+11° - +28°
Nincs front

Zsírdaganat a szívben

2013 nyarán bravúros szívműtétet hajtottak végre a Honvédkórházban: egy rendkívül ritka daganatot kellett eltávolítani a beteg szívéből, a pitvar falával együtt, amelyet a szívburokkal pótoltak.

Főorvos úr, én adom az életerőt, maga a szaktudást, és most sem nyertem a lottón, úgyhogy a szerencse is meglesz - állítólag ezzel a mondattal indult az a közel hat órás, szakmailag bravúros szívműtét, amelynek során egy rendkívül ritka daganatot távolítottak el egy 55 éves budapesti férfi szívéből.
A beteg férfi szívében egy, az egész jobb pitvart kitöltő daganatot találtak egy rutin szívultrahang vizsgálat során. A műtét utáni szövettani vizsgálat kimutatta: az ismeretlen anyag a szívben úgynevezett lipoma volt.

Zsírdaganat a szívben

"A lipoma egy ritka jóindulatú daganat, ami egy átlagos lipomatózisnak is a része lehet, de előfordulhat önállóan, csak a szívben is. Azt azonban nem lehet megmondani, hogy mitől alakul ki, ez alkati sajátosság" - mondta dr. Vaszily Miklós, a Honvéd Kórház szívsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa.

A lipoma előfordulása a szívben rendkívül ritka, amit jól mutat az is, hogy Vaszily főorvos 30 éves pályafutása alatt a mostani volt a második eset, hogy ilyet kellett operálnia. "A lipoma jóindulatú zsírdaganat. Ez ugyanaz, ami a bőr alatt szokott lenni, csak ebben az esetben éppen a szívben volt, annak falából indult ki. Ebben az esetben az volt különösen veszélyes, hogy akkorára nőtt, hogy kitöltötte az egész jobb pitvart, melyből kiindult, lényegében ez képezte a jobb pitvar falát. Így az egész falat ki kellett iktatni. Ezt kellett pótolni a szívburokkal. Szerencsére volt annyi szívburok, hogy ezt meg tudtuk csinálni" - mondta a szívsebész.

"Oda kell figyelni, de megoldható"

A Vaszily főorvos által alkalmazott módszer annyira ritka, hogy nincs tapasztalat arról, hogy ez a szívburokkal való pótlás mennyire időtálló. "A műtét után több hónappal megnéztük szívultrahanggal a beteget és nem látszik semmi a jobb pitvaron, így valószínűleg nem is lesz ezzel probléma" - fogalmazott dr. Vaszily Miklós.

A lipóma

A lipoma a leggyakoribb lágyszervi, zsírszövet eredetű daganat az emberben. Jóindulatú, szinte sosem alakul ki belőle rosszindulatú tumor (gyors növekedésű, úgynevezett liposarcoma, mely rendkívül ritka). Általában a testfelszínen jelenik meg, lassan növekszik, és jól elkülönül a környezetétől. Leggyakrabban a bőr alatti zsírszövetben alakul ki, főleg a nyakon, a háton, a karokon, a hason vagy a combokon. Ritkábban jelentkezik az izmok zsírszövetében vagy a belső szervekben. Lehet egészen kicsi, pár milliméteres, de akár ököl nagyságú is. Ha nagyszámú lipoma jelenik meg, azt lipomatózisnak hívjuk. Kialakulásának és növekedésének oka nem ismert, de szakértők szerint öröklődő genetikai hiba lehet a háttérben. A férfiakat és a nőket egyaránt érinti.

Kérdésünkre, hogy mennyire nehéz egy ilyen műtét, a szakember így fogalmazott: "Miután ritka, oda kell figyelni, de technikailag végrehajtható. Tudni kell a szív anatómiáját, tudni kell, hogy mivel kell helyettesíteni. De minden szívműtét nehéz műtét."

Nyitott szívműtét gennymellűséggel

A műtét másik nehézsége az volt, hogy a nyitott szívműtétet úgy kellett elvégezni, hogy a betegnek egy korábbi tüdőeltávolítás következtében évtizedek óta fennálló krónikus empyémája, azaz gennymellűsége volt, ami folyamatos szívókezelés alatt áll.

"Korábban Debrecenben dolgoztam egy olyan osztályon, ahol a szívsebészet és a mellkassebészet együtt volt, így az empyéma nem volt ismeretlen számomra. Vannak módszerek, öntapadó izoláló lepedők, amivel az egyes területeket el lehet különíteni egymástól. Ebben az esetben a gennyes terület, és a gennyet a bőrfelszínre vezető, úgynevezett sipolynyílás szerencsére jól el volt határolva, a műtét során izoláltuk, így magát a műtéti területet ez a gennyes folyamat nem érintette, az steril körülmények között zajlott, elkerültük a fertőzést. A beteg a műtét után tökéletesen gyógyult sebbel távozott" - hangsúlyozta dr. Vaszily Miklós szívsebész.

Jó- és rosszindulatú daganatok is lehetnek

"Nem túl gyakran, de mind jóindulatú, mind rosszindulatú daganatok előfordulhatnak a szívben" - mondta a műtétet végző szakorvos. Dr. Vaszily Miklós, a Honvédkórház szívsebészeti osztály osztályvezető főorvosa hozzátette: természetesen a szívben a jóindulatú daganat is veszélyes, így ezeket mindenképpen el kell távolítani.


"A myxoma a leggyakoribb szívdaganat, ami a jobb és bal pitvarban és a kamrákban is előfordulhat. De operáltam már rosszindulatú daganatot is, ami kitöltötte a teljes jobb pitvart és belenőtt a máj vénájába is. Így ki kellett irtani a daganatot a pitvar falával együtt, következő lépésben pedig a máj felét is ki kellett venni, és ezután következett a maradék daganatos sejtek elleni citosztatikus és radioterápiás kezelés. Szerencsére a beteg azóta is él és jól van" - mondta a szívsebész.

Dr. Vaszily Miklós egyébként az ország talán egyik legtapasztaltabb szívsebésze, aki sok különleges, ritka esettel találkozott már. "A koromból adódóan régóta vagyok a pályán, így én csináltam a legtöbbet az ilyen nehéz esetekből, melyek az idővel arányosan nekem jutottak. Aki pedig sokat csinálja, az megtanulja. Gyakorlat kérdése az egész."

Névjegy: Dr. Vaszily Miklós

Dr. Vaszily Miklós 1949-ben született és a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerzett diplomát 1974-ben. Kezdetben körzeti orvosként praktizált, majd 1983-ban sebészetből, 1986-ban pedig szívsebészetből tett szakvizsgát. Tanulmányúton vett részt Svédországban, Angliában és az Egyesült Államokban is. Több szakmai társaság tagja, ezenkívül magyar és angol nyelven tanít orvos- és fogorvostan-hallgatókat és a PhD-képzésen tart előadásokat. 1980 és 2007 között DEOEC szívsebészetén dolgozott főorvosként, ezt követően 2007-től 2011-ig az Állami Egészségügyi Központ, későbbi Honvédkórház Szív- Ér és Mellkassebészeti osztály Szívsebészetének részlegvezető főorvosa, majd 2011 óta a Szív-, Ér- és Mellkassebészet osztályvezető főorvosa, hozzávetőlegesen 5000 műtéttel a háta mögött.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag