+13° - +25°
Nincs front

Új immunológiai klinika nyílt

Az immunológiai betegségek gyakran súlyos lefolyásúak, gyors beavatkozást igényelnek. Ráadásul korábban kuriózumnak számítottak az immunológiai rendszerbetegségek, az utóbbi időben azonban némileg emelkedik az ilyen páciensek száma is. Őket is gyógyítani fogják a szegedi klinikán.

A Dél-Alföldön élő mozgásszervi és belgyógyászati immunbetegségekben szenvedő pácienseknek nyújt legmagasabb szintű ellátást a Szegedi Tudományegyetem újonnan alapított Reumatológiai és Immunológiai Klinikája - közölte Kovács László tanszékvezető egyetemi docens.

reuma
A mozgásszervi bajok népbetegségnek számítanak. Magas szintű ellátást teremtenek

A szakember a korábban reumatológiai klinika néven működő intézmény átalakításáról elmondta, az immunológiai betegségek gyakran súlyos lefolyásúak, gyors beavatkozást igényelnek, egyszerre több szervet - az ízületek mellett a tüdőt, a vesét, az agyat - is érinthetik, ezért fontos, hogy a betegek a lehető legrövidebb idő alatt hozzájussanak a megfelelő ellátáshoz. Ez a magyarázat az intézmény új elnevezésére.


A tanszékvezető elmondta, korábban kuriózumnak számítottak az immunológiai rendszerbetegségek, az utóbbi időszakban azonban némileg emelkedik az ilyen páciensek száma. Ennek részben a diagnosztika fejlődése az oka, az orvosi köztudatba is bekerülnek ezek a betegségek, de egyes elváltozások számának növekedésében környezeti tényezők is közrejátszhatnak.

Ősszel gyakran felerősödnek a reumás panaszok, amelyek oka főként a légnyomásváltozás. A lappangó gyulladást fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás fokozza az izomfeszülést és a görcsöt. Részletek! 

A klinikán tizenkét reumatológus, belgyógyász, immunológus szakorvos dolgozik, munkájukat nyolc ápoló segíti, utóbbiak létszámát mindenképpen emelni kell. Az intézmény évente több mint tízezer pácienst lát el Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megyéből és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részéről. Az esetek nagy részét a reumatológiai népbetegségek teszik ki, a nagyobb feladatot azonban az immunológiai elváltozások jelentik - mondta Kovács László.

Forrás: MTI

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső