+13° - +25°
Nincs front

Rovarcsípés

Hogy kerülhetjük el eredményesen a nemkívánatos és kellemetlen találkozást a csalánozók és vérszívók csapatával? Ismerjük meg a táplálkozási szokásaik mellett a lakhelyüket és életterüket!

"A viszketés intenzitása fordítottan arányos a viszketés elérhetőségének helyével" (Murphy)

Murphy biomechanikai törvénye fölött eljárt az idő, hiszen ma már a nyaralónak, természetjárónak rendelkezésére állnak olyan készítmények, amelyek segítségével a csalánozók és vérszívók csapatával történt találkozó kínos emlékeit rövid időn belül és hatékonyan orvosolhatja. Eredményesebben elkerülhetjük azonban a velük való nemkívánatos találkozást, ha nemcsak a táplálkozási szokásaikat ismerjük, hanem a lakhelyüket, életterüket is.

A szúnyog

Magyarország legismertebb szúnyogfajtája a dalos szúnyog. Ez a 4-10 mm-es, jelentéktelen mintázatú, megnyúlt potrohú rovar minden álló- és csendes vizű part mentén megtalálható. A számos közép-európai szúnyogfaj közös jellemzője - természetesen a dalos szúnyogé is -, hogy a hímek az emberre nézve ártalmatlanok, táplálékukat kizárólag növényi nedvek (gyümölcsnedvek, virágok nektárjai) alkotják. Ezzel szemben a nőstények a melegvérű állatok és az ember vérét szívják. A vér elengedhetetlen petéik kifejlődéséhez.

A nőstények hosszú szúró-szívó szájszervükkel behatolnak az állatok bőrébe, oda nagy hatású véralvadásgátló anyagot juttatnak - amit nyáluk tartalmaz -, majd vért szívnak. Gyakran előfordul, hogy még "tankolás" közben rajtakapjuk a dalnokot, s egy nagy ívű kézmozdulattal próbáljuk jobb belátásra bírni. Ilyenkor a vérmes nőstény megijed és ha még időben sikerül kereket oldania, emlékeztetőül nyálának jelentős mennyiségével együtt szívókáját is a bőrünk alatt hagyja. Ezzel az apró alkatrésszel nem érdemes foglalkoznunk, mert rövid időn belül magától kilökődik.

Petéiket a víz felszínére rakják, a lárvák és a bábok a vízben fejlődnek ki. Az elmúlt évi robbanásszerű elterjedésük a szaporodásuknak kedvező csapadékos időjárás számlájára írható. A tűző napot kerülik, a hűs, árnyékos helyeket kedvelik, hogy ott megpihenve erőt gyűjtsenek a naplementekor tartott vagy éjszakai koncerthez.

A hideg beálltával nagy részük elpusztul, de néhány egyed - és szinte kizárólag a nőstény -, fagymentes helyeken (barlangokban, istállókban) áttelel. Lárváik is átvészelnek a jég alatt.

Ellátás:
Az alig észrevehető szúrás után, egy erősen viszkető, vörös hólyag képződik. A véralvadásgátló anyag okozta kellemetlen viszketés akár egy napig is eltarthat. A "gyötrelmeket" enyhíthetjük hideg vizes borogatással, vagy használhatunk viszketés elleni kenőcsöt. Gyerekeknél előfordulhat, hogy a csípés helyét "véresre vakarják". Ilyen esetben alaposan tisztítsuk meg a bőrfelszínt és a másodlagosan fellépő fertőzések megakadályozására alkalmazzunk fedőkötést.

Hangyák

A világon több mint 6500, Európában közel 200, míg Magyarországon 70 hangyafajt írtak le a kutatók. Ebből természetszerűleg következik, hogy fajtól függően eltérő méretűek és színűek. Hazánkban a legismertebbek a fekete-, a dél-kelet-ázsiai eredetű fáraó- és erdei vöröshangyák. A hímek és a nőstények szárnyasok, míg az úgynevezett dolgozók és katonák - melyek valójában tökéletlen ivarszervű nőstények - szárny nélküliek.

A megtermékenyülés után a szárnyat levető királynő akár 15 évig is élhet, feladata kizárólag a peterakás. A hímek párzás után elpusztulnak, velük szinte nem is találkozunk. A kirándulóknak, kempingezőknek leginkább a hangyaboly dolgozóival és katonáival gyűlik meg a baja. A rovarállamban élő hangyák étlapján megtalálható a rovaroktól kezdve a növényekig sok minden, de különösen kedvelik a magas cukortartalmú élelmiszereket. Ezek az "édesszájú tolvajok" képesek a testük súlyának többszörösét kitevő zsákmányukat akár több tíz méteren át cipelni. A hangyákat ajánlatos lakhelyünktől, sátrainktól távol tartani, mert több betegség hordozói is lehetnek (elsősorban a fáraóhangya), amelyek kórokozóit élelmiszereinkre viszik fel.
Némely faj nőstényei (a királynő és a dolgozók), még rendelkeznek fullánkkal, de a fejlettebb fajok esetében ez már nem fejlődött ki. Szerencsére a legtöbb hazai faj ez utóbbihoz sorolható, náluk már csak a méregmirigy található meg.

Ellátás:
A hangyák legtöbb esetben védekezéskor, vészhelyzetben - esetleg élelem keresésekor, tévedésből - marnak az emberbe. Az aránylag nagy és erős rágóikkal okozott sérülés az ember bőrén csak helyi tüneteket okoz, még abban az esetben is, ha a potrohban található méregmirigyből hangyasav (színtelen, szagtalan, illékony karbonsav) jut a marás helyére. A kivörösödő bőrfelületet fájdalom esetén borogassuk hideg vizes ruhával. Ha módunkban áll, a bőrt mossuk le tiszta vízzel, majd fertőtlenítsük. Rövid időn belül javulásra számíthatunk.

Medúzák

A harang vagy gomba alakú, kocsonyás testű állat szinte minden tengerben honos. Találkozhatunk vele a Norvég-tenger hideg vizében éppúgy, mint Új-Zéland partjai közelében. Édesvízben - így hazai folyóinkban - is fellelhetők 0,2-2 cm-es példányaik, de ezek az emberre veszélytelenek. A kezdetleges szervezetű, csalánozók törzsébe tartozó medúzák besorolásukat a testükön szétszórt, vagy annak egyes pontjain tömörült, csípős, mérgező anyagot termelő csalánsejtjeikről kapták. Szervezetük a testsúly 97%-ában vizet tartalmaz, ez segíti elő a lebegést.

A tengerparton nyaraló megtalálhat köztük 5-10 mm-t alig meghaladó és tányérnyi nagyságú egyedeket éppúgy, mint a sárgásbarna színű és teljesen áttetsző, fátyolszerű példányokat is. A telepeket alkotó medúzák a tenger állatvilágának legszebb és legcsodálatosabb alak- és színgazdagságú tagjai.

Akármilyen megkapó is a több ezres medúzaraj látványa, mégse keressük velük a közvetlen testi kontaktust. Az elmúlt évben egy a portugál partokon nyaraló magyar könnyűbúvár úszott a csalánozók sűrűjébe. A vállalkozó szellemű honfitársunkat végül egy mentőcsónak húzta partra. Testét teljesen elborították a medúzák "névjegyei". A táplálékszerzésre és védekezésre egyaránt alkalmas csalánszerveken található kis tokok érintés hatására felpattannak. Az apró, szigonyszerű tűben végződő fonalkák az áldozat testén ejtenek sebeket, majd mérgező anyagukat (hypotoxint, mely a kisebb állatokban agytörzsi károsodást, bénulást okoz) a bőrbe fecskendezik.

Ellátás:
A csípést követően a bőr kivörösödik, megduzzad. A kínzó, égető duzzanatot borogassuk hideg vizes ruhával és használjuk a viszketést, fájdalmat csillapító krémeket. Ha nagyon nagy felületen szenvedtük el a csípéseket, forduljunk orvoshoz. A kisebb sérülések 2-3 nap elteltével elmúlnak.

A bögöly

Az egész Európában ismert bögölyöknek hazánkban mintegy 50 faja, fajváltozata él. Ezek a rovarok tulajdonképpen közepes és nagy méretű legyek. A legismertebb közülük az esőhozó pőcsik, mely megközelítően 10 mm nagyságú. A potrohon túlérő szárnya szürke vagy feketésszürke, márványozott. A hímeknél a fejtetőn összeér a nagy összetett szem, míg a nőstényeknél azt kis lemez választja el egymástól. A bögölyök szakértői eme vízparti haramiákat szemrajzolatuk alapján sorolják fajcsoportokba.

A hímek teljesen ártalmatlanok, hiszen csak a virágok nektárjait szürcsölgetik. Az ormányszerű szájszervvel felfegyverzett nőstények azonban vért szívnak. A harcias amazonok testünkre szállva pillanatok alatt a bőr alá hatolnak, a nyálukban található véralvadásgátló anyag segítségével vérbőséget idéznek elő, és ezzel egyidejűleg vért szívnak. A bőrbe került méreg pár cm átmérőjű kemény daganatot okoz, ami csak több nap után szívódik fel. Támadásaikra leginkább a nedves területeken, főleg tavak és lassú folyású vizek partján nyaralók számítsanak. Ha a forró és tikkasztó napokon tömegesen, erőszakosan támadó bögölyökkel viaskodunk, ne feledkezzünk meg az esernyőről, mert - mint neve is mutatja - eső, zivatar készülődik.

Ellátás:
A fájdalmas duzzanatot hideg vizes borogatással orvosolhatjuk. Használjunk viszketést csökkentő krémeket. A marás helyére, fertőtlenítés után helyezzünk fedőkötést. A támadás helye több napig is erős fájdalmat okozhat.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag