Új sugárterápiás gépet kapott az Uzsoki

Ötszázmillió forint értékben újabb sugárterápiás berendezéssel bővült az Uzsoki utcai Kórház felszereltsége.

Miért okoz gyakran mellékhatásként hányást, hányingert a kemo- és a sugárterápia? Részletek itt.

A daganatos betegek sugárterápiás kezelésének 40-45 százalékát a központi régióban végzik. Ennek egyharmadát az Uzsokiban, kétharmadát az Országos Onkológiai Intézetben. Mint azt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az új eszközt bemutató sajtótájékoztatón kifejtette, véleménye szerint az újabb berendezéssel olyan kapacitás jött létre, amely révén előbbi intézmény már nem csupán a központi régió betegeit lesz képes ellátni.

sugárkezelés, sugárterápiás berendezés, Uzsoki utcai Kórház
Az Uzsoki utcai Kórház új sugárterápiás berendezése. Fotó: MTI/Soós Lajos

Az új Halcyon lineáris gyorsító sugárterápiás berendezés beüzemelése mellett összesen 165 millió forintból felújították a fogadóhelyiséget is, megfelelve a sugárvédelmi építészeti előírásoknak.

Hogyan működik a sugárkezelés?

A sugárterápia célja, hogy ionizáló sugárzással elpusztítsák a daganatos sejteket a rákbetegek szervezetében. Bár a kezelés során az ép szöveteket is éri sugárzás, ám kisebb mértékben, mint a daganatos sejteket, mivel utóbbiak sugárérzékenysége magasabb. Éppen ezért igyekeznek az orvosok kiszámítani azt a sugárdózist, amely a tumorsejteket már képes elpusztítani, de az ép szöveteket még nem helyezi túlzott terhelés alá, lehetővé téve így azok regenerációját.


A sugárkezelés lehet sebészeti beavatkozást kiegészítő eljárás, de egyes esetekben elsődleges gyógyító terápia is. Ezen felül a palliatív ellátásban is alkalmazzák. Minderről bővebben olvashat vonatkozó leírásunkban ide kattintva.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső