+15° - +33°
Nincs front

Egy vírus, amely Alzheimer-kórhoz vezethet

HáziPatika

Az 1980-as években több tanulmány is furcsa kapcsolatot fedezett fel a herpes simplex vírus és az Alzheimer-kór megjelenése között. Ez azt sugallta, hogy a neurodegeneratív betegségnek vírusos eredete lehet. Vajon mennyi igaz ebből?

Egy új tanulmány egy olyan mechanizmust mutat be, amelyben a herpeszvírus részecskéi a biológiai folyadékokban található fehérjékkel lépnek kapcsolatba, és még fertőzőbbek lesznek. Közben pedig az olyan plakkok kialakulását is felgyorsítják, amelyeket gyakran hoznak összefüggésbe egyes neurodegeneratív betegségekkel, például az Alzheimerrel is.

A 2018-as becslések szerint Magyarországon százezres nagyságrendű az Alzheimer-kórban szenvedők száma, és a társadalom elöregedése miatt további növekedéssel kell számolni. 60 éves kor felett ugyanis megduplázódik a betegség kialakulásának kockázata. Világszerte körülbelül 50 millióra becsülik a betegek számát, 30 éven belül azonban akár a kétszeresére is nőhet az Alzheimeresek aránya.

Számos olyan gyógyszer bukott meg a klinikai teszteken, amelyeket kifejezetten az amyloid plakkok, vagyis lerakódások kialakulásának megakadályozására fejlesztettek ki. Ezen készítmények célja az Alzheimer-kór esélyének csökkentése lett volna. Éppen ezért néhány kutató úgy döntött, hogy újra vizsgálni kezdi a vírusos eredet hipotézisét. Arra próbáltak rájönni, hogy milyen mechanizmus tehet képessé egy vírust arra, hogy neurodegeneratív - vagyis az emberi agy idegsejtjeit érintő - betegséget eredményezzen.

Alzheimer-kór, neurodegeneratív betegségek, herpesz, vírus,
A vírus fontos szerepet játszhat az Alzheimer kialakulásában. Fotó: 123rf

Hogy lehet a herpeszből Alzheimer?

Az új kutatás azokat a módokat vizsgálta, amelyekkel a vírusok és a fehérjék kölcsönhatásba léphetnek egymással. Most először sikerült demonstrálni is, hogy bizonyos vírusok képesek lehetnek elősegíteni azAlzheimer-kórkialakulását. A tanulmány leírja, hogyan tudnak a vírusok különféle fehérjerétegekkel bevonódni attól függően, hogy milyen fajta biológiai folyadékba kerülnek.

"Képzeljünk el egy teniszlabdát, ami egy tál tejjel leöntött gabonapehelybe esik. A labdát azonnal ragacsos darabkák vonják be, amelyek akkor is rajta maradnak, ha kivesszük a tálból. Ugyanez történik akkor, amikor a vírus kapcsolatba kerül a vérrel vagy a tüdőfolyadékokkal, amelyek fehérjék ezreit tartalmazzák. Sokfehérjeazonnal a vírus felszínére tapad és létrehozza az úgynevezett fehérjekoronát" - magyarázta Kariem Ezzat, a tanulmány vezető szerzője.

Az egyik kutatók által tanulmányozott vírus az 1-es herpes simplex (HSV-1). Annak ellenére, hogy egyre több közvetett bizonyíték van arra, hogy a HSV-1 összeköthető az amyloid plakkok, illetve az Alzheimer-kór kialakulásával, még nem világos, hogy a vírus pontosan hogyan idézi elő a kórképet.

48 óra kell az első tünetek megjelenéséig

A kutatás feltárta, hogy HSV-1 képes katalizálni az amyloid fehérjéket a fehérjekoronában és elősegíteni a felhalmozódásukat. Lényegében a vírus sejtjei segítenek abban, hogy az amyloid fehérjék nagyobb lerakódásokká álljanak össze. A mechanizmust egereken tesztelték. A herpeszvírussal megfertőzött állatokon már 48 órával később érzékelhetőek voltak az Alzheimer jelei.


A kutatók szerint ez a tanulmány még nem szolgáltat bizonyítékot arra, hogy a herpeszvírus Alzheimert okozhat, de magyarázatot adhat arra, hogy miért talált több tanulmány is kapcsolatot a kettő között. Mivel aherpesznagyon gyakori az emberek között, meglehetősen valószínűtlen, hogy önmagában felelős lehetne az Alzheimer-kór kialakulásáért. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a vírus egyeseknél fontos szerepet játszhat a betegség kialakulásában vagy súlyosbodásában, egyéb. Az ilyen jellegű kutatások pedig új utakat nyitnak a neurodegeneratív betegségek lehetséges kezeléseinek felfedezésében.

Forrás: newatlas.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban szombaton délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag