Üresek a kórházi ágyak, mégis várnak a betegek

Bár kórházi ágy bőven van, a betegek mégsem tudnak befeküdni, mert nincs elegendő forrás mindenki kezelésére.

Látványos eltérések vannak az ország különböző régióinak fekvőbeteg-szakellátásában, ha az aktív (nem krónikus) kórházi ágyak kihasználtságát és hozzáférhető számát nézzük - hívja fel a figyelmet az MNO. A lap az OEP-utód Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jelentését idézi, mely szerint a fekvőbeteg-ellátásban januárban mindössze 52 százalékos volt az ágyak kihasználtsága Nógrád megyében, vagyis a helyek alig több mint felét töltötték fel. Ehhez képest Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a férőhelyek tényleges kihasználtsága már 78, Hajdú-Biharban 77, Baranyában pedig 74 százalék volt.

Jelentős regionális különbségek mutatkoznak a krónikus betegek ápolására fenntartott kórházi ágyak számában, így megyénként eltérő, mennyire nehezen juthatnak szakszerű ellátáshoz a betegek, amennyiben családjuk nem tudja őket otthonukban gondozni. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Ágy van, pénz nincs

"Hiába van egy kórháznak sok ágya: ha ehhez képest az egészségbiztosító által adott havi finanszírozás alacsony, akkor nem fogja kihasználni a meglévő helyeket" - mondta a helyzet kapcsán a Magyar Nemzetnek Kincses Gyula egészségügyi szakértő. Így előfordulhat akár az is, hogy hiába félig üres egy osztály, a betegnek várnia kell a felvételre, mert nincs pénz a kezelésére.

Hiába a sok ágy,ha az egészségbiztosítás által adott havi összeg nem elegendő
Hiába a sok ágy, ha az egészségbiztosítás által adott havi összeg nem elegendő

Sok esetben a kórházak a presztízsvesztéstől tartva nem akarják csökkenteni az egyébként kihasználatlan ágyak számát. A szakember szerint ugyanis attól félnek, hogy az ágyak számának csökkenésével együtt apad az egészségbiztosítási finanszírozás is, holott ez önmagában nem igaz. Nem egységes továbbá az sem, hogy hol mennyi ágy jut a betegekre. Míg ugyanis tízezer lakosra kifejezetten sok, 46 ágy jutott az egyébként gyenge kihasználtságot produkáló Nógrád megyében, addig ugyanez a szám Veszprémben és Győr-Moson-Sopronban is csupán 36. A legjobban Budapest teljesített, ahol 64 ágy jutott januárban tízezer lakosra.


A fővároson kívül az olyan megyékben a legtöbb az aktív ágy, ahol kifejezetten sok mélyszegénységgel sújtott, hátrányos helyzetű település található. Ezek esetében a szociális körülmények miatt előfordulhat, hogy a gyógyuláshoz tovább kell a kórházban tartani egy-egy beteget.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső