Forradalmi felfedezés: bőrsejtek termelnek vért

Nyolc nap. Ennyi ideig tart bőrsejteket átprogramozni vörösvérsejt termelésre. A svédországi Lund Egyetem kutatói és kollégáik a barcelonai Regeneratív Gyógyászati Központban sikeresen azonosították azt a négy genetikai kulcsot, amelyekkel be lehet lépni a bőrsejtek genetikai kódjába, és átprogramozhatók, hogy kezdjenek vörösvérsejteket termelni.

"Ezt a kísérletet egereken végeztük el, de az előzetes eredmények azt jelzik, hogy lehetséges az emberi bőrsejtek átprogramozása is a vörös vérsejtek előállítására. Az egyik lehetséges alkalmazása ennek a technikának az, hogy személyre szabott vörösvértesteket állítsunk elő vérátömlesztéshez, de ez még távol áll a klinikai valóságtól" - mondta Johan Flygare a kutatócsoport vezetője.
Minden egyednek megvan a saját genetikai kódja, amely egy teljes használati utasítást leírja, hogy az összes szerv összes sejtje hogyan képződjön. Ez a használati utasítás van eltárolva egy specifikus DNS-szekvencia formájában a sejtmagban. Minden emberi sejtben - agy, izom, zsír, csont és bőr sejtek esetében is - pontosan ugyanaz a kód. Ami megkülönbözteti a sejteket, az az, hogy a sejt a kód melyik fejezetét képes olvasni. A kutatócsoport a Lund Egyetemen azt akarta kideríteni, hogy a sejtek hogyan nyitják meg azt a fejezetet, amely útmutatást ad a vörösvérsejtek termeléséhez. A hámsejtekhez, amelyekből a kutatás kiindult, megvolt az utasításkészlet, de azt nem tudták, hogy a vörösvérsejtek fejezetéhez hogyan férhetnek hozzá.
A bőrsejtek által termelt vörösvérsejtek sokat segíthetnek a gyógyászatban

A bőrsejtek által termelt vörösvérsejtek sokat segíthetnek a gyógyászatban


Egy retrovírus segítségével több mint 60 gén különböző kombinációit illesztették be a bőrsejtek genomjába, míg a próbálkozásaik eredményeként a bőr sejtek egy nap aztán nekiláttak vörösvérsejteket előállítani. Az erről szóló tanulmány a Cell Reports tudományos folyóiratban jelent meg.

Az elvesztett vér pótlására mindig szükség volt. Lansteiner azt is felismerte, hogy egyáltalán nem mindegy, ki kinek a vérét kapja. Egy összecsapzódásnak nevezett jelenség alapján szétosztotta az embereket a klasszikus négy vércsoportba... Részletek!

"Ez az első alkalom, hogy bárkinek valaha is sikerült az bőrsejteket a vörösvérsejtek termelésére késztetni, ami hihetetlenül izgalmas" - mondta Sandra Capellera, a tanulmány egyik szerzője.
A tanulmányból kiderül, hogy ki a 20 ezer gén közül csak négyre van szükség a bőrsejtek átprogramozásához, hogy előállítsák a vörösvérsejteket. De mind a négyre szükség van annak érdekében, hogy működjön a folyamat.
A felfedezés több aspektusból is jelentős. Részben biológiai szempontból - mert érthetővé válik, hogy milyen genetikai utasításokra indul meg a vörösvérsejt termelése -, részben pedig terápiás szempontból is, mivel ez lehetőséget teremt, hogy a páciens saját sejtjei állítsanak elő számára vérsejteket. Jelenleg kevés a véradó, s például a krónikus vérszegénységgel küzdő betegek számára is nagy előrelépést jelenthet egy ilyen technológia klinikai alkalmazása.
Johan Flygare kifejtette: "Az öregedő népesség egyre több vértranszfúziót kíván a jövőben. Ehhez a vér egyre gyakrabban érkezik más országból, ha ritka vércsoportról van szó. Ez azt jelenti, hogy nem mindig áll rendelkezésre megfelelő vér."
A vörösvérsejtek a leggyakoribb sejtek az emberi szervezetben, és azért van szükség rájuk, hogy szállítsák az oxigént és a szén-dioxidot. Világszerte emberek milliói szenved vérszegénységben, ami egy olyan állapot, amelyben a páciensnek nincs kellő mennyiségű vörösvérsejtje. A krónikus vérszegénység a leginkább problémás betegség. Ennek kezeléséhez rendszeres vérátömlesztésre van szükség különböző donoroktól. De egy idő után előfordulhat, hogy a beteg allergiás lesz egy adott donor vérére. Ezt a problémát teljesen kiküszöbölheti, ha a szervezet saját sejtjei termelik meg a szükséges vért a transzfúzióhoz. Ez komoly enyhülést hozhatna az érintetteknek ebben a betegcsoportban. Azonban további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, az így előállított vér megfelelően teljesít-e az élő szervezetben.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag