Száz új praxisközösség nyílhat az országban

Praxisközösségek létrehozására 5,8 milliárd forintot különít el a központi költségvetés - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn Dunavarsányban egy ilyen új centrum átadása alkalmából.

Kiváló eredményekkel zárult 2017-ben a svájci mintára kialakított praxisközösségek 5 éves kísérleti programja négy hátrányos helyzetű észak-magyarországi és észak-alföldi mikrorégióban. Részletek itt.

Az országban eddig mintegy ötven praxisközösség kezdte meg működését 6,6 milliárd forintos európai uniós forrásból. Az államtitkár közlése szerint a következő években további száz praxisközösség életre hívására nyílik lehetőség, egyenként maximum 80 millió forint értékben. (A pályázatok benyújtásának határideje február 28.) Első ütemben Dunavarsány és további három település - Szigetszentmiklós, Majosháza, Dunaharaszti - 20 ezer lakosát kívánják bevonni a praxisközösségek szolgáltatásainak körébe.

A praxisközösségekben gyógytornászok, védőnők, dietetikusok is dolgoznak
A praxisközösségekben gyógytornászok, védőnők, dietetikusok is dolgoznak

Rétvári Bence kifejtette, a hazai egészségügyi ellátórendszer elsősorban az akut betegek ellátására és a krónikus betegek gondozására fókuszál, az új szolgáltatásként megjelenő praxisközösségekkel viszont a lakosság népegészségügyi mutatóinak javítására helyezik a hangsúlyt. Ennek keretében a rendelőkben és más helyszíneken az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a túlsúly és a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében indul küzdelem.


Ehhez pluszszolgáltatásként többek között védőnők, dietetikus szakemberek, gyógytornászok állnak rendelkezésre, a háziorvosok pedig - többlet javadalmazásért - külön rendelési időben segítik a munkát. Reményeik szerint az egészség megőrzésének elősegítése eredményeként a szakellátás terhei is csökkenhetnek majd.

Milyennek tekinthető a magyar lakosság egészségi állapota európai összevetésben? A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső