Új gépeket kaptak a szabolcsi kórházak

Altató- és lélegeztetőgépeket kapott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház több tagkórháza az Állami Egészségügyi Ellátó Központ támogatásának köszönhetően - közölte Adorján Gusztáv, az intézmény főigazgatója.

A kórházcsoporthoz 16 altatógép és 12 lélegeztetőgép érkezett, összesen mintegy 200 millió forint értékben. Az új eszközök elsősorban a nyíregyházi, a fehérgyarmati és a mátészalkai kórházakban segítik a betegellátást. A régi, elavult eszközpark gépeinek mintegy ötven százalékát sikerült lecserélni a most beszerzett kiemelt, magas és közepes tudású altató- és lélegeztetőeszközökkel.
altatás, altatógép, lélegeztetőgép, kórházak, új eszközök, kórházi fejlesztés, kórházi ellátás
16 altatógépet kapott a kórházcsoport. Fotó: iStock

Ezért kellett az újítás

Hogyan történik a műtéti altatás? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

Egyes beavatkozásokat - például a vastagbéltükrözést - korábban altatás nélkül vagy rövid narkózisban végezték. "Napjainkban viszont egyre inkább nő a betegek igénye arra, hogy ezeket a vizsgálatokat és kisebb műtéteket is altatásban és fájdalommentesen végezzék el" - jegyezte meg Francz Mónika, a Jósa András Oktatókórház orvosigazgatója. Egyébként a naponta átlagosan 8200-8300 járóbeteget ellátó nyíregyházi kórházban a legmagasabb a gépek kihasználtsága, így nagy szükség volt már a géppark fiatalítására.

Ilyen évet zár a kórházcsoport

A kórházcsoport mintegy háromezer kórházi ággyal rendelkezik és nagyjából 5 ezer dolgozót foglalkoztat. A 41 milliárd forintból gazdálkodó intézmény 2019-ben 108 ezer fekvőbeteget és több mint 3 millió járóbeteget látott el. 80 százalékukat a nyíregyházi telephelyen kezelték. Tavalyhoz képest nőtt a kórházcsoport adósságállománya - a hatvan napon túli szállítói tartozás mértéke költségvetés 1,8 százaléka.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső