Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

Ca - Kálcium (vér)

A kalciumkoncentráció függ a csontanyagcserétől, a vesefunkciótól, valamint a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy működésétől. A vizsgálat eredménye csak más vizsgálatokkal együtt értékelhető.

Típus: Vérszérumból készült klinikai kémia.

Normálérték:  Teljes kalcium: 2,2-2,6 mmol/l Ionizált kalcium: 1,0-1,2 mmol/l

Mit mér a vizsgálat?

A vérből elválasztott szérumból meghatározzák a kalciumion koncentrációját. A szervezet kalciumtartalmának túlnyomó többségét a csontok tartalmazzák. A vérben az elem három formában van jelen, plazmafehérjékhez kötve, más ionokhoz kötve (citrát- és foszfát-komplexekben), illetve szabad, ionizált formában. Az ionizált forma felelős az ideg- és az izomszövet ingerlékenységéért. A kalciumion mennyiségét a vérben emeli a mellékpajzsmirigy-hormon (parathormon, PTH) és a vesében aktiválódó D-vitamin. Csökkenti a kalciumszintet a pajzsmirigyben termelődő kalcitonin. Bizonyos gyógyszerek szintén emelik a kalcium-koncentrációt (D-vitamin, egyes vizelethajtók, lítium), míg mások csökkentik (gyomorsavkötők, egyes vizelethajtók). Ha a vér pH-értéke a lúgos tartomány felé tolódik el, úgy az ionnal ún. komplexet létrehozni képes anionok mennyisége nő, így az ionizált forma mennyisége csökken, ami a kalciumhiány tüneteit hozza létre. A vizsgálat bizonyos endokrin-, vese- és csontbetegségek diagnózisában használatos. A leletet kiegészíti a szérum foszfát-koncentráció, az alkalikus foszfatáz enzim aktivitásának mérése, csontröntgen, valamint a csontsűrűség-mérés (osteodensitometria).

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A kalcium-anyagcsere ellenőrzésére, egyes betegségek elkülönítő diagnosztikájához, néhány betegség kizárására.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

Az alacsony kalciumszint gyakran tünetmentes, máskor a következő tünetekkel járhat: izomgörcsök, érzészavar (elsősorban az ajkakban és az ujjakban), izomfájdalom, de depresszió, elbutulás is kialakulhat. Az EKG is mutathat eltéréseket.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A kalcium magas vérszintje gyakran szintén tünetmentes, de székrekedés, émelygés, hányás, izomgyengeség, kóros lesoványodás, gyomorfekély, hasi fájdalom, megnövekedett vizeletmennyiség, hosszabb idő után pedig vesekövesség alakulhat ki. Súlyos esetekben érzelmi labilitás, zavartság, aluszékonyság, kóma léphet fel

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

A szérumszint alacsonyabb lehet a következő betegségekben: hypoparathyreosis (a mellékpajzsmirigy alulműködése), D-vitamin-hiány, veseelégtelenség, akut hasnyálmirigy-gyulladás, malabsorptio (elégtelen tápanyag-felszívódás).

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A szérumszint magasabb lehet a következő betegségekben: hyperparathyreosis (a mellékpajzsmirigy túlműködése), rosszindulatú tumor, tumor csontáttéte, D-vitamin túladagolás, sarcoidosis (ismeretlen eredetű granulómás betegség), myeloma multiplex (csontvelői daganat). Ezek az állapotok orvosi kezelést igényelnek.


Utolsó módosítás: 2018.05.11.


Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag