Koronavírus: vetélést is okozhat?

Bár magzati károsodást nem okoz a koronavírus-fertőzés, mégis kiemelt óvatosság ajánlott a várandós nőknek a járvány idejére. A tünetek és a szövődmények ugyanis komoly kockázatokat rejtenek magukban.

A koronavírus-fertőzés tünetei és szövődményei - mint például alázés a tüdőgyulladás - koraszüléshez vagy vetéléshez vezethetnek - hívta fel a figyelmet Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcast műsorának hétfői adásában. A szakember elmondása szerint volt már a világban olyan eset, amikor átjutott afertőzésaz édesanyáról a magzatra, de ez rendkívül ritka.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus veszély, koronavírus kockázat, koronavírus terhesség, koronavírus újszülött
A járvány alatt különösen vigyázzanak magukra a várandósok!
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Az újszülöttekre nem veszélyes?

A tapasztalatok világszerte azt mutatják, hogy az új típusú koronavírus az újszülöttekre nem veszélyes. A megfertőződött csecsemőknél ugyanis csak nagyon enyhe tünetek jelentkeztek. Ennek ellenére előfordult, hogy az újszülött a fertőzés következtében meghalt - közölte Szlávik. A hazai adatok szerint egyébként az összes igazolt fertőzött mindössze 4 százaléka 14 alatti, tehát a gyermekek körében még mindig viszonylag ritka a megbetegedés.

Vigyázzanak magukra a várandósok!

Koronavírus: így reagáltak az orvosok a szigorításokra - kattintson!

Már Magyarországon is voltak olyan várandós nők, akik elkapták a vírust, de nem észleltek náluk semmilyen problémát a terhesség és a szülés során. Ha azonban a kismamák kezelésre szorulnak, az már bonyolítja a helyzetet. A COVID-19 kezelésére használt kísérleti gyógyszerek ugyanis nem adhatók nekik, így csak lázcsillapítót és köhögés elleni szereket kaphatnak - fejtette ki a szakember. A főorvos ezért felhívta a várandósok figyelmét arra, hogy a járványhelyzetben vigyázzanak magukra, és kerüljék a "felesleges izgalmakat".


Így változik az életünk, ha egyszer vége lesz a koronavírus-járványnak - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső