+17° - +39°
Nincs front

Atópia iskola a kórházban és a neten

Kiss Éva

A kellemetlen tünetekkel, fájdalommal, viszketéssel együtt járó bőrbetegségek rontják az életminőséget, testi-lelki szenvedést okoznak. A betegség ismerete, a megfelelő otthoni ápolás azonban sokat segíthet - vallják a Heim Pál Kórházban.

Mi is az az atópia?

Az atópiás dermatitis vagy atópiás ekcéma krónikus bőrgyulladást jelent, amelyet könnyen irritálódó, viszkető és nagyon száraz bőr jellemez. A klinikai tünetek időszakosan - általában az őszi és téli hónapokban - súlyosbodhatnak: "bőrvörösség" jelenhet meg, amelyet hámlás, illetve elviselhetetlen viszketés kísér. Ijesztő adat, hogy a fejlett országokban minden ötödik három évnél fiatalabb gyermeket érint ez a fajta bőrgyulladás, és Magyarországon is egyre többen szenvednek tőle. A betegség hátterében öröklött hajlam és az immunrendszer labilitása áll, a környezeti hatások, szennyezések pedig kedvezőbb körülményeket teremtenek e betegség megjelenéséhez. Igen nehezen állítható meg, időről időre fellobban újra, kezelése évekre elhúzódik, ami az egész család életére kihat. A Heim Pál Kórház a betegség gyógyítása mellett élen jár abban is, hogy a családoknak megkönnyítse a betegség leküzdését: ezért működteti az atópia iskolát, amely 2004. augusztus 12-től már az interneten is megtalálható, hogy az információk ezzel is könnyebben hozzáférhetők legyenek.

Egy barátságos iskola

dr. Szalai Zsuzsa

Hazánkban a Heim Pál Gyermekkórház bőrgyógyászati osztályán, dr. Szalai Zsuzsa osztályvezető főorvos vezetésével jött létre az első Atópia Iskola, amely tulajdonképpen egy két- háromhavonta megrendezett összejövetel atópia dermatitiszes gyermekek és szüleik számára. Az atópia iskola két dologban is különbözik a hagyományos iskolától: a gyerekek ide örömmel jönnek, a szülők pedig nemcsak elkísérik a gyerekeket, hanem együtt is tanulnak velük. Tizenöt-húsz gyermek és szüleik rendszeresen találkoznak a kórházban, ahol bőrgyógyászok, gyermekorvosok, pszichológusok, nővérek foglalkoznak velük. A gyerekeket játékok várják, finomságokat kapnak uzsonnára, bohócok szórakoztatják őket, de ami ennél is fontosabb, a betegségük kínzó tüneteit is enyhítik különböző kezelésekkel (fénykezelés, fóliás pakolás stb.). Eközben a szülők is tanulnak: továbbképző, ismeretterjesztő előadásokat hallgatnak, és szakemberek osztják meg velük az információkat az atópiás dermatitiszről. Megtanítják a betegség következményeivel való együttélésre, illetve megismertetik velük a kezelési lehetőségeket és a megelőzés módját is. Ápolónők többek között bemutatják és elmondják, hogy milyen ételek és mely ruhaanyagok kerülendők. Útbaigazításokat és tanácsokat adnak a krémek mindennapos használatáról. Megmutatják a bőr ápolásának a technikáját, és elmagyarázzák, hogyan tudatosítsák a szülők a gyermekekben a napi kezelések fontosságát, ezáltal is hozzásegítve őket az önállósághoz. Céljuk, hogy a gyermekeket és a szülőket megtanítsák a kezelés teljesen önálló alkalmazására a higiénia egyszerű szabályainak figyelembe vételével. A néhány órás tanfolyamon a szülőknek is lehetőségük van arra, hogy megosszák egymással tapasztalataikat.
Az összejövetelek a szülők számára több szempontból is hasznos. A tapasztalat azt mutatja, hogy ők legalább annyira segítségre szorulnak, mint atópiás gyermekük, mivel komoly pszichés terhet jelent nekik gyermekük folyamatos ápolása, és az a tény is, hogy a gyermek a betegségét a szülőktől örökölte. Ez sok esetben önvádhoz vezet, mely nemegyszer kifejezetten szoros és sok esetben kórosan túlértékelt anya-gyermek kapcsolatot eredményez. Gondot jelenthet az is, hogy a betegség megnehezíti a családok életét: a betegség és kezelése éjszakai álmatlansághoz, ingerlékenységhez, a munkahelyről való hiányzáshoz, vagy a nem teljes értékű munkavégzés érzéséhez vezethetnek. Ezért foglalkozni kell a szülők problémáival is, meg kell hallgatni gondjaikat, és segíteni kell megoldást találni. A megfigyelések szerint az egészséges, kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolat kialakítása, a kimondatlan gondok megfogalmazása, megoldása jelentősen javítja a gyermek állapotát is, amellett, hogy feloldja a szülők feszültségét.

Atópiaiskola a neten is

Az életminőséget nagyban befolyásoló atópiás dermatitisz hatékonyabb kezelése érdekében, a Heim Pál Gyermekkórház Bőrgyógyászati Osztályának megbízásából megszületett egy weboldal és egy betegtájékoztató kiadvány is, melyek célja a jobb tájékoztatás és nagyobb támogatás nyújtása az atópiás gyermeket nevelő családoknak ezzel a kellemetlen, krónikusan fennálló bőrgyulladással kapcsolatban.
A honlapon és a betegtájékoztatóból megtudhatjuk, hogy milyen tünetekkel jár az atópiás dermatitisz, milyen az atópiás alkat, hogyan öröklődik a betegség, mik a kiváltó tényezői, életkori sajátosságai és jelenleg ismert kezelési módszerei. A honlapon a hasznos információk mellett - hova lehet segítségért fordulni, milyen programjai lesznek az iskolának - , játékok is találhatók, melyek remélhetőleg vonzóvá teszik az oldalt a kis betegek számára és elősegítik betegségük elfogadását is.
A weboldal címe: www.atopiaiskola.hu.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+32, +39 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban szerdán délelőtt napos idő lesz, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag