+11° - +28°
Nincs front

Számít, hogy milyen színű a tabletta?

Az egyes hatóanyag-kombinációk különböző néven forgalmazott termékei gyakran eltérő színben kaphatóak. Egy friss tanulmány szerint a készítmények külseje befolyásolhatja, hogy a páciens elfogadja-e a szedésüket.

A Brigham and Women's Hospital kutatóinak eredményei alapján a betegek körülbelül fele nagyobb eséllyel utasítja vissza egy generikus gyógyszer szedését, amennyiben az alternatív változat színe eltér a korábban alkalmazottól. Az Amerikai Egyesült Államokban kitöltött receptek hetven százaléka generikus készítményekre vonatkozik.
"A pirulák külsejének megváltoztatása összezavarhatja a célközönséget" - fogalmazott Dr. Aaron Kesselheim, a Harvard Egyetem gyógyszerész professzora. "A betegeimmel folytatott beszélgetések során sokszor felmerül ez a probléma. Egyszerűen nem értik, miért néz ki másképp a gyógyszerük. A felírt készítmények szedésének visszautasítása a New England Egészségbiztosító Intézet adatai szerint 63,75 trillió forintnak megfelelő összegbe kerül évente az Egyesült Államokban, ami elsősorban a negatív egészségügyi következményeknek tudható be. Becslések alapján a sikertelen kezelések harmada-fele a betegek együttműködésének hiányára vezethető vissza, évi 183 millió ráadás orvoslátogatást eredményezve.

Valóban számít a tabletta színe?

Valóban számít a tabletta színe?


Jelen tanulmány elkészítéséhez egy biztosító országos mintáját vették alapul, s olyan betegekre fókuszáltak, akiket epilepsziával kezeltek. Azért esett a kutatók választása erre a csoportra, mert az izomrángásos rohamokkal járó kórképnél már egynapos gyógyszerkihagyásnak is súlyos következményei lehetnek. Összesen hétféle epilepszia elleni hatóanyagcsoportot különítettek el, amelyek 37 színváltozatban érhetőek el a piacon. 11 472 olyan beteg szerepelt a mintában, akik tíz napja nem váltották ki a receptjüket. Őket 50 050, generikus gyógyszerét rendesen szedő pácienssel hasonlították össze. Kiderült, hogy azon betegek, akik más színű készítményt kaptak, mint korábban, 27 százalékkal nagyobb eséllyel függesztik fel a kezelést. A diagnosztizált epilepsziások több mint fele nem íratta fel ismét az adott gyógyszert, ha annak színe eltért a megszokottól. "A pirula színe olyan tényező, melyre figyelniük kellene a gyógyszeripar szereplőinek" - összegezte Kasselheim professzor. Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat online kiadásában megjelent tanulmány korlátját képezi, hogy a vizsgálat nem terjedt ki a nem együttműködő betegek esetleges állapotváltozásának követésére.

Generikus vs. innovatív
Mi az a generikus gyógyszer? Az innovatív készítmények, vagyis okosgyógyszerek szabadalmi védettsége általában húsz évre szól. Ez idő alatt csak a gyógyszermolekula kifejlesztője gyárthatja az adott készítményt. A szabadalmi védettség lejártával azonban megnyílik az út más gyártók előtt is, akik egyszerűsített fejlesztéssel és forgalomba hozási, engedélyeztetési eljárással készíthetnek másolatot az eredeti, innovatív készítményből. Ezek így általában olcsóbbak annál. Az innovatív készítmények, azaz az okosgyógyszerek általában új terápiás területeken nyújtanak megoldást a betegségekre, vagy a korábbi terápiák hatékonyságát növelik meg jelentősen.
Megelőzhető lenne százezer ember halála!

Egy másik tanulmány szerint pedig évente 130 ezer szívbeteg azért hal meg, mert nem váltja ki és nem veszi be azokat a gyógyszereket, amelyekre szüksége van - állapították meg brit szakemberek húsz korábbi vizsgálat adatait összevetve. David Wald és munkatársai az American Journal of Medicine legújabb számában közzétett tanulmányukban csaknem 400 ezer ember gyógyszerszedési szokásait elemezték részletesen. A követési idő legalább egy év volt és ellenőrizték, hogy az adagolási mennyiséget mindig felíratták-e a vizsgálati alanyok kezelőorvosukkal, illetve kiváltották-e a receptet a megfelelő időben.

Átlagosan a betegek 57 százaléka rendszeresen felíratta a gyógyszert kezelőorvosával. A vizsgálat hét olyan készítmény beszedésének pontosságára vonatkozott, amelyek élethossziglan történő bevétele a nemzetközi gyógyítási irányelvek szerint feltétlenül szükséges volt. Szerepeltek ezek között kisdózisú acetil-szalicilsav tabletták, a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét leszorító sztatinok és különféle vérnyomáscsökkentők. A gyógyszerszedés pontosságában nagy volt a különbség: 30 és 80 százalék között minden arány előfordult, de sajnálatosan ritka volt a gyógyszereit mindig megbízhatóan bevevők száma. A munkacsoport nem talált lényeges eltérést az egyes gyógyszercsoportokra vonatkozó adatokat illetően. Olyan kapcsolat természetesen volt, hogy betegek kihagyták a tabletta bevételét, ha a gyógyszernek tulajdonítható kellemetlen mellékhatást tapasztaltak, de ez a cikk szerzőinek véleménye szerint nem volt túlságosan gyakori.

A szerkesztőség felkérésére David Blackburn kanadai professzor kommentálta az eredményeket. A szakember úgy látja, hogy a gyógyszerszedés megbízhatósága nagyrészt attól függ, hogyan kapja kézbe a beteg a receptet, milyen mértékben hangsúlyozza orvosa az időben történő gyógyszerbevétel jelentőségét a betegség megelőzése, illetve romlásának fokozódása szempontjából. Mind az orvosnak, mind a betegnek tudnia kell, milyen fontos a pontos gyógyszerbevétel, a terápiahűség.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag