"A hálapénz belülről rothasztja az orvostársadalmat"

HáziPatika

A bangladeshi sziámi ikreket szétválasztó műtétje után ismerte meg nevét a világ. Dr. Csókay Andrással, Semmelweis-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett idegsebésszel a Nők Lapja Egészség magazin újságírója beszélgetett.

A beszélgetés leszervezése nem volt egyszerű feladat, ugyanis Csókay doktor szinte folyamatosan elfoglalt. Az interjú előtti napokban például két műtét is várt rá, és az egyik rendkívül nehéz volt. Egy agydaganatot távolított el közvetlenül az agytörzs mellől, és váratlanul nagy vérzés keletkezett - ám Csókay doktor végül kezelni tudta a problémát.  Mint mondja, mindig van bennefélelema műtétek előtt, ám kifejlesztett egy hatásos imádságot, amivel le tudja gyűrni.

"A Szűzanya hívására mentem Nigériába"

Eredetileg mérnöknek készült, végül idegsebész lett belőle, akinek nevéhez több új idegsebészeti eljárás is fűződik. A gyógyítás mellett reggelente gyakorlás céljából halottakat boncol, szabadsága felét pedig arra áldozza, hogy Nigéria legszegényebbjeit gyógyítsa. Mindemellett dr. Csókay András egy mélyen hívő ember, akinek munkáját is istenhite hatja át. Csókay Andrással készült korábbi interjúnkat itt olvashatja el.

Az idegsebész nyíltan beszélt kisfia, Marci néhány évvel ezelőtti haláláról is. Elmondta, hogy bár a mai napig nagyon hiányzik neki, de biztosan tudja, hogy egyszer majd újra találkozni fognak, ez a remény pedig vígaszt nyújt neki a gyászban. 

Dr. Csókay András
Dr. Csókay András

A beszélgetés során a hazai egészségügy örök probémája, a hálapénz kérédése is szóba került. Csókay dokor vélmeménye szerint a hálapénz belülről rothasztja az orvostársadalmat. Az idegsebész azt mondja, nagyon sok orvos nem kap hálapénzt, és ha kap, többnyire nem oszt a nővérnek, műtősnek, takarítónak, beteghordónak - ez pedig súlyos plusz belső feszültséget szít, ami az elhivatottság rovására is megy. Majd hozátette, hogy mindez a betegekben is rossz érzéseket kelt, akik jogosan úgy érzik, az ő bajukból húznak hasznot. A problémát szerinte központilag lehetne rendezni.

A teljes interjút a Nők Lapja Egészség októberi számában olvashatja el.

Nők Lapja Egészség

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső