+10° - +26°
Nincs front

Még nincs, de már gyógyítható?

A COPD súlyos tüdőártalom, de kezdeti tüneteit nem szokták a betegség jelének tekinteni. Pedig a folyamat, ami egy-két évtized múlva elviselhetetlen fulladásokat okoz, ekkor már elkezdődött.

Nem mindennapi betegség

Nemcsak az angolból átvett elnevezés rövidítése talányos - Chronic=krónikus, Obstructive=légzési nehezítettséggel járó vagy elzáródásos, Pulmonary=tüdő-, Disease=betegség - és nehezen lefordítható. Különleges, mert több légúti betegség együttes jelenlétéből fakad: a krónikus obstruktív bronchitis és a tüdőtágulás együtt rombolják a beteg légzését.

Tudta-e?

A COPD elsősorban a 40 évesnél idősebb dohányosok betegsége, a COPD-s betegek 85-90%-a dohányos!

Az első halvány jeleket, egy-egy ártatlan köhögést, reggeli krákogást, köpetürítést vagy a fizikai megterhelésre jelentkező enyhe légszomjat inkább alkalmi dolognak tartják az érintettek, és valami múló okkal magyarázzák, miközben ilyenkor már rég kialakult, rosszabbodó állapotról lehet szó. A köpetürítéssel járó köhögést makacs hörghurutnak, a váladékképződést, krákogást sokszor a levegőszennyezésnek tulajdonítják, vagy dohányzás nem túl komoly velejárójának tekintik. Ám ha ezek a tünetek három hónapon át kitartanak, és évente kiújulnak, netán a hörghuruthoz sűrű, tapadós váladékképződés társul, gyanítható, hogy COPD-s, folyamatos gyulladásban lévő tüdővel van dolgunk.

Az idült hörghurut beszűkíti a hörgőket, miközben a fokozott váladékképződés és erőltetett légzés miatt a tüdő-léghólyagocskák összeolvadva elpusztulnak, és erősen csökken a légzőfelület; bekövetkezik a tüdőtágulás. Az aktív vagy passzív dohányos környezet, poros, vegyi anyagokkal szennyezett munkahelyi körülmények lehetnek okozói a bajnak.
Azonnal fel kell tárni a tünetek hátterét. A hörgőzörejek hallgatózással is megfigyelhetők, illetve a betegséget légzésfunkció-vizsgálattal (spirometria) lehet a legjobban igazolni, és elkülöníteni más tüdőproblémáktól, asztmától. Méghozzá egészen korai, akár tünetmentes időszakban is. Ha a COPD beigazolódik, a betegség beavatkozást igényel, különben feltartóztathatatlanul rosszabbodni kezd a tüdő állapota. Ezt a korai szakaszban nehéz elképzelni, de tíz-tizenöt év múlva komoly köhögéses és fulladásos rohamok várhatók, amik a legkisebb fizikai terhelésre is jelentkeznek, így nagyon megnehezítik, sőt ellehetetlenítik a mindennapi életet: akár az egyszerű felkelést, mosdást, az utcán való közlekedést is.

A dohányosoknál ennél is rosszabb a helyzet, mert az ő állapotuk rohamosan, igen gyorsan romolhat. A kór lényegében visszafordíthatatlan - mondják az orvosok -, mivel az egyszerű bronchitis (tudjuk a megfázások példáján) még jól gyógyul, kezelhető. Ha azonban obstruktív formába váltott át, nem lehet visszafordítani, akárcsak a tüdőtágulásos szövetkárosodást. Idővel a fulladás az éjszakai alvást is akadályozza, a légzési problémák a szívet is megbetegítik. A kezeléssel fel lehet tartóztatni a betegséget.

Irány a vitálkapacitás-mérés!

A kivizsgálás egyik leglényegesebb része a légzésfunkció-vizsgálat. A vizsgált személy orrát csipesszel zárják el, így csak a száján át tud lélegezni. A beszívott levegőt a spirométer szájba vett fúvókájába kell kifújni. Így mérhető többek között a vitálkapacitás, a lehető legnagyobb, legmélyebb levegővétel után kilégzett levegő térfogata, illetve a leleten FEV1 (forced vital capacity in 1 second) néven szereplő érték. Ehhez maximális levegővétel után kell a páciensnek a levegőt kifújnia a készülék fúvókával ellátott csövébe, és az erőltetett kilégzéskor 1 másodperc alatt kilélegzett levegőtérfogatot vagy légzési tartalékot mérik. Ennek értékét a vitálkapacitás százalékában is meg szokták adni. Egészséges ember az első másodpercben fújja ki összes levegőjének 80-84 százalékát. Az arány csökkenése betegségre utal, COPD esetében 70 százaléknál kevesebbet sikerül kifújni.

A vitálkapacitás (VC) átlagértéke 3500-4500 ml, egészséges felnőtt emberben a korral évente mintegy 25-30 milliliternyivel csökken. Ha azonban a csökkenés meghaladja a korral járó értéket, az ugyancsak lehet a krónikus obstruktív bronchitis jele, akár egyéb tünet nélkül is! A légzés nehezítettsége ebben az esetben a vizsgálathoz adott megfelelő hörgőtágító gyógyszerrel sem javul, így az asztmás ok is kizárható.

Tünet nincs, lelet van, kezelés lehetséges!

Mi a teendő abban a helyzetben, amikor az ember jól érzi magát, de bebizonyosodott, hogy rosszabbodó betegség fenyegeti? Az orvosokat is sokat foglalkoztatta a kérdés, van-e értelme a kezelésnek. Hiszen a súlyos COPD-ben bevált gyakorlat szerint a komoly tünetekhez mérten alaposan átgondolt, komplex kezelés szükséges.

Miután sikerült beazonosítani a tüdő e komplex megbetegedését, és sikerült megismerni természetét, nemzetközileg elfogadott irányelveket dolgoztak ki a kór értékelésére és kezelésére. A legjobban bevált gyógyszerek rövid és hosszú hatású, belélegzéssel bejuttatott antikolinerg hörgőtágító szerek. A rövid hatásúakat naponta négyszer, a hosszan hatókat csak egyszer kell bejuttatni. Hatásuk alapja, hogy a paraszimpatikus idegrendszerben az idegsejtek ún. muszkarin típusú acetil-kolin-receptoraihoz kötődve megakadályozzák a hörgőszűkítő simaizmok összehúzódását kiváltó ingerület továbbadását. A hosszú hatású készítmény fizikai aktivitás, mozgás közben is képes enyhíteni a légszomjat, fulladást.

A hirtelen fellépő, alkalmi légszomj ellen elegendő a gyorsan, de rövid ideig ható, ún. béta-2-agonistákat tartalmazó gyógyszer, ami a szimpatikus idegrendszeri béta-2-receptorokra hatva váltja ki a simaizmok ellazulását, de vannak tartós hatású béta-2-agonista hörgőtágítók is. A spórolós kombinált használat az esetleges mellékhatások - fejfájás, szívritmuszavarok - elkerülése végett indokolt. Feltétlen előnyük azonban, hogy a tüneti kezelésen túl bizonyítottan megfékezik a betegség további rosszabbodását. Pusztán a tünetek enyhítésére alkalmaznak még a fulladást mérséklő, szájon át adott xantinszármazékokat (teofillin), a krónikus gyulladások kezelésére inhalációs szteroid gyulladáscsökkentőket, valamint váladékoldó, köptető hatóanyagokat.

A nemzetközi tüdőgyógyász-társaság, a GOLD (Global Initiative for chronic Obstructive Lung Disease) és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság által elfogadott besorolás szerint a tünetmentes és az említett nagyon enyhe tüneteket mutató, de légzésfunkciós értékei alapján már kimutatható COPD a négyből az I-es és II-es stádiumba sorolhatók. Szükséges-e ilyenkor a kezelés?

Nem fölösleges!

Nyilván nem szabad fölöslegesen gyógyszerekkel terhelni a szervezetet, ha nem hoz javulást. Mivel a COPD korai stádiumában a tünetek is enyhék, a javulás sem igen érzékelhető. Lényeges kérdés azonban, hogy e lappangó időszakban van-e romlás a tüdő állapotában. Nemrég kiderült, hogy COPD esetében kezelés nélkül a még nem túl súlyos kettes stádiumban a legnagyobb arányú a vitálkapacitás éves romlása. Felmerült tehát a kérdés, mégis érdemes volna ezt gyógyszeresen fékezni. Négy éven át vizsgálták meg II-es stádiumú COPD-betegek állapotának változását dózisfüggő, hosszú hatású, inhalatív antikolinerg hörgőtágító gyógyszer szedése mellett.

A kezelés nyomán a betegek vitálkapacitásának csökkenése alig volt több, mint amennyi életkorukból is adódott volna, javította a légzésfunkciót, és sikerült visszaszorítani a fulladásos rohamokat. A rosszullétek és a rosszabbodás következő fázisai csak később jelentkeztek. A betegek általános közérzetjavulásról számoltak be, fizikai teljesítőképességük javult.

A korai felismerést követően elkezdett terápia tehát nem csak tüneti javulást hoz, hanem a betegség lefolyását is lassítja, megállítja. A korai kezelés legnagyobb haszna nem is a pillanatnyi javulás, hanem az, hogy 10-15 év múlva sem kell majd a betegnek lemondania normális életviteléről.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag