+7° - +22°
Kettős front

Van, ahol az állam fizeti a magánkórházi kezelést is

Romániában a krónikus betegségekben szenvedő páciensek ezentúl magánkórházakban is kezeltethetik magukat, a kezelés költségeit pedig az államnak kell megtérítenie.

A kabinet maratoni, mintegy hét órát tartó keddi ülésén 25, azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendelet szerepelt napirenden. Ennek egyike jelentősen megkönnyítheti a krónikus betegek helyzetét.

kórház, kórházi ellátás, kórházi kezelés, krónikus betegség, magánkórházi ellátás, ingyenes ellátás
Megkönnyítik a krónikus betegek helyzetét. Fotó: iStock

Magánkórházi ellátás, ingyen

Vonzó a külföldieknek a magyar magánkórház - olvassa el korábbi cikkünket!

Az egészségügyre vonatkozó rendelet elfogadását Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes jelentette be egy közösségi oldalon. Mint mondta, eddig a krónikus betegek csak akkor kezeltethették magukat magánkórházakban, ha az állami kórházaknak már nem volt kapacitásuk ellátni a további pácienseket. Mostantól azonban a betegeknek eleve felkínálják, hogy válasszanak az állami és a magánkórházak között. Amennyiben ez utóbbit választják, ugyanolyan ingyenes ellátásban részesülnek, mint az állami kórházakban.


Az ellenzéki pártok és egyes szakértők azonban attól tartanak, hogy a magánkórházak felszámolnak majd vizitdíjat, így nem lesz ingyenes a kezelés, hiszen az állami egészségügyi biztosító jelenleg is alacsonyabb összeget térít meg a kórházaknak a kezelések reális árához képest. Most pedig az amúgy sem elegendő pénzért több kórház fog versenyezni egymással. Az ismertetett tervezet ugyanakkor kifejezetten tiltja a kórházaknak, hogy vizitdíjat vezessenek be.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső