Brutális a vörösvérsejt születése

HáziPatika

Kutatók azonosították a vörösvérsejtek kialakulása mögött meghúzódó mechanizmust. A vérrendellenességek és a rákos megbetegedések új kezelési módszerei jöhetnek.

A test minden sejtje, legyen bőr-, izom- vagy akár agysejt olyan generikus sejtként kezdi meg működését, amely aztán egy specializációs folyamat révén vesz fel egyedi jellegzetességeket. Sehol sem nehezebb ez a folyamat, mint a vörösvérsejteknél. Annak érdekében ugyanis, hogy a lehető legtöbb hely maradjon az oxigént hordozó fehérje, a hemoglobin számára, a kiinduló vörösvérsejten belül a mag, a mitokondriumok, a riboszómák és így tovább mind megszűnnek. A hemoglobint hordozó vörösvérsejtek elengedhetetlenek a szervezet számára, hiszen ezek viszik el az összes szövetbe a sejtek normális működéséhez elengedhetetlen oxigént.

vörösvérsejtek
A vörösvérsejteknek specializálódniuk kell, hogy oxigént tudjanak szállítani 

De hogyan kezdődik a sejtek átalakulása? A folyamatot több mint 20 évig tanulmányozta Daniel Finley, a Harvard orvosi karának biológiaprofesszora. A Bostoni Gyermekkórház Mark Fleming patológiaprofesszor vezette kutatóival együtt végül Finley és munkatársai meghatározták a vörösvérsejt-specializáció mögötti mechanizmust, és kiderült, hogy egy már 1995-ben felfedezett enzim irányítja. A Science folyóiratban ismertetett megállapításaik új vérképzőszervi és rákos megbetegedéseket célzó kezelési módszerek kifejlesztéséhez vezethetnek.

"Az erősen specializált sejtek nagyon fontosak olyan folyamatokhoz, mint az oxigénszállítás a szövetekhez, a látás vagy a reprodukció, illetve a bőr kialakulása. Ha pontosan megértjük, hogyan történik, jobb betekintést nyerünk az élő dolgok néhány legfontosabb jellemzőjébe" - mondta Finley. "


A sejtek specializálódása során a generikus, éretlen sejtek nemkívánatos részei elvesznek. A kutatók azonosították a mechanizmust, amely felügyeli, hogy mely részek semmisüljenek meg, és mely részek maradjanak épen, mielőtt az éretlen vörösvérsejt teljes értékűvé válik.

Finley szerint a folyamatot az UBE2O nevű enzim irányítja, amely a pusztulásra ítélt sejtrészeket egy ubiquitin nevű kis fehérjével jelöl meg. Ez a címkézés lehetővé teszi a proteaszóma (egy igen bonyolult fehérjelebontó komplexum) számára, hogy felismerje a megsemmisítésre szánt sejteket. Az úgynevezett ubiquitin-proteaszóma rendszer (UPS) folyamatosan gondoskodik a szervezetben a felesleges fehérjék eltávolításáról.

A vérsejtek tanulmányozása során Fleming azonosított egy mutáns egeret, amelyből hiányzott az UBE2O enzim. Fleming tudta, hogy Finleyt érdekli az enzim és lehetséges szerepe a sejtek specializációjában. A kutatók megfigyelték, hogy az enzim nélküli egerek anémiásak voltak, ami  a hemoglobin alacsony szintjét jelenti a vérükben. A megfigyelés alátámasztotta, hogy az UBE2O szerepet játszhat a vörösvértestek fejlődésében.

A XIX. században még "vészesnek" leírt vérszegénység (anémia) a B12-vitamin felfedezésével mára már a legjobban gyógyítható hematológiai betegséggé szelídült. "Vészesnek" azért nevezték el, mert a vérsejtek megfogyatkozása drámai volt, a vörösvérsejtek száma akár a normális egytizede alá is süllyedhetett. Miután felfedezték, hogy a betegség lényegében B12-vitaminhiányra, illetve felszívódási zavarra vezethető vissza, a betegséget ma már nem mondhatjuk "vészesnek". Részletek!

A fehérjeelemzésre támaszkodó vizsgálatok sorozatával a kutatók megerősítették az enzim szerepét. Eredményeik szerint azok a vörösvérsejtek, amelyekből hiányzott az UBE2O, fehérjék százait tartották meg, és nem specializálódtak. A kutatók azt is kimutatták, hogy amikor az éretlen vörösvérsejtekből izolálták és más sejttípusokban tesztelték, az UBE2O még mindig a megfelelő fehérjéket jelölte meg a pusztulás érdekében, ami arra utal, hogy az enzim a vörösvérsejt-specializáció elsődleges szabályozója.

Arra még választ kell kapniuk, hogy a vörösvérsejtekben talált mechanizmus más sejtek specializációját is kontrollálja-e. Finley szerint valószínűleg ez a helyzet. Mivel az enzim fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek kialakulásában, a kutatók remélik, hogy munkájuk bizonyos vérrendellenességek és a vérrák kezelését is elősegítik.

Forrás: sciencedaily.com

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag