"Úgy éreztem magam, mint egy húscafat"

HáziPatika

Nem a vajúdás fájdalmai, hanem a megalázó kórházi bánásmód teszi traumává a szülést, a nők pedig rendszerint nem mernek visszajelezni, ha lekezelően bánnak velük. Egy civil szerveződés viszont most felemeli a hangját.

A szülésnek nem kellene rémálomnak lennie

"Átjáróház volt a testem, durva vizsgálatok, lekezelő mondatok követték egymást. Az ügyeletes orvos a kifejezett kérésem ellenére vizsgált meg úgy, hogy a karját a körmömmel téptem, hogy hagyja abba, mert fáj. Azt mondta, ne szórakozzak, ő az ügyeletes, neki ez a dolga és a felelőssége. Sírtam. Úgy éreztem magam, mint egy húscafat a futószalagon. (...) Megadtam magam az események sodrásának, lelkileg-testileg összetörve, porig alázva."

Amit eddig nem mondtak el a szülésről

Állítják, hogy az örömteli babavárás mindenféle fizikai igénybevételt feledtet, viszont a rendkívüli terhelés, a megnyúlt és kitágult szervek, a süllyedések és meggyengült szalagok komoly fájdalmat okozhatnak a terhesség alatt és a szülést követően is. Ma már nem tabu a szülés utáni rehabilitáció, sőt, fontos, hogy beszéljünk róla és foglalkozzunk vele. A linkre kattintva olvashat róla bővebben.

A szülésnek nem kellene rémálomnak lennie, szülés anyaság szülészet szülés után Novák Katalin szülésélmény
A cél az, hogy a szülés élménye pozitív legyen

A hasonló szülési traumákat próbálják meg kiiktatni a családbarát szülészetekkel, amelyeknek a kialakítására tízmilliárd forintot fordítanak. Március elején Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt mondta, "a támogatás célja, hogy a szülés élménye pozitív legyen, senki ne érezze magát kiszolgáltatottnak akkor, amikor a gyermekének életet ad. Célunk, hogy az anyaság előtt álló nők a lehető legnagyobb szakértelemmel és legjobb felszereltséggel találkozzanak minden szülészeten." Arról azonban nem esett szó, hogy milyen kritériumok alapján szeretnék ezt megvalósítani - írja cikkében a hvg.hu.

A szülésélmény az élete végéig az anyával marad

A családbarát szülészetek megvalósíthatóságáról nagyon határozott véleménye van szakmai és személyes tapasztalatok alapján is a Másállapotot a Szülészetben! Mozgalomnak, amely az elmúlt két évben ráirányította a figyelmet a szülészeti ellátás hiányosságaira.

Roszik Linda klinikai szakpszichológus szerint az olyan szülést kísérő epizódok, mint az orvos durvasága vagy az anya kétségbeesettsége semmilyen formában nem jelenik meg egy szülés során készített dokumentációban. Holott a szülésélmény az élete végéig az anyával marad, épp ezért elengedhetetlen az ő tapasztalataikat is figyelembe venni a lehetséges fejlesztéseknél. Egy szülés ugyanis traumatikus lehet akkor is, ha fizikailag rendben folyt le.


A baba jól van. És a mama?

Nyilvánvalóan nem a szüléssel járó természetesfájdalomaz, amit a nők zokon vesznek, hanem a szakemberek sokszor durva viselkedése, megjegyzései, vagy akár a türelem hiánya, a figyelmetlenség - mondja Roszik Linda. Ezeket az egyébként kielégítő fizikai környezet sem tudná semlegesíteni.

A mozgalom szerint a bánásmód és az anyai megélés két meghatározó eleme a szülésnek, és jelenleg Magyarországon egyiket sem monitorozzák, nincsenek visszajelző rendszerek, korszerű, országos szülészeti irányelvek, ez pedig nagyon nehéz helyzetbe sodorja a nőket.

Épp ezért fontosak a nők, anyák visszajelzései, hiszen ezek hiányában a fejlesztés irányát nem lehet meghatározni - mondja Keszler Viktória közgazdász, dúla, szülésfelkészítő oktató. "Fontos belegondolni, hogy vajon a nők mernek-e visszajelezni. Hogy egy olyan társadalomban, ahol mindig az a kérdés, hogy minden rendben volt-e a szülés alatt, egészséges-e a kisbabád, el merik-e mondani, hogy mi történt velük. A női megélések közvetítése a mozgalom egy fontos célja. De cél az is, hogy olyan helyet teremtsünk, ahol az anyák kimondhatják, ami fáj. Senki nem fogja nekik azt mondani, hogy ez nem számít, hiszen a babád jól van, senki nem kérdőjelezi meg az élményt" - írja a lap, mely szerint a mozgalomhoz rengeteg szüléstörténet fut be, melyet és a cikk folytatását a linkre kattintva érheti el.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső