+11° - +28°
Nincs front

Tízezrek várnak szociális ellátásra

Közel harmincezer ember szerepel a szociális várólistán a hivatalos adatok szerint, de a tényleges igénylők száma ennél sokkal magasabb.

Jelenleg 28 556 ember szerepel a szociális várólistán, több mint kétharmaduk idősotthoni ellátásra vár - idézi az MNO a Magyar Nemzet által megismert legfrissebb adatokat. A központi nyilvántartás számai alapján készült jelentés azt sugallja, hogy ennél több lehet a bentlakásos ellátásra, ápolásra vagy éppen szociális étkeztetésre várakozók száma, az ellátóintézmények több mint negyede ugyanis nem árulta el, náluk hányan várakoznak ellátásra.

Közel harmincezer ember szerepel a szociális várólistán
Közel harmincezer ember szerepel a szociális várólistán

Aggasztóan hosszúak a várólisták

A legtöbb várakozót az idősellátásban regisztrálták a márciusi adatok szerint, azon belül bentlakásos idősotthoni ellátásra vár a sorban állók 69 százaléka. Száz ellátottra átlagosan 45 várakozó jut a lap szerint, így sokan csak hosszú idő múlva juthatnak be. Az idősek átmeneti ellátást nyújtó gondozóházára közel 2500-an várakoznak, míg a rászoruló idős, beteg embereknek otthoni gondozást nyújtó házi segítségnyújtásáért 690-en állnak sorba.

Sokat kell várni a pszichiátriai betegek otthonába való bekerülésre is, mivel ezen intézményekben jóval kevesebb a férőhely, mint az idősotthonokban. 2757 pszichiátriai beteg vár ilyen intézménybe kerülésre, ami aggasztó, hiszen a mentális betegek szakszerű ellátása nem halasztható - írja a lap.

Tavaly januárban lépett életbe a szociális intézmények jelentési kötelezettségéről szóló jogszabály, de a legtöbb intézménytípus esetében tavaly áprilistól tették kötelezővé az adatszolgáltatást. Az első jelentési adatokat tavaly májusban összegezték, akkor 23,5 ezren vártak valamelyik szociális szolgáltatásra vagy arra, hogy bekerüljenek bentlakásos intézménybe - mintegy 20 százalékkal kevesebben, mint jelenleg, vagyis a tendencia korántsem kedvező.


Takács Imre, a Szociális Szakmai Szövetség elnökségének tagja szerint a jelenlegi várólista két ok miatt is erősen alulreprezentált, és a valóságban sokkal többen várakoznak ellátásra. Az egyik, hogy az intézmények 25-30 százaléka nem jelenti a várakozókat, a másik pedig, hogy az adatszolgáltatók is csak azokat jelentik, akik írásbeli kérelmet nyújtottak be a bekerülésük érdekében. Nagyon sokan vannak olyanok, akik - amikor szembesülnek azzal, hogy hónapokat kell várni - be se nyújtják az igényüket, inkább megpróbálnak más, azonnali megoldást találni.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső