Hol tároltassunk őssejtet?

Mi az, amiről tudnia kell a családoknak az őssejttárolással,valamint a privát és közösségi őssejtbankokkal kapcsolatban?

Az éppen babát váró párok előbb-utóbb szembesülnek a kérdéssel: eltárolják-e gyermekük őssejtjeit? A döntés nem egyszerű, hiszen vannak, akik pártolják és vannak olyanok is, akik számára nem egyértelmű a válasz. A sok ellentmondásos álláspont mellett nézzük végig a tényeket és próbáljunk meg eligazodni ebben a kérdéskörben körültekintően és hitelesen, hogy gyermekünk, családunk számára a lehető legjobb döntést hozhassuk meg!
A világon eddig több mint 26.000 köldökzsinórvér-őssejt transzplantációt végeztek. A köldökzsinórvérben található vérképző őssejtek képesek újraépíteni immun- és vérképző rendszerünket. Ma az őssejteket több, mint 70 elsősorban vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegség - mint például leukémiák, limfómák, bizonyos vérszegénységek, egyes immunhiányos betegségek, hemoglobinképzés problémák - kezelésében használják.
Az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe az őssejt alapú regeneratív orvoslás. Napjainkban folyamatosan bővül az őssejt terápián alapuló kezelési lehetőségek köre: az EBMT (Európai Vérképző Őssejt Transzplantációs Társaság) 2009-es adatai szerint az elvégzett transzplantációk kétharmada saját azaz autológ, egyharmada pedig allogén transzplantáció volt.
Jelenleg a köldökzsinórból kétféle típusú őssejtet nyernek ki: vérképző (hemopoetikus ) őssejteket, melyek a köldzsinórvérben találhatóak és szöveti eredetű, mesenchymális őssejteket, melyek a köldökzsinór szövetben találhatóak.
  • A vérképző őssejtek vérsejtekké fejlődhetnek, és ezeket vérképzőszervi megbetegedések kezelésére használják. A transzplantáció autológ és allogén módon is történhet. Óriási előrelépés, hogy jelenleg több mint 60 klinikai vizsgálat folyik világszerte, melyeket köldökzsinórvér őssejtekkel végeznek számos olyan betegségben, amelyek "nem vérképző" szervi eredetűek.

    A legtöbb klinikai vizsgálat az őssejtek ideggyógyászati felhasználásával foglalkozik, főként olyan betegségeket céloznak meg, melyek kezelésére jelenleg kevéssé vagy egyáltalán nincs mód. Ilyen például az újszülöttkori agykárosodás, más néven Little kór vagy cerebral palsy (agyi bénulás) és a hypoxiás- ischaemiás encephalopathia (HIE).
  • A mesenchymális őssejtek nagy számban találhatóak a köldökzsinór-szövetben, a Wharton-kocsonyában (és kisebb mennyiségben a köldökzsinórvérben is előfordul). "Rohamosan növekszik azon klinikai vizsgálatok száma, mely bizonyítja a mesenchymális őssejt (MSC) biztonságos és hatékony felhasználhatóságát számos betegség kezelésében. Az autológ mesenchymális őssejt felhasználás kapcsán is ígéretes eredmények születtek például a gerincvelő sérülés, a multiplex sclerosis, a retina- és látóideg károsodás és az ALS (amyothropias lateral sclerosis) kezelésében is"- mondta Borsiczky Vanda, a CryoSave ügyvezető igazgatója.
A cég képviselője szerint a köldökzsinórvér- őssejtek megőrzésének fontossága ma már tényként kezelhető. Ez olyannyira így van, hogy a gyermekgyógyászatban 1999 óta exponenciálisan növekszik a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználása. A Nemzeti Csontvelő Donor Program nyilvántartása szerint 2011-ben már a gyermekek körében (18 éves kor alatt) végzett átültetések felénél köldökzsinórvérből származó őssejteket használtak.
Mi az, amiről tudnia kell a családoknak az őssejttárolással kapcsolatban?

Mi az, amiről tudnia kell a családoknak az őssejttárolással kapcsolatban?

Mit tudnak az őssejtbankok?

Vannak, olyan országok ahol a közösségi bankokat részesítik előnyben és vannak olyan országok ahol a magán őssejtbankokat használják inkább. De vannak országok, köztük Magyarországon is, ahol nincsenek közösségi bankok, így a szülők számára elérhető egyetlen lehetőség a gyermekük őssejtjeinek megőrzésére a privát őssejtbankok.
A közösségi őssejtbankokban kizárólag köldökzsinórvérből származó őssejteket tárolnak és kizárólag allogén célú felhasználásra. A minták csak nemzetközi nyilvántartásokon keresztül érhetők el. Az állami őssejtbankban tárolt minta esetén a család lemond gyermeke őssejtjéről és szükség esetén sem tudja már a gyermek a saját őssejtjeit visszakapni.
A privát őssejtbankok lehetőséget teremtenek a páciens saját őssejtjeinek megőrzésére. Fő feladatuk az, hogy autológ és irányított allogén őssejtterápia esetére nyújtsanak őssejt megőrzést, a minta tulajdonosa és esetleg a többi családtag számára.
A privát őssejtbankokban a köldökzsinórvér-őssejtek mellett, köldökzsinórszövet, a mesenchymális őssejtek kiváló forrásának a megőrzésére is lehetőség nyílik. Fontos tudni, hogy mesenchymális őssejtek segítségével a transzplantációk során minimalizálható a beültetést követő kilökődés és a graft-versus-host ( az átültetett sejtek a beteg saját sejtjeit tekintik "idegennek" és támadják azokat) betegség kockázata.

Őssejtbankok PRO és KONTRA

Családi/privát őssejtbankok Közösségi őssejtbankok
A köldökzsinóvér és a köldökzsinór (nem minden esetben) gyűjtését, tesztelését (bevizsgálását) és cryoprezervációját végzik egy meghatározott díj fejében. Anonim donoroktól származó köldökzsinórvér gyűjtését, tesztelését (bevizsgálását), és annak cryoprezervációját végzi jövőbeli allogén transzplantációkhoz.
Az itt tárolt minták felhasználhatók saját (autológ) és családon belüli (allogén) esetben is Az itt tárolt minták csak allogén transzplantációban használhatók fel. Igénybevételével lemond a család a saját felhasználás lehetőségéről, szükség esetén sem kapja vissza a gyermek mintáját a család.
Bizonyítottan kisebb a graft vs. host reakció kockázata. A nem családi minta esetében magasabb a graft vs. host kockázata.
Az eltárolt minták azonnal hozzáférhetők, az őssejtbank bármikor, bárhol a prezentálja a mintát transzplantációra. A megfelelő minta megtalálása nehéz, a közösségi banknak nagyon nagyszámú mintával kell rendelkeznie, hogy megfelelő HLA egyezés álljon fent a donor és a beteg között.
25 éves viszonylatban a család a köldökzsinórvér tárolásért 320-390 ezer forintot fizet. A szolgáltatás ingyenes, a család a levételért nem fizet, és nem is kap pénzt.
A privát bankok stabil anyagi háttérrel rendelkeznek, aktív szerepet vállalnak a kutatásban és fejlesztésben. A közösségi bankok az állami támogatásból, illetve az értékesített mintákból tartják fenn működésüket. A közösségi bankok 20-30 ezer euróért tudnak értékesíteni egy-egy mintát. Az OEP által finanszírozott transzplantációs keret évente kb. 300 eset.
Ahogy jól látszik, a közösségi és privát őssejtbankok eltérő és egymást kiegészítő szerepet töltenek be. A CryoSave támogatja Magyarországon egy közösségi bank létrejöttét, Olaszországban a cég már üzemeltet privát bankja mellett közösségi őssejtbankot is.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag