat tartalmaznak -, mely a szénhidrát-anyagcsere javulásának reményével kecsegtet. Emellett azért rendszerint szükség van inzulinpótlásra.

Gyógyszerek okozta diabetes mellitus

A gyógyszerek okozta diabétesz-formák közül leggyakrabban a mellékvesekéreg-hormonok (kortikoszteroidok) okozta cukorbajjal találkozunk. Ezek a hormonok a vércukrot emelik. Ezt egészséges hasnyálmirigy az inzulintermelés fokozásával egy ideig képes kompenzálni. Tartós, nagy adagú kezelés vagy már előzetesen károsodott inzulintermelés esetén azonban ez elégtelen lehet, és diabétesz alakul ki. A szteroidokat, mint gyógyszereket számos kórkép esetén használják. A teljesség igénye nélkül: asthma, egyéb allergiás kórképek, gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), számos autoimmun betegség (pl. SLE, polymyositis, vörösvérsejt szétesés/hemolítikus anémia), agynyomás-fokozódás (pl. agydaganat).


A gyógyszerek helyileg alkalmazva - a betegség jellegétől függően orrcsepp, orrspray, inhalációs spray, beöntés, kúp, krém - csak kis mennyiségben szívódnak fel, de nem mindig van ilyen adagolásra lehetőség. Alkalmazásuk rendszerint az előny és a kockázat mérlegelésével történik, azaz akkor, ha a kezelés elmaradása nagyobb bajt okozna, mint a lehetséges mellékhatások. Törekedni kell a lehető legrövidebb idejű alkalmazásra és a legkisebb hatásos dózis használatára. Emellett gondolni kell a diabétesz kialakulásának lehetőségére, és rendszeresen ellenőrizni kell a vércukrot. Emelkedett értékek esetén, ha szteroidkezelés folytatására szükség van, a diabétesz kezelését egyénileg kell beállítani.

A skizofréniában használt újabb gyógyszereknek (antipszichotikumok) mellett gyakran fordul elő elhízás és az elhízás szövődményeként cukorbetegség. Ezek a gyógyszerek általában nem elhagyhatóak, meg kell próbálni az energiabevitelt csökkenteni, illetve a kialakult diabéteszt megfelelően kezelni.
Számos más gyógyszerrel kapcsolatban is leírtak már vércukor-emelő hatást, de ez általában kismértékű, nem jelentős. Ezek a szerek önmagukban rendszerint nem váltanak ki diabéteszt, bár a meglevő cukorbajt esetenként ronthatják.

Hormonbetegségekhez társuló cukorbaj

Teszt

Fenyegeti önt a cukorbetegség? Töltse ki tesztünket ide kattintva!

A szervezet által termelt hormonok egy része (mellékvesekéreg hormonok, pajzsmirigy hormon, növekedési hormon) a szénhidrát-anyagcserére az inzulinnal ellentétes hatást fejt ki. Túltermelődés esetén (Cushing syndroma, pajzsmirigy túlműködés, acromegalia) a szervezet egy ideig ezt nagyobb mennyiségű inzulin termelésével ellensúlyozni tudja, de egy idő után kialakul a diabétesz. A kezelés ezekben az esetekben lehetőség szerint elsősorban oki, azaz a hormonális eltérést kell megszüntetni. Ilyenkor van arra esély, hogy a cukorháztartás normalizálódik. Ha mégsem, a további kezelést egyénileg kell elbírálni.

Genetikai eltérés miatt kialakuló diabétesz formák

Az ilyen betegségek igen ritkák. Az egyik ilyen típus a MODY (maturity onset diabetes in the youth - felnőttkori diabétesz fiatalokban). A betegség általában több generáción keresztül öröklődik, 25 éves kor alatt indul, a betegek rendszerint normális testalkatúak, és nem, vagy nem feltétlenül szorulnak inzulinkezelésre.
Egyes genetikai szindrómák (=tünetegyüttesek) az átlagnál gyakrabban járnak diabétesszel. Ilyen többek között a Down-szindróma, a Klinefelter-szindróma (XXY nemi kromoszóma) vagy a Turner-szindróma (X0 nemi kromoszóma) és még számos egyéb betegség.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.