Hatodik érzéke menti meg az ideges sofőrt

Az SMS-ezés balesetveszélyes, de idegesen, vagy elkalandozva vezetni nem - állapította meg a legújabb kutatás. Agyunk egy része összehangolja kézremegésünket, hogy feszült állapotban se rángassuk a kormányt.

Vezetés közben telefont használni - főként szöveges üzenetek írására - egyértelműen balesetveszélyes. Számos egyéb lélektani ok is befolyásolhat minket ugyanakkor a biztonságos közlekedésben, melyekről egyértelműen a KRESZ sem tud állást foglalni.
Mennyivel vagyunk veszélyesebbek a volán mögött, ha indiszponáltak vagy épp feldúltak vagyunk? Erre kereste a választ a Houstoni Egyetem, illetve a Texas A&M Transportation Institute közös kutatócsapata.

Agyunk sem akar balesetet

A kutatás során 59 önkéntest ültettek egy közlekedésoktató szimulátorba, akiknek véletlenszerűen generált útvonalakon kellett végighaladniuk négy alkalommal. Először normális körülmények között kellett vezetniük, majd a figyelmüket gondolkodtató kérdésekkel vonták el, harmadszorra felfokozott érzelmek hatása alatt vágtak neki a virtuális autópályának, utoljára pedig sms-üzenetekre is válaszoltak a kormány mögül.

Nem csak ittasan veszélyes a volán mögé ülni, másnaposan is rendkívül balesetveszélyes a sofőr! Cikkünkben elolvashatja, miért nem szabad macskajajjal autót vezetni!

Mindhárom zavaró tényező esetén kézremegést tapasztaltak a sofőröknél, teljesítményük azonban nem volt egységes. Balesetveszélyessé csak a telefonját nyomkodó személyek váltak, a másik két zavaró tényező esetében szabályosabb íven vették a kanyarokat, haladásuk során nem rángatták annyira a kormányt.
Elsősorban az elülső homloklebeny közelében levő agyterület (latin nevén anterior cingulate cortex) aktivitását hozták összefüggésbe a tapasztaltakkal. Ez a rész felelős ugyanis a váratlan helyzetekben történő korrekciókért, a váratlan helyzetet pedig a vezetés közbeni zavaró szituációk jelentették ez esetben. A stressz kézremegést okoz, az agy azonban ezt úgy kompenzálja, hogy összehangolja kezeink apró mozgását, melyek így a kormányon kiegyenlítődnek, és biztosítják az egyenes haladást.
A volán mögött saját testünk motorikus összehangoltságára vagyunk utalva

A volán mögött saját testünk motorikus összehangoltságára vagyunk utalva

Ehhez azonban az agynak a szem és a kezek összehangolására van szüksége, amely megtörik, ha a sofőr leveszi az egyik kezét a kormányról, és látómezejéből is kikerül a volánt fogó kar. Ez történik a szöveges üzenet gépelésekor: ilyenkor tekintetünk sincs az úton, és az agyunk sem képes összekoordinálni a kezek mozgását, nem tartja kellőképp kontroll alatt a testünket, mi pedig az autónkat.

Biztonságosabbá válhat a vezetés

Egyfajta hatodik érzéknek nevezték a kutatók agyunk kompenzálását, amely segíti az ideges és figyelmetlen sofőröket. Az önjáró autók elterjedéséig saját testünk - egyébként kiválóan működő - motorikus összehangoltságára vagyunk utalva, amelyet megtörve könnyen balesetet okozhatunk - áll a tanulmányban. A kutatási anyag alapján egy olyan rendszert szeretnének a későbbiekben kifejleszteni, amely folyamatosan monitorozza a sofőr útját, figyel annak kézremegésére és sávtartására. Balesetkor ez egyfajta fekete dobozként tárolná az autóban történteket, illetve a sofőrt is figyelmeztetné, ha a sajátos vezetési stílusától eltérőt észlelne - magyarázták a kutatók.
Forrás: EurekAlert
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső