Új terápia segíthet a májrákos betegeken

HáziPatika

Tavaly decemberben egy 72 éves férfin végezték el Magyarországon először az úgynevezett radioembolizációs daganatterápiát. Az eljárás hagyományos onkológiai kezelésre nem reagáló májdaganatokban szenvedőknek adhat új reményt.

A beavatkozás egy 72 éves, jó állapotú, a nyelvgyök területéről kiinduló daganat okozta májáttétben szenvedő páciensnél történt - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében. A társadalombiztosítás által egyedi méltányosság alapján finanszírozott beavatkozást az egyetem Radiológiai Klinikáján a Nukleáris Medicina Központtal közösen, az egyetem Onkológiai Központjával és Sugárvédelmi Szolgálatával közreműködésben végezték el 2018. december elején. A terápia jelenleg kizárólag az egyetemen elérhető Magyarországon. A speciális kezelésen átesett beteg jól van, másnap már hazaengedték.

Magyarországon először végeztek tavaly decemberben radioembolizációs daganatterápiát
Magyarországon először végeztek radioembolizációt (fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem)

Hogyan zajlik a terápia?

Milyen laborértékek utalhatnak májbetegségre? Részletek itt.

A világon már másfél évtizede használt eljárást olyan elsődleges májrák, valamint más szervek okozta májáttétek esetén alkalmazzák, ahol sebészi ellátás nem kerülhetett szóba, valamint más daganatellenes terápiák sem hoztak eredményt, esetleg a gyógyszerek okozta súlyos, elviselhetetlen mellékhatások vagy a kezelés mellett kialakult rezisztencia miatt (amikor a daganat már nem reagál az addig alkalmazott kezelésre) nincs más lehetőség. A radioembolizáció során a kar felől katéterrel bejutva a máj tápláló erein keresztül a tumor vérellátásába mikroszkopikus méretű sugárforrások tízezreit juttatják be. Ezek az apró sugárzó részecskék a daganat ereiben elakadva rendkívül nagy dózisú, de csak a tumorban hatást kifejtő, belső sugárterápiás kezelést jelentenek. A beteget így sem a kezelés alatt, sem az azt követő rövid megfigyelés idején nem kell elkülöníteni családjától, otthonától.

A kezelés fájdalommentes, körülbelül 40 perces érfestésként élhető meg, melyet követően - betegbiztonsági okokból - mindössze 24 órás megfigyelés szükséges, utána a beteg hazamehet. Mivel a beavatkozást kar felőli katéterezési technikával végzik, a megfigyelési időszakban sincs a páciens ágyhoz kötve, sem mozgásában korlátozva - mutatott rá dr. Bánsághi Zoltán, a Radiológiai Klinika igazgatóhelyettese, a nukleáris medicina és képalkotó szakemberből, intervenciós radiológusból, valamint klinikai onkológusból álló munkacsoport vezetője. Hozzátette, Magyarországon az elmúlt négy évtizedben mind az elsődleges, mind a más szervből kiinduló, de a májba már áttétet adó daganatok száma növekedett. Összességében éves előfordulásuk 8-9 ezer közé tehető, és körülbelül hatezer esetben a daganatos máj sebészileg operálhatatlan, az esetek felében pedig sikeres műtétet követően is számítani lehet a daganat kiújulására a májon belül.


A rákos sejtek felét elpusztította

A radioembolizációs daganatterápia eredményei a nem operálható esetekben is biztatóak, sőt számos adat arra utal, hogy az eljárással a műtéti ellátásra nem alkalmas esetek egy részénél mód van a daganat kisebbítésére és a daganatmentes májterület térfogatának növelésére, ami műthetővé teheti a pácienst. A decemberben kezelt, 72 éves férfi jól van: a kezelést követően két hétig még gyenge és fáradékony volt, de a január elején végzett PET-CT vizsgálat alapján a korábban 10 centiméternél nagyobb, hagyományos kezelésre nem reagáló daganat térfogatának több mint 50 százaléka már biztosan elpusztult - árulta el dr. Bánsághi Zoltán.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső