+11° - +28°
Nincs front

Orvosi szemmel: a vesemedence-gyulladás

Akinek már volt vesemedence-gyulladása, ismeri az ezzel járó kínokat. Cikkünkből kiderül, milyen fajtái vannak, mi okozza, és milyen kezelési lehetőségek állnak az orvosok rendelkezésére.

A vizeleti készülék szerepe az, hogy kiürítse a szervezetben feleslegessé vált vizet, és a benne oldható anyagokat. E feladatnak döntően a vizeleti szervek lényeges eleme a vese felel meg.
A vese bab alakú páros szerv, amely a hátsó falon a gerinc két oldalán helyezkedik el, a hashártya mögött, az utolsó hát és a két felső ágyékcsigolya magasságában. Egy-egy vese tömege 130-140 g. A vizeleti szervek többi része a vizeletelvezető működéseket szolgálja (vesemedence, húgyvezeték), egyben azonban átmeneti vizelettárolásra is szükség van, erre a szerepre a húgyhólyag van kijelölve.


A vesemedence lapos, háromszögletű, legyezőszerűen elágazó izmos falú tömlő. Keskenyedő része kilép az ún. vesekapun és ívben lefelé fordul és éles határ nélkül megy át a húgyvezetékbe. A húgyvezeték (uréter) kb. 30 cm hosszú és 5 mm vastag, nyálkahártyával bélelt izmos falú cső, amely a vesemedencét a hólyaggal köti össze. A visszatérő húgyúti fertőzések, de leginkább a vesemedence-gyulladás a végstádiumúveseelégtelenségkialakulásában bír nagy jelentőséggel. Ezért nagy gondot kell fordítani a megelőzésre, és ha mégis létrejön a megbetegedés annak kezelésére.

A vesemedence-gyulladás lehet nem komplikált, ebben az esetben elfolyási akadály nem mutatható ki, míg a komplikált vesemedence-gyulladás valamilyen elfolyási akadály miatt alakul ki.

Nem komplikált heveny vesemedence-gyulladás

Vesekő teszt

Egy új eszköz segítségével pontosan előre jelezhető, hogy egy korábban vesekőtől szenvedő emberben később ki fog-e újulni a betegség...olvasson tovább!

A vesemedence-gyulladás (pielonefritisz) a felső húgyúti infekciók csoportjába tartozó megbetegedés. Egészséges húgyutak esetén afertőzésnem juthat a vesékig, mert a fertőző elemeket kimossa a vizelet, és a húgyvezeték a húgyhólyag határán egyébként is zárva van, ami megakadályozza a vizelet visszafolyását. Normál esetben a húgyutakban a vizelet felülről lefelé, a vese felől a húgyvezetéken keresztül a húgyhólyag irányába áramlik, majd a húgycsövön keresztül ürül. Minden olyan állapot, ami ezt az áramlást megzavarja, növeli a fertőzés kockázatát.

A pielonefritisz tehát a vese és a felső húgyutak gyulladása, melyet leggyakrabban a hólyagból felkerülő, fertőző baktériumok váltanak ki. A hólyaggyulladás többnyire fiatal, 18-40 év közötti nőkben fordul elő gyakrabban, ezért a heveny vesemedence-gyulladás is nőknél gyakoribb, de mindkét nemben bármely életkorban előfordulhat. Egyéb hajlamosító tényezők a terhesség, a cukorbetegség vagy a legyengült immunrendszer.

A vesemedence-gyulladást leggyakrabban a bélben előforduló kórokozók, mint például az Escherichia coli, Klebsiella és az Enterobacter okozzák, de a szexuális úton terjedő Chlamidia-infekcióknak is egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak. Az említett kórokozók a végbélből, illetve a hüvelyből jutnak be a húgycsőbe. A rövid húgycsövön át nőknél könnyebben feljutnak a hólyagba.

A gyulladást okozó baktériumok nemcsak a hólyag felől juthatnak be a vesékbe, hanem a szervezetben lejátszódó fertőzésekből, vagy fertőző gócokból (mandula- és torokgyulladás, melléküreg-gyulladás, epehólyag-gyulladás, petefészek-gyulladás stb.) a véráram útján is célba érhetnek, ugyancsak akut felső húgyúti gyulladásokat okozva. Néha csak a kiváltó betegségre, illetve általánosan a gyulladásra jellemző panaszok (láz, elesettség, gyengeség, étvágytalanság) állnak fenn, és így a vesék megbetegedése akár rejtve is maradhat.

Komplikált vesemedence-gyulladás

A komplikált vesemedence-gyulladás urológiai vizsgálat után is kialakulhat


A komplikált vesemedence-gyulladás urológiai vizsgálat után is kialakulhat

A húgyutakban levő vizelet szabad elfolyását akadályozó eltérés miatt, illetve urológiai vizsgálat (katéterezés, hólyagtükrözés) után alakulhat ki. Az elfolyási akadály miatt a vizelet nem tud elfolyni, pang a vizeletlevezető rendszerben, a kórokozók így szaporodásnak indulnak és létrejön a fertőzés okozta gyulladás. Ezt a formát is elsősorban bélbaktériumok okozzák. Ez a forma viszont elsősorban a férfiakat sújtja. Előfordulása 50 év felett gyakoribb, amikor a prosztata-megnagyobbodás kialakul. Az állandó katétert viselő betegeknél a tünetmentes baktériumürítés is előfordulhat.

A komplikált pielonefritisz klinikai megjelenése a tünetek teljes hiányától a súlyos szepszisig terjedhet. Férfiaknál ráterjedhet a fertőzés a prosztatára is, ahol azután a baktérium megtelepszik, és meglehetősen nehezen irtható ki. Ha nem sikerül a kórokozókat eltávolítani, vagy a húgyutakban valamilyen eltérés van, mint például a húgyutak elzáródása, sokáig fennmaradó nagy vesekövek, vagy leggyakrabban, a fiatal gyermekeknél észlelt, a hólyagból a húgyvezeték irányába történő vizelet-visszafolyás, kialakulhat krónikus pielonefritisz, amely súlyos vesekárosodáshoz vezethet.

Tünetek

Attól függetlenül, hogy nem komplikált vagy komplikát fertőzésről van szó, a vesemedence-gyulladás tünetei hirtelen kezdődnek, hidegrázás, magaslázészlelhető, egyik vagy mindkét oldali deréktáji fájdalom, hányinger és hányás jelentkezik. Jellemző a gyakori vizelési inger és a csípő vizelet. Egyik vagy mindkét vese megnagyobbodhat és érzékeny lehet, a deréktájon a megfelelő oldalon szintén érzékenység tapasztalható. Néha a hasizmok erősen megfeszülnek. Egyesek fájdalmas rohamokat élhetnek meg, amit a húgyvezeték görcse okozhat.

Diagnózis

A betegség jellegzetes tünetei láttán a diagnózis már majdnem egyértelműen kimondható. A betegség meghatározása azonban elsősorban a vizelet vizsgálatán alapul, melyhez megfelelően nyert vizelet szükséges. Vizsgálatra mindig a középsugár vizeletet kell leadni. A vizeletminta mikroszkópos vizsgálata során pielonefritisz esetén a vizeletben gennyet (fehérvérsejteket) lehet találni. Bakteriológiai tenyésztéssel pedig maga a kórokozó baktérium is azonosítható. Ez azért is fontos, mert a kórokozó baktérium antibiotikum-érzékenysége is meghatározható, meg lehet mondani ez alapján, hogy melyik antibiotikummal lehet sikeresen kezelni a gyulladást.

A gyulladás eredetének tisztázására alkalmazható az úgynevezett hárompohár-próba, melynek lényege, hogy a beteg a vizeletét három pohárba üríti. Ha a genny az első pohárban van jelen, a gyulladás a húgycsőben (urethra) van. A második pohárból kimutatható genny hólyag-eredetre utal. Vesegyulladás esetén mindhárom pohárból azonos mértékben mutatható ki a genny.

A vérkép is súlyos fertőzést jelez, megnő a vérsejtsüllyedés mértéke és a fehérvérsejtek száma. Ultrahang- és röntgenvizsgálatokkal vesekövek, szerkezeti eltérések vagy más vizeletelfolyást akadályozó tényező mutatható ki. A képalkotó eljárásoknak (pl. kontrasztanyagos röntgenvizsgálat) inkább idült vesemedence-gyulladás esetén van jelentősége.

Kezelés

A tünetekkel járó nem komplikált vesemedence-gyulladásban a megfelelő antibiotikum-kezelés mellett teljes gyógyulás várható. Ha egyéb, a vizeletelvezetést akadályozó eltérés is jelen van, teljes gyógyulás akkor remélhető, ha az egyéb rendellenességet megszüntetik.

A megfelelő antibiotikumos kezelés és pihenés hatékony kombináció

A megfelelő antibiotikumos kezelés és pihenés hatékony kombinációAz akut pielonefritiszt lehet otthon kezelni, ha a tünetek enyhék és a beteg együttműködése, valamint otthoni körülményei jók. A vizeletből kitenyésztett baktérium antibiotikum-érzékenysége alapján, általában 10-14 napig kell a gyógyszert szedni, ágynyugalom és bő folyadékfogyasztás mellett. Időnyerés végett a tapasztalatok alapján a bakteriológiai tenyésztés megérkeztéig leggyakrabban a bélbaktériumokra is ható béta-laktám vegyületek (széles spektrumú penicillinek, kefalosporinok), fluorokinolonokat (ciprofloxacin, ofloxacin, norfloxacin) alkalmazhatók. Az antibiotikum-kezelés hatékonyságát baktériumtenyésztésekkel ellenőrizni kell.

A kezelést túl korán abbahagyni nem szabad, mert a baktériumok nem teljes körű elpusztítása fokozza a baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességét (rezisztencia), és a betegség könnyen idültté válhat. Súlyosabb esetekben a kórházi kezelés nem kerülhető el, ahol az antibiotikum kezelés mellett infúziók alkalmazására is lehetőség van a lázzal elvesztett folyadék optimális pótlása céljából. Minden súlyos fertőzés esetén keresni kell valamilyen vizeletelfolyást akadályozó elváltozást is.

Ezen rendszabályok betartása mellett az akut pielonefritiszek legnagyobb része meggyógyul. A gyógykezelés eredményességét az antibiotikum szedésének abbahagyása után 2-4 nap szünettel a vizelet ismételt bakteriológiai vizsgálatával ellenőrizni kell.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag