+11° - +28°
Nincs front

Tüntetés lesz az egészségügyért

HáziPatika

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint nem lehet tovább várni, ezért tüntetést tartanak.

Sokan félnek megjelenni a tüntetésen

"Drága az életünk, szeretnénk, ha tovább tartana, ezért álljunk ki magunkért és azok mellett az egészségügyi dolgozókért, akiktől az életünk függ" - ezzel a felhívással hirdetett tüntetést a Független Egészségügyi Szakszervezet március végére - tájékoztat az ATV.

Tüntetés lesz az egészségügyért, egészségügy egészségügyi dolgozók sztrájk tüntetés orvosvándorlás orvoselvándorlás
Március 24-én tüntetés lesz az egészségügyért

Szerintük ugyanis tarthatatlan, hogy

- a magyarok ma átlagosan 5 évvel élnek rövidebb ideig, mint máshol Európában,
- 2017-ben is rövidebb életre számíthattunk, mint 2014-ben,
- kétszer annyian halnak meg nálunk rákban és infarktus után is magas a halálozási szám,
- egy magyarnak háromszor annyi az esélye, hogy egy érszűkület miatt levágják a lábát, mint máshol az Európai Unióban,
- egy ápolónő, mentő-dolgozó, szociális gondozó bére 40 százalékát sem éri el a nyugati béreknek.

Az ATV Start vendége volt Soós Adrianna szakszervezeti elnök, aki elmondta: nem tudják mekkora lesz a részvétel a demonstráción, mert sok egészségügyi dolgozó attól fél, ha megjelenik a tüntetésen, retorziók fogják érni a munkahelyén. "Rendszeresen van erre példa, emiatt nem is nagyon mernek nyilvánosan beszélni" - fogalmazott. Hozzátette, a munkaerőhiány miatt Budapesten nem hat annyira a fenyegetés, de egy kisvárosban nem válogathatnak a munkahelyek között az egészségügyi szakdolgozók.


Nem csak az egészségügyi dolgozókat várják

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem csak az egészségügyi dolgozókat várják a tüntetésre, hanem minden olyan embert, aki szeretne tovább élni.

Arról is beszélt, hogy ha várnak még fél évet, akkor további ezrek fogják elhagyni a pályát, és már így is tarthatatlanul sokat kell dolgozniuk a munkaerőhiány miatt. "Figyelmeztetnünk kell, hogy bármilyen kormány is lesz, itt már nem lehet hónapokat várni" - fogalmazott, és hozzátette: a márciusi demonstráció teljesen politikamentes lesz.

Hogy kell elképzelni egy ilyen sztrájkot?

"Nem az fog történni, hogy bemegy a nővér, és nem látja el a beteget. Lesz minimumellátás a sztrájk napján is az osztályokon" - mondta korábban a sztrájkot kilátásba helyező Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke, Bencsik Andrásné a 24.hu-nak, ám hozzátette: mindenképpen el szeretnék érni, hogy az akciónak érezhető hatása legyen és nyomást tudjanak gyakorolni. "A sztrájkot úgy kell elképzelni, mintha egy hétvégi vagy ünnepi nap lenne. Például nem készítenék elő a vizsgálatra a beteget, és nem lesz vagy csak jóval később zárójelentése, így később mehetne haza - sorolta azokat a gyakorlati lépéseket, amelyek komoly hatással lennének egy sztrájk idején az ellátásra. Leállhat az adminisztráció, a mosoda vagy az étkeztetés is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső