Betegségek, melyekről mi (is) tehetünk

Cukorbetegség, magas vérnyomás, koleszterinszint-emelkedés, következményes stroke, vesekárosodás, szívelégtelenség, egyes daganatos megbetegedések, depresszió - betegségek, amelyeket életmódunkkal befolyásolhatunk.

Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság frissen megválasztott elnöke az egyre nyilvánvalóbb összefüggésekről beszélt.

Közel harminc éve kutatják az összefüggéseket

Az életmódorvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legfiatalabb ága. Az életmód gyógyító hatását vizsgáló első klinikai tanulmányok az 1980-as évek végén indultak, kiértékelésük az 1990-es évek közepén történt meg. A kezdeti pozitív eredmények újabb és újabb tanulmányok indítását segítették elő. Az eredmények a 2000-es évek első évtizedére váltak olyan meggyőzővé, hogy minden kétséget kizáróan kijelenthetővé vált: az életmód-tényezőknek - mint a dohányzás elhagyása, a mozgás, a táplálkozás, a mentális egészség - a gyógyszerekkel összemérhető gyógyító hatásuk van számos, életmóddal összefüggő betegségben. Így a magas vérnyomásban, a cukorbetegségben, az érelmeszesedésben, a depresszióban és egyes rosszindulatú daganatoknál.

Mindennap érkezik megerősítés

"Jómagam a mozgás gyógyító hatásával 1998-ban kezdtem foglalkozni PhD-tanulmányaim és kutatásaim keretében. Kísérleteinkben a futás hatását vizsgáltuk akut szívinfarktus túlélésére. Az életmód orvoslás - lifestlye medicine - klinikai gyakorlatával 2011-ben találkoztam először. Azóta dolgozom azon, hogy az életmód orvoslást mint orvostudományi ágat Magyarországon meghonosítsuk, a betegségek gyógyításának mindennapi eszköztárába beillesszük" - mondja dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) újonnan megválasztott elnöke.

A páciensnek is aktív szereplőjévé kell válni a gyógyulás folyamatában
A páciensnek is aktív szereplővé kell válni a gyógyulás folyamatában

"Munkánkban nagy segítséget adnak a mindennapi gyakorlati eredmények, a páciensek pozitív visszajelzései, a gyógyulásuk megtapasztalása, és mindemellett természetesen az orvostudományban az utóbbi időben lezajló változás. A WHO európai uniós munkacsoportja 2015 év végén jelentette meg a Fizikai aktivitás 2016-2025 stratégiáját, amivel az egyik legmagasabb nemzetközi szakmai szinten is ismertté, elismertté váltak a tények:

  • 10 %-os fizikai aktivitásnövelés a teljes lakosság szintjén
  • 25 %-os relatív csökkenést eredményezhet a szív-érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok, a cukorbetegség és a krónikus légúti megbetegedések okozta korai halálozás kockázatában,
  • 25 %-os relatív csökkenést a magasvérnyomás-betegség előfordulásában, és
  • megállíthatja a cukorbetegség és azelhízásterjedését."

Babai doktortól tudható, hogy az elmúlt egy-két évben a mozgásterápia és a táplálkozásterápia bekerült minden nagyobb hazai és nemzetközi szakmai szervezet terápiás protokolljába, mint a fentebb sorolt betegségek kezelésének alapjai.
Természetesen az ismeretek bővülésével, az ajánlások alakulásával párhuzamosan a mindennapi szakma is egyre nyitottabb az életmódorvoslás gyógyító eszközeinek használatára.

Legyünk aktívak, informálódjunk, és ne féljünk kérdezni - egészségünk nemcsak orvosunkon, hanem rajtunk is múlik. Korábbi cikkünkben azt vettük sorra, hogy mi mindent tehetünk betegként a gyógyulásunk érdekében.

Kétszereplős történet

"A gyógyítás mindig két szereplőt feltételezett az ókorban ugyanúgy, mint napjainkban: a pácienst és a gyógyítót. A bizonyítékok ismeretében az eredményes gyógyuláshoz a páciensnek is aktív szereplővé kell válnia a gyógyulás folyamatában - a gyógyító számára a gyógyszerek felírásánál ez kevesebb, az életmódorvoslásnál azonban jelentős energiabefektetést igényel. Az életmódorvoslás első lépése a páciens megnyerése annak tudatosítása, hogy a gyógyító csak az utat tudja megmutatni, az úton végigmenni a páciensnek kell ennek minden akadályával, nehézségével, örömével és eredményével" - hangsúlyozza dr. Babai László, az ÉMOT elnöke.

Éppen a komplex kezelés miatt van, hogy az életmódorvoslás része a táplálkozásterápia és a mozgásterápia mellett a mentális terápia is.

A szakmát nem meggyőzni, hanem bevonni kell!

Szerencsére az életmódorvoslás eredményeit olyan erős bizonyítékok támasztják alá, hogy az orvosszakmát már önmagukban ezek a tények is meggyőzik. Az  ÉMOT feladata ezen bizonyítékok bemutatása, átadása a napi gyakorló orvosoknak, az oktatás előmozdítása. Annak átültetése a mindennapi gyakorlatba (az oktatás segítségével), hogy a gyógyító szakemberek fel tudják mérni, mely esetekben használható az életmódorvoslás, hol milyen hatások várhatóak tőle, és mely eszközét melyik szakemberek tudják eredményesen alkalmazni.

"A következő években mindezeken túl szeretnénk megteremteni az életmódorvoslás szakmai működési környezetét szakmai protokollok kidolgozásával, modellprogrammal, szakemberek oktatásával. Ebben a folyamatban természetesen együttműködésre törekszünk a társszakmák szakmai társaságaival, egészségügyi egyetemekkel, főiskolákkal, oktatási műhelyekkel is" - hangsúlyozza Babai doktor.


A betegnek és a társadalomnak is megéri váltani

Az egyénnek és a társadalomnak egyaránt megéri beépítenie a gyógyulás, a megelőzés folyamatába az életmódorvoslást. Akár anyagi értelemben is. Ma a magyar lakosságból közel 1,6 millióan cukorbetegek vagy vannak cukorbetegséget megelőző állapotban, 3 millióan magas vérnyomásosak, a koleszterinszint-emelkedés pedig minden második felnőttet érinti, ami jelentős fizikai, pszichés és anyagi terheket is jelent. Az egészséges életév-veszteségek 11 %-át pedig az iszkémiás szívbetegségek okozzák. Vagyis megfelelő életmóddal a terhek csökkenthetőek lennének, az idő előtti halálozásnak pedig több mint fele megelőzhető lenne!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag