+7° - +22°
Kettős front

"Nincsenek már alkohol- és kokainfüggők"

Nincsenek már tisztán alkoholfüggők, heroinfüggők, kokainfüggők - véli Daniele Zullino, genfi addiktológus. A függőségek kezelése bonyolult folyamat: fel kell kínálni egy jobb életet a páciensnek. Ha ez nem sikerül, örökké dolgozhatunk a problémán, sosem jutunk ki a zsákutcából.

Daniele Zullino a Genfi Egyetem addiktológia professzora és az egyetemi klinikák addiktológiai szolgálatának vezetője. A 216 tudományos publikációt jegyző svájci kutató-főorvos a Házipatika.com-nak a függőséggel foglalkozó tudományág világtendenciáról nyilatkozott.
HáziPatika.com: Melyek a legfontosabb trendek az addiktológia világában, és milyen folyamatok zajlanak Európában?

Daniele Zullino: Két tendenciát minden bizonnyal megállapíthatunk. A fogyasztásnál távolodunk attól, hogy valaki csak egyetlen szert használjon, egyetlen dologtól váljon függővé. Nincsenek már alkoholfüggők, heroinfüggők, kokainfüggők. Mindez más termékekkel, sőt az internettel keveredik, alig-alig találunk például "tiszta heroinfüggőket". Ezzel párhuzamosan alakul át a kezelés is: már nem az alkoholt vagy a drogokat kutatjuk, hanem a függőséget mint jelenséget. Mindez a neurobiológia legújabb felfedezésein alapszik. Évtizedek óta tudjuk, hogy az agyban mi és hol játszódik le. Ma viszont már ismerjük a molekuláris mechanizmusokat is. Ez a jövőben ahhoz vezethet, hogy majdnem minden függőségre specifikus gyógyszereket fejleszthetünk ki.

HáziPatika.com: Terjed-e a függőség Európában?

D. Z.: Általános tendencia - a Lisszabonban lévő európai kábítószerügyi kutatóközpont adatai szerint -, hogy a heroin használata csökkenőben van. Svájcban is így van ez, de persze regionálisan vannak különbségek. Franciaországban például más a helyzet. Az intravénás droghasználat is visszaszorulóban van Nyugat-Európában. A szintetikus drogok viszont terjednek (Franciaországban inkább, mint Svájcban). Általában az alkoholfogyasztás csökkenőben van, de a skandináv módra, hirtelen nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása (binge-drinking) terjed. Így a probléma nem a májcirrózis, amely az idült alkoholizmus betegsége, hanem az alkoholos kóma, a balesetek, a veszélyes viselkedés, az agresszivitás.

Daniele Zullino professzor

Daniele Zullino professzor


HáziPatika.com: Hogy egy kicsit más területről vett példát említsünk, Magyarországon egyes vélemények szerint a modern antidepresszánsok, a korszerű gyógyszerek megjelenése miatt csökkent az öngyilkosságok száma az elmúlt évtizedekben. Hasonló eredményről lehet-e beszélni a függőség esetében?

D. Z.: Magyarországon régóta nagyon magas volt az öngyilkossági ráta. Az antidepresszánsok alkalmazása tényleg segíthet - ezt svéd kutatások kimutatták. Ugyanakkor a depresszió esetében sokszor van szó arról, hogy nem ismerik fel, és ezért nem kezelik megfelelően. Vagy ha diagnosztizálják, akkor esetleg a páciens nem kezelteti magát. Tehát ha felismerik és helyesen látják el, vagyis a gyógyszereket pszichoterápiával párosítják, akkor viszonylag egyszerű a helyzet. A függőséget nem lehet ilyen pofonegyszerűen kezelni. Ennél komplexebb, bonyolultabb jelenség. Tulajdonképpen egy döntéssorozatról van szó. Először arról kell döntenie valakinek, hogy fogyaszt-e egy adott szert. Ha igen, akkor a következő döntés arról szól, hogy milyen gyakran teszi ezt. Végül a harmadik fázisban, amikor már kialakul a függőség, akkor már nincs szó döntésről. Sőt végül a döntés ellen hat a szer.

HáziPatika.com: Hogyan lehet hatni ezekre a fázisokra?

D. Z.: Bár lehet hatni, de azért nehezebb itt a gyógyszerek kérdése, mert a függőség kialakulásának több fázisát kell figyelembe venni, és a gyógyszerek önmagukban nem elegendők a kezeléshez. A függőség egy automatizmus, egy szokás, egy "hiperszokás", amit nem lehet egyszerűen kikapcsolni, nem lehet elfelejteni. Csak versenyezni, konkurálni lehet vele. Tudnom kell, hogy valami mást kell megtanulnom: új gondolkodásmódot kell elsajátítanom, amíg aztán ez olyan erős nem lesz, hogy konkurálni tudjon a függőség emlékével. Tudnom, kell, hogy létezik alternatíva - ez a pszichoterápia feladata. Ezt természetesen bizonyos szerek segíthetik, amelyek egy másik automatizmust gyorsítanak fel. Ez magyarázza, hogy miért hatékony egy difenilheptán-származék a kezelésben. Ez nemcsak egy helyettesítő anyag - hanem egy új tanrenddel párosul: Mit kell tennem? - vagyis kombinálva hat a pszichoterápiával együtt, megerősítve az újonnan tanultakat.

HáziPatika.com: Mennyire sikeres az efféle terápia?

D. Z.: A legfőbb probléma, hogy mit tekintünk sikernek. Sőt már ott elkezdődnek a nehézségek, hogy mit tekintünk problémának! Aki függővé vált, az ugyanis nem tekinti feltétlenül problémának ezt. Ám az agresszív cselekedetek miatt például a környezet reakciója természetesen más lehet. Általában akkor probléma a függőség, ha megnehezíti vagy megakadályozza bizonyos életcélok elérését. Például ha túl sok alkoholt iszom, akkor nem leszek olyan jó futballista.

HáziPatika.com: És mikor hatékony a kezelés?

D. Z.: Egy kezelés akkor hatékony, ha sikerül először is tisztázni a célt. Milyen állapotba akar eljutni az adott személy? Milyen céljai vannak? Ha ezt sikerül megbeszélni, akkor viszont az a kérdés, hogy milyen úton jussunk el oda. A probléma az, hogy a páciensek egyáltalán nem tudják, hogy létezik "a jó élet". Nem tudják, hogy ilyen életük is lehetne. Ugyanis ezt a függőségi karrierjük megakadályozza. Minden jó függőségi terápia kezdete, hogy tisztázzuk, milyen állapotban akarnak lenni, hogy amikor vége van a terápiának, és akkor ezt nevezzük majd sikernek.

HáziPatika.com: És ha más utat kell választani?

D. Z.: Az is lehet pozitív jel. Az, hogy valaki változtat, az azt jelenti, hogy gondolkodik a megoldáson.

HáziPatika.com: És mi a cél? Azaz: mi a gyógyulás?

D. Z.: Régen a teljes absztinenciát tartották annak, manapság már a fogyasztás csökkenése is eredménynek tekinthető. Valójában viszont úgy gondolom, hogy a valódi cél: a jó élet.

HáziPatika.com: Mit jelent ez a gyakorlatban?

D. Z.: Mi lehet a jó élet? Ez nagyon különböző, de lehet fejleszteni. Én sem ugyanazt a célt tűztem ki magam elé 15 vagy 25 évesen, mint ma. Fel kell tenni a kérdést a páciensnek, hogy tényleg jó-e az az élet, amit kínálunk. Ha nem tudunk jobbat nyújtani a jelenleginél, akkor hiába erőlködünk. Ezért nem teszi le a cigarettát például sok dohányos: ez nem az az élet, amit akarnak. S mikor tartom sikeresnek a terápiát? Ha a pácienssel korábban, a terápia elején megbeszélt állapotot, célokat elérjük. Különben örökké dolgozhatunk a problémán, és sosem jutunk ki a zsákutcából.

HáziPatika.com: Ön klinikai kísérletekkel, pszichoterápiával, gyógyszerekkel is foglalkozik. De Budapesten filozófiai kérdésekről tartott egy előadást. Mindez hogyan függ egymással össze?

D. Z.: A pszichoterápia az új lehetőségek megnyitásáról szól. A függőség beszűkíti az életlehetőségeket. Aki függő, az úgy viselkedik, mint egy függő. A pszichoterápia nyitás az új felé. Ez azonban csak az egyes embereknek szól. A filozófia viszont sokaknak.

Szabályozni lehet a játékfüggőséget

A Genfi Egyetemen és klinikáin új kísérletek zajlanak, amelyekről szintén beszámolt Daniele Zullino. A világ tudósai ma már olyan szinten ismerik agyunk és idegrendszerünk működését, hogy állatkísérletekben sikerült - genetikai módosítással - fényre érzékennyé tenni bizonyos állati agyterületeket, így meg tudták állapítani bizonyos viselkedések szabályozásának a helyét. Parkinson-kóros betegeken pedig, kísérleti klinikai stádiumban, már embereknél is alkalmaztak más technikákat. Így derült ki, hogy például a játékfüggőség agyi területét a Parkinson-kórban szenvedőknél szabályozni lehet. Mindez Zullino szerint súlyos és fontos etikai kérdéseket is felvet. A páciensek beleegyezésével azonban immár akár lehetséges lenne bizonyos függőségek leállítása. Ezek a függőségek ugyanis részben annak a következményei, hogy az evolúció nem készült fel a modern élet kihívásaira, az alkohol-, a drog-, a pornófüggőség kezelése ezért sokszor az orvosokra marad. Zullino szerint hamarosan emberekben is lehetségessé válik ugyanakkor a gének befolyásolása, így a rizikógének kijavítása szintén súlyos etikai kérdéseket vet fel.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső